Είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο - Πανικός στην Γκόμα - Οι κάτοικοι που διέφυγαν στη Ρουάντα επιστρέφουν σπίτια τους
Το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο, ένα από τα πιο ενεργά στον κόσμο, εξερράγη αιφνιδιαστικά χθες, όπως ανέφερε ένας ηφαιστειολόγος από την πόλη Γκόμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
Το Νιραγκόνγκο ενεργοποιήθηκε για τελευταία φορά το 2002. Τότε σκοτώθηκαν 250 άνθρωποι και 120.000 έμειναν άστεγοι, αφού η λάβα έφτασε μέχρι την Γκόμα. Σύμφωνα με τον Τεντέσκο, η ροή της λάβας είναι από τις πιο γρήγορες στον κόσμο.
Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι βλέπει κόκκινες λάμψεις στην κορυφή του όρους, που φτάνει σε ύψος τα 3.470 μέτρα. Μια οσμή θείου έχει απλωθεί στην πόλη, η οποία βρίσκεται στη νότια πλαγιά του βουνού, στις όχθες της λίμνης Κίβου.
Οι ηφαιστειολόγοι ανησυχούσαν επειδή η δραστηριότητα που παρατηρείται την τελευταία πενταετία στο Νιραγκόνγκο είναι παρόμοια με εκείνη που είχε καταγραφεί πριν από τις εκρήξεις του 1977 και του 2002. Όμως οι επιστήμονες του Παρατηρητήριου Ηφαιστείων της Γκόμα (OVG) δυσκολεύονταν να κάνουν τακτικούς ελέγχους αφότου η Παγκόσμια Τράπεζα περιέκοψε τη χρηματοδότησή τους λόγω καταγγελιών για κατάχρηση πόρων.
Την εκκένωση της πόλης Γκόμα αποφάσισε η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ενεργοποίησε το σχέδιο εκκένωσης της πόλης Γκόμα, στα ανατολικά της χώρας, μετά την έκρηξη ενός ηφαιστείου, ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πάτρικ Μουγιάγια.
Το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα βορείως της Γκόμα.
Η λάβα του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο έφτασε στο αεροδρόμιο της πόλης Γκόμα
Η λάβα από το ηφαίστειο, κυλάει νότια προς την πόλη και έφτασε στο αεροδρόμιο που βρίσκεται στην άκρη της, δήλωσε ένας ηφαιστειολόγος.
Ο ηφαιστειολόγος από την πόλη, Ντάριο Τεντέσκο είπε στο Reuters ότι μια δεύτερη ρωγμή άνοιξε στο Όρος Νιραγκόνγκο, ωθώντας τη λάβα να κυλήσει προς την Γκόμα.
Οι κάτοικοι που διέφυγαν στη Ρουάντα επιστρέφουν σπίτια τους
Χιλιάδες κάτοικοι του Κονγκό, που είχαν διαφύγει στη διάρκεια της νύκτας από την Γκόμα, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, προς τη Ρουάντα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο, επιστρέφουν σήμερα το πρωί στα σπίτια τους, σύμφωνα με δημόσια μέσα ενημέρωσης της Ρουάντας.
5.000 έως 7.000 άνθρωποι είχαν διασχίσει τα σύνορα και είχαν καταφύγει σε σχολεία και χώρους λατρείας στη Ρουάντα, σύμφωνα με τη Ραδιοτηλεοπτική Υπηρεσία της Ρουάντας (RBA), η οποία μεταδίδει το πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης.
«Αυτή τη στιγμή, οι πολίτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, που είχαν βρει καταφύγιο στη Ρουάντα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο, συνεχίζουν να επιστρέφουν στη χώρα τους», ανέφερε σήμερα το πρωί η RBA μέσω του Twitter.
Το Νιραγκόνγκο, που δεσπόζει στην Γκόμα, εξερράγη χθες, Σάββατο, το βράδυ, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση του Κονγκό να διατάξει την εκκένωση της πόλης, οι κάτοικοι της οποίας διέφυγαν μαζικά, κυρίως προς τη Ρουάντα.
Σήμερα το πρωί ο ρους της λάβας είχε σταματήσει και το πύρινο ποτάμι είχε ακινητοποιηθεί στα βορειοανατολικά της Γκόμα, ενώ οι άνθρωποι άρχιζαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους.
«Δόξα τω Θεώ η ηφαιστειακή έκρηξη ηρέμησε βόρεια του αεροδρομίου της Γκόμα, οι πληθυσμοί που έφυγαν επιστρέφουν σιγά - σιγά στα σπίτα τους στην Γκόμα», επιβεβαίωσε μέσω του Twitter ο Βενσάν Καρέγκα, ο πρεσβευτής της Ρουάντας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
H RBA ανήρτησε φωτογραφίες που εικονίζουν πολλούς ανθρώπους σε πορεία, μερικοί κρατώντας βαλίτσες ή στρώματα, και να φθάνουν στη μεθοριακή πόλη Ρουμπάβου, στην πλευρά της Ρουάντας.
Εικονολήπτης του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσε εκεί την άφιξη χιλιάδων ανθρώπων.
«Μερικοί Κονγκολέζοι, που μίλησαν στη RBA, εξέφρασαν τη χαρά τους για τη θερμή υποδοχή που έτυχαν στη Ρουάντα», υπογράμμισε η RBA.
Όπως διευκρινίζει η RBA, σήμερα το πρωί δεν υπάρχουν ορατές ενδείξεις εκρήξεων στο ηφαίστειο, αλλά υπάρχει πολύς καπνός στην ατμόσφαιρα. protothema