RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - Η ΠΙΟ ΚΑΥΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΜΕΧΡΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ


 Φτάνουμε στο αποκορύφωμα αύριο Παρασκευή αυτού του κύματος ζέστης που γίνεται εντονότερο στο τέλος του με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει στο εσωτερικό περιοχή Λευκωσίας τους 43-44 βαθμούς. Από το Σάββατο 3 Ιουλίου αναμένεται να έχουμε πτώση θερμοκρασίας με την υποχώρηση του πολύ θερμού ρεύματος αέρα αλλά παραμένουμε λίγους βαθμούς πάνω της κανονικής με αποτέλεσμα να διατηρείται ζεστός ο καιρός μας όμως σε πιο ανεκτά θερμοκρασιακά επίπεδα.


 
Όπως βλέπουμε και μέσα από τον χάρτη με τις κανονικές ή όχι θερμοκρασίες για την εποχή έχει φτάσει στην περιοχή μας πιο θερμό ρεύμα αέρα από τα δυτικά-νοτιοδυτικά ένα ρεύμα αέρα που ανηφόρισε από Αφρική με αποτέλεσμα να είμαστε με θερμοκρασίες αρκετά πάνω της κανονικής ειδικά σε εσωτερικό και ορεινά. Καταρρέει αυτή η πύρινη γλώσσα πάνω μας αλλά ελαφρώς πιο εξασθενημένη ικανή όμως να μας διατηρήσει μέσα στον φούρνο και αύριο Παρασκευή.

Η αποκομμένη λίμνη που ευθύνεται για το ανέβασμα του πολύ θερμού ρεύματος αέρα στη Μεσόγειο μέχρι και την δική μας περιοχή συνεχίζει μια ανατολική πορεία σε κεντρική Ευρώπη και Βαλκάνια μεταφέροντας μαζί της τις βροχές και καταιγίδες και σε άλλες περιοχές αλλά όχι σε εμάς και αύριο. Αυτή η μετατόπιση θα βοηθήσει ώστε να ενταθεί το ρεύμα αέρα στη περιοχή μας με την θερμοκρασία να σημειώνει μικρή περαιτέρω άνοδο ειδικά σε ορεινά και εσωτερικό την Παρασκευή με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει τους 43-44 βαθμούς προς Λευκωσία. Ένας ακόμα λόγος μεταφοράς πιο έντονου θερμού ρεύματος αέρα είναι ότι από τα βορειοδυτικά κράσπεδα της αποκομμένης λίμνης αλλά και του χαμηλού βαρομετρικού στον Ατλαντικό κατηφορίζει ενισχυμένο δροσερό ρεύμα αέρα σπρώχνοντας το πιο θερμό ρεύμα αέρα στην δική μας περιοχή.

Από το Σάββατο το ενισχυμένο δροσερό ρεύμα αέρα στη ανώτερη ατμόσφαιρα ερχόμενο από τα δυτικά-βορειοδυτικά θα εκτοπίσει το πολύ θερμό ρεύμα αέρα από την περιοχή μας με την θερμοκρασία να σημειώνει πτώση.

Η σκόνη από Ελλάδα που βρίσκεται σήμερα Πέμπτη θα κινηθεί ανατολικά κυρίως νοτιοανατολικά αφού καταρρέει μαζί με το πολύ θερμό ρεύμα αέρα. Θα έχουμε ένα μικρό και ολιγόωρο πέρασμα βράδυ Παρασκευής με νωρίς το πρωί του Σάββατο 3/7 και υποχωρεί.
Μέτρια ποσοστά υγρασίας με ενδεχόμενο μικρής αύξησης με αποτέλεσμα να επικρατεί μέτριο ποσοστό δυσφορίας κάνοντας την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική. Ναι δεν είναι πολύ αυξημένα τα ποσοστά υγρασίας αλλά ικανά να δημιουργούν δυσκολίες για αυτό και σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες καλό είναι να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις αλλά και την έντονη εργασία ειδικά μεσημεριανές ώρες από τις 11:00 μέχρι τις 16:00. Πίνουμε αρκετά υγρά, τρώμε ελαφρά και ψάχνουμε τρόπους δροσιάς όπως κλιματιστικό και θάλασσα.

Η θερμοκρασία της θάλασσας με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν θα κυμαίνεται τις επόμενες ημέρες στους 25-27 βαθμούς. Καλή η θερμοκρασία της θάλασσας για να δροσιζόμαστε.

Παρασκευή 2 Ιουλίου
Πολύ πιο έντονη μεταφορά θερμού ρεύματος αέρα αφού καταρρέει πάνω μας με την θερμοκρασία σε πολύ υψηλά επίπεδα. Βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα ενός έντονου κύματος ζέστης. Μικρή ποσότητα σκόνης από δυτικά μας αναμένεται να περάσει για λίγη ώρα Παρασκευή βράδυ μέχρι πρωινές ώρες Σαββάτου.

Καιρικές συνθήκες: Με κυρίως ηλιοφάνεια και πολύ θερμό έως καυτό το καιρικό σκηνικό. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Αρκετά πάνω της κανονικής ειδικά σε εσωτερικό και ορεινά
Εσωτερικό: 40-44 βαθμούς.
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 32-33
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 32-34
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 32-34
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 32-33
Ορεινά: 32-37
Τρόοδος: 31
Ημιορεινά: 37-40

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 18 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 19 έως 22 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 25 βαθμοί και στους 23-24 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοανατολικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα στα βόρεια δυτικές-βορειοδυτικές περιοχές του εσωτερικού ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Νοτιοανατολικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ. Προς το απόγευμα έως 4 μποφόρ στα νότια-νοτιοανατολικά και βορειοδυτικά παράλια. Στα νότια και νοτιοανατολικά φαίνεται μια μικρή περαιτέρω ενίσχυση με παροδικό 5αρι που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους αυτού του έντονου κύματος ζέστης στην περιοχή μας. Πάνω στα ορεινά Δυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα 1 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βορειοδυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα 1 έως 3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ στα νότια και βορειοδυτικά. Πρωινές ώρες πολύ ασθενής ρεύμα αέρα διαφόρων διευθύνσεων 1 έως 2 μποφόρ.

Σάββατο 3 Ιουλίου
Υποχωρεί επιτέλους το πολύ θερμό ρεύμα αέρα από τη περιοχή μας με τη θερμοκρασία να σημειώνει πτώση και να προσεγγίζουμε τις κανονικές τιμές της εποχής. Ασταθείς καιρικές συνθήκες με βροχές και καταιγίδες παρατηρούνται σε περιοχές δυτικής, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ενώ πιο νότια-νοτιοανατολικά στην δική μας περιοχή έχουμε μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Καιρικές συνθήκες: Χαμηλή νέφωση αυγινές ώρες στο ανατολικό κομμάτι του νησιού ενώ κατά την διάρκεια της ημέρας ηλιοφάνεια με πολύ λίγες τοπικές νεφώσεις σε ορεινά και εσωτερικό. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός όμως προς ξημερώματα Κυριακής χαμηλή νέφωση στα βόρεια-βορειοανατολικά και δυτικά τμήματα του νησιού.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Ελαφρώς πάνω της κανονικής-Περισσότερη πτώση θερμοκρασίας θα δεχθούν ορεινές και εσωτερικού περιοχές.

Εσωτερικό: 36-39 βαθμούς.
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 30-32
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 31-33
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 31-33
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 30-32
Ορεινά: 29-33
Τρόοδος: 28
Ημιορεινά: 34-37

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 16 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 17 έως 20 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 22 βαθμοί και στους 22-24 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα στα βόρεια και δυτικές-βορειοδυτικές περιοχές του εσωτερικού ενώ στις υπόλοιπες περιοχές Δυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ ενώ σταδιακά από νωρίς το μεσημέρι και έως 4 μποφόρ στα παραθαλάσσια. Προς το απόγευμα έως και 5 ίσως και 6 μποφόρ στα νότια-νοτιοανατολικά και βορειοδυτικά παράλια και έως 4 μποφόρ σε περιοχές του εσωτερικού. Πάνω στα ορεινά Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 3 έως 5 μποφόρ και παροδικά έως 6 μποφόρ. Βραδινές ώρες Δυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα νότια και βορειοδυτικά έως 4 μποφόρ. Πρωινές ώρες ασθενής ρεύμα αέρα διαφόρων διευθύνσεων 1 έως 3 μποφόρ.

Την Κυριακή συνεχίζεται η πτώση θερμοκρασίας 1-2 βαθμών και διατηρείται μέχρι και Δευτέρα. Παραμένει ενισχυμένο ρεύμα αέρα Βορειοδυτικό-Νοτιοδυτικό εντάσεως 2 έως 4 μποφόρ και έως 5 μποφόρ στα νότια-νοτιοανατολικά και βορειοδυτικά παράλια έως 5 μποφόρ με παροδικό 6αρι στα νότια 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.