RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ


 Η αντίστροφη μέτρηση για την παράνομη άφιξη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, την ημέρα της επετείου της εισβολής, έχει ξεκινήσει με τις εργασίες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου από το κατοχικό καθεστώς να κορυφώνονται. Μετά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου την περασμένη βδομάδα βρέθηκε στα κατεχόμενα ο Φουάτ Οκτάι με κοινό σκοπό του ταξιδιού και των δύο τον έλεγχο των παράνομων εργασιών στο Βαρώσι ενόψει της επίσκεψης Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα προβεί σε ανακοινώσεις σε σχέση με την κατεχόμενη πόλη, χωρίς ωστόσο κανένας να μπορεί να γνωρίζει σίγουρα το ποιες θα είναι αυτές. Οι εκτιμήσεις της Λευκωσίας είναι ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από τον ίδιο την προηγούμενη της άφιξής του στα κατεχόμενα. Οι πληροφορίες της Λευκωσίας κάνουν λόγω για «άνοιγμα» σε πρώτη φάση μιας περιοχής που γειτνιάζει με την εποικισμένη πόλη της Αμμοχώστου, η οποία θα αποχαρακτηριστεί από στρατιωτική σε κατοικημένη. Για αυτό το μέρος της πόλης, αναμένεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα καλέσει τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες να προσφύγουν στη λεγόμενη επιτροπή ακινήτων των κατεχομένων για επιστροφή και χρήση της περιουσίας τους υπό την κατοχική διοίκηση.

Την Τετάρτη συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο στην παρουσία και του δημάρχου Αμμοχώστου, Σίμου Ιωάννου. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, σε συνέντευξή του στον «Φ» της Κυριακής, ανέφερε ότι είναι πιθανή ακόμα και η λήψη νομικών μέτρων για την περίπτωση που η Τουρκία καλέσει τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες της Αμμοχώστου να επιστρέψουν στις περιουσίες τους υπό τη διοίκηση του κατοχικού καθεστώτος. Πρακτικά βέβαια δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό, γνωρίζοντας και το πώς γίνονται οι συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου. Το πιθανότερο είναι –και αυτό αποτελεί και το πιο αισιόδοξο σενάριο- η έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος προκειμένου να βγει προς τα έξω ένα μήνυμα ενότητας για το θέμα της Αμμοχώστου.

Οι προσπάθειες της Λευκωσίας στρέφονται σε διπλωματικό επίπεδο. Σήμερα θα συνέλθει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, να θέτει το θέμα προς τους ομολόγους του ζητώντας όπως κινηθούν προς την Τουρκία για αποφυγή νέων τετελεσμένων. Δεν αναμένεται ωστόσο ότι θα υπάρξουν αποφάσεις από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται στο περιθώριο του Συμβουλίου να έχει επαφές με τον Γάλλο ομόλογό του για να συζητήσουν το θέμα όσον αφορά στον χειρισμό που θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας του οποίου η Γαλλία από τον Ιούλιο θα έχει την Προεδρία. Θα έχει επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, η οποία είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και η οποία παίρνει από τη Γαλλία την Προεδρία του Συμβουλίου τον Αύγουστο. philenews