RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΥΝ 4 ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙO ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΣΟΥΔΑ


Επενδύσεις 110 εκατ. ευρώ σε Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο, Λάρισα και Σούδα προωθεί η Ουάσιγκτον, ενισχύοντας τις υπάρχουσες υποδομές και προκαλώντας... γκρίνια στην Αγκυρα

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ - ch.mazanitis@realnews.gr- ΠΗΓΗ: REALNEWS - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Όταν στις 7 Μαΐου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έλεγε στον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, ότι η Αλεξανδρούπολη θα γίνει η «Σούδα του Βορρά», ο έμπειρος διπλωμάτης χαμογέλασε καταφατικά, έχοντας κατά νου τη μεγάλη ιδέα, όπως αυτή αποτυπώθηκε εγγράφως στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), που υπέγραψαν οι Νίκος Δένδιας και Αντονι Μπλίνκεν στις 14 Οκτωβρίου, στην Ουάσιγκτον.

Την περασμένη Τρίτη, παρουσία των Κ. Φλώρου και Τζ. Πάιατ, οι στρατιωτικοί εκπρόσωποι Ελλάδας και ΗΠΑ υπέγραψαν το κείμενο με όσα πρόκειται να γίνουν άμεσα σε στρατιωτικό επίπεδο. Επί της ουσίας, αφορούσε τον οδικό χάρτη των αμερικανικών επενδύσεων σε στρατόπεδα στην Ελλάδα, οι οποίες αναβαθμίζουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας.

Διαμαρτυρίες

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Όχι αδίκως, αφού γι' αυτή ο ίδιος ο Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε έντονα στον Τζο Μπάιντεν στη Διάσκεψη του G-20, με τον τουρκικό Τύπο να αναπαράγει τη δυσαρέσκεια του Τούρκου Προέδρου. Αν η Σούδα είναι η «κορώνα της Μεσογείου», όπως την είχε χαρακτηρίσει ο Τζ. Πάιατ, η Αλεξανδρούπολη θα γίνει το «περιδέραιο της ανατολικής Ευρώπης».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, το αμερικανικό σχέδιο θα εκτυλιχθεί σε δύο επίπεδα, με την Ελλάδα να προτείνει και ένα τρίτο. Το πρώτο έχει να κάνει με το λιμάνι, το οποίο θα μετατραπεί στον μεγαλύτερο υποδοχέα στρατευμάτων. Ήδη εντός της εβδομάδας θα εκφορτωθούν πάνω από 1.000 οχήματα και άρματα μάχης αλλά και 120 ελικόπτερα.

Ταυτόχρονα, στο στρατόπεδο «Γιαννούλη» προβλέπεται η δημιουργία εγκαταστάσεων, ώστε να μπορούν να φιλοξενούνται εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες με τον εξοπλισμό τους. Εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα παραμένουν περίπου 300 άτομα κατά μέσο όρο, με μια εναλλαγή 1.000 οχημάτων.

Ωστόσο, πηγές της «R» αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά προκρίνει την ευρύτερη ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στη Θράκη, όπως για παράδειγμα, στο στρατόπεδο «Τριανταφυλλίδη» και στο πεδίο βολής Πετροχωρίου. Υπό σκέψη είναι η μόνιμη εγκατάσταση για αρχή ενός ουλαμού και μελλοντικά μίας ίλης αμερικανικών αρμάτων, ώστε να χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των πληρωμάτων τους διαθέτοντας δικές τους εγκαταστάσεις φύλαξης και υποστήριξης.

Γενικότερα, υπολογίζεται ότι πάνω από 10 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στην Αλεξανδρούπολη για την ανέγερση υποδομών.

Υποδομές

Στη Λάρισα πρόκειται να κατανεμηθεί το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων οικονομικών πόρων για τη δημιουργία υποδομών. Η παραμονή των F-15 εδώ και ένα μήνα τώρα στην 110 Πτέρυγα Μάχης η δεύτερη μετά τον περασμένο Μάιο, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επενδύσεις ύψους 70 εκατ. ευρώ, που αφορούν την κατασκευή υποστέγων φιλοξενίας και συντήρησης αεροσκαφών και οικιών διαμονής του προσωπικού, αφού φαίνεται ότι εκεί θα γίνει η «φωλιά» της USAFγια την ανατολική Ευρώπη. Εκτός από τα F-15, που θα βλέπουμε συχνά να προσγειώνονται, προβλέπεται η έλευση Μη Επανδρωμένων Αεροπλάνων (UAV) αλλά και ιπτάμενων τάνκερ, KC-46 και KC-135.

Τα ελικόπτερα

Στη βάση της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, στο Στεφανοβίκειο του Βόλου, θα εγκατασταθούν τα ελικόπτερα των αμερικανικών δυνάμεων.

Τα Black Hawk, Apache και Chinook θα φιλοξενούνται σε υπόστεγα που θα χτιστούν από το «μηδέν», με ξεχωριστούς χώρους για τη συντήρησή τους. Ταυτόχρονα, χρήματα θα δαπανηθούν για τη δημιουργία οικίσκων. Υπολογίζεται ότι σε πρώτη φάση θα δαπανηθούν περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Έργα σε προβλήτες

Το «αβύθιστο αεροπλανοφόρο», όπως έχει χαρακτηριστεί η Κρήτη, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αμερικανική βάση, τη μοναδική στην ανατολική Μεσόγειο που έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού αεροπλανοφόρου. Η Σούδα μετατρέπεται σε έδρα του 6ου Στόλου, με τις ΗΠΑ να δαπανούν τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ σε έργα υποδομών στους προβλήτες τους οποίους θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, όταν παρίσταται ανάγκη.

Στρατηγική σημασία

Σε καμία περίπτωση από το τραπέζι των συζητήσεων δεν έχει βγει το ζήτημα δημιουργίας βάσης στη Σκύρο. Μπορεί να μη βρίσκεται στα άμεσα σχέδια, όμως θεωρείται πιθανό να δρομολογηθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Όπως εξηγεί στρατιωτική πηγή, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ από την ελληνική ηγεσία, ώστε με ύπουλο τρόπο να τις παγιδεύσει σε παιχνίδια με την Τουρκία. Το αντίθετο. Η παρουσία τους και μόνο αποτελεί διασφάλιση ότι η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει εύκολο στόχο.

Η χώρα μας επιθυμεί την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας μέσω συνεργασιών και κοινών ασκήσεων, και αυτό θα επαναληφθεί τις επόμενες ημέρες μέσω κοινών ασκήσεων, με την άφιξη του πλοίου «USS Mount Whitney», το οποίο φέρει εξελιγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό με δυνατότητα ελέγχου σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων. Πρόκειται για την περίπτωση του πλοίου που όταν ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης Τούρκοι ακροδεξιοί λίντσαραν και φόρεσαν κουκούλες στους Αμερικανούς ναύτες που είχαν βγει για βόλτα.      enoplos