RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

ΚΥΠΡΟΣ - ΠΡΟΩΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΦΘΑΝΟΥΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ


 Μπαίνει ο Ιούνιος μέσα στον Απρίλη τις επόμενες ημέρες, με θερμοκρασίες αρκετά πάνω της κανονικής. Αυτή η άνοδος της θερμοκρασίας θα συνδυαστεί και με σκόνη στην ατμόσφαιρα.

Ας δούμε αναλυτικά την όλη καιρική εξέλιξη
Αποκομμένη ψυχρή λίμνη στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της στην κεντρική Ευρώπη με αποτέλεσμα να επεκτείνεται και πιο νότια σε περιοχές δυτικής-κεντρικής Μεσογείου από Παρασκευή λίγο πιο δυτικά-νοτιοδυτικά της Ιταλίας αναγκάζοντας σε πιο θερμό ρεύμα αέρα από Αφρική να κινείται προς την περιοχή μας με περαιτέρω άνοδο θερμοκρασίας από Παρασκευή που συνεχίζεται πιο έντονα από το Σάββατο και μετά ξεπερνώντας τους 30 βαθμούς.

Ένας άλλος παράγοντας που στέλνει στην περιοχή μας πιο θερμό ρεύμα αέρα με σκόνη είναι χαμηλό βαρομετρικό που περπατάει σε περιοχές βόρειας Αφρικής. Όπως στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του με τον άνεμο αντίθετα από τους δείκτες ενός ρολογιού πέραν του πιο θερμού ρεύμα αέρα που ανεβάζει ευνοεί και στο σκάψιμο σκόνης από την οποία την στέλνει σε περιοχές της Μεσογείου.


Αύριο Παρασκευή το χαμηλό βαρομετρικό θα βρίσκεται περιοχή Λιβύης συνεχίζοντας να σκάβει σκόνη προς την Μεσόγειο. Στα βόρεια του τμήματα θερμό μέτωπο δίνει ασταθείς καιρικές συνθήκες με βροχές. Προς το Σάββατο κινείται βορειοανατολικά προς Ελλάδα και σε συνδυασμό με την αποκομμένη ψυχρή λίμνη σε κεντρική Μεσόγειο μας στέλνουν ακόμα πιο θερμό ρεύμα αέρα με περαιτέρω άνοδο θερμοκρασίας αλλά αυξάνονται και τα ποσοστά σκόνης στη ατμόσφαιρα.

Δυστυχώς η Κύπρος μένει έξω από το παιχνίδι ασταθών καιρικών συνθηκών και έτσι μέχρι Δευτέρα θα επηρεαζόμαστε από ένα πολύ θερμό ρεύμα αέρα με θερμοκρασίες αρκετά πάνω της κανονικής που θα θυμίζουν Ιούνιο παρά Απρίλιο. Η αποκομμένη ψυχρή λίμνη παραμένει σε κεντρική Μεσόγειο με επέκταση και προς Ελλάδα με βορειοανατολική πορεία και λόγω της παρουσίας αυτής της λίμνης θα ευνοούνται χαμηλά βαρομετρικά σε Ιταλία και Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες. Τα χαμηλά βαρομετρικά από Ιταλία και Ελλάδα θα φεύγουν βορειοανατολικά χωρίς να επηρεάζουν τη Κύπρο με βροχές. Όταν θα φτάσει στη Μαύρη Θάλασσα αυτή η λίμνη και και δεν θα ευνοούνται άλλα χαμηλά σε κεντρική Μεσόγειο τότε σταματά και η μεταφορά του πιο θερμού ρεύματος αέρα στην περιοχή μας με τη θερμοκρασία να σημειώνει πτώση από την επόμενη Τρίτη αλλά δεν ψυχραίνει ο καιρός.

Από την επόμενη εβδομάδα από 20 Απριλίου εκτοπίζεται το πιο θερμό ρεύμα αέρα με πτώση θερμοκρασίας όμως παραμένουμε κάτω από θερμό ρεύμα αέρα με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής απουσία βροχών.

Υπάρχει το ενδεχόμενο μέχρι και τέλος Απριλίου να είμαστε σε άνομβρο διάστημα με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής. Αυτό είναι μια τάση το παρακολουθώ και θα σας ενημερώσω αν αλλάξει κάτι στη πορεία.

Παρασκευή 16 Απριλίου
Ηλιοφάνεια με παροδικές υψηλές νεφώσεις και αραιή σκόνη ενώ τοπικά θα παρατηρούνται νεφώσεις και στη μέση ατμόσφαιρα. Βραδινές ώρες αίθριος καιρός με νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα και αραιή σκόνη.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Πάνω από τις κανονικές τιμές
Εσωτερικό: 29 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 24
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 24
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 27
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 26
Ορεινά: 18-23
Τρόοδος: 17
Ημιορεινά: 23-27
Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 7 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 8 έως 10 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 11 βαθμοί και στους 12-14 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοανατολικό-Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα. Ένταση από 2 έως 3 μποφόρ. Μετά τις 14:00 βορειοδυτικό στα βόρεια και δυτικά ενώ Ανατολικό-Νοτιοανατολικό στις υπόλοιπες περιοχές. Πάνω στα ορεινά Δυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα λόγω αντικυκλώνα νότια της Κύπρου προς Αίγυπτο εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βορειοανατολικό αέρα 1 έως 3 μποφόρ ενώ στα ορεινά παραμένει Δυτικό-Νοτιοδυτικό.

Σάββατο 17 Απριλίου
Ηλιοφάνεια με παροδικές υψηλές νεφώσεις και σκόνη που τα ποσοστά της αυξάνονται. Βραδινές ώρες με νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα και σκόνη.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Αρκετά πάνω από τις κανονικές τιμές
Εσωτερικό: 31 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 26
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 25
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 28
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 27
Ορεινά: 21-26
Τρόοδος: 20
Ημιορεινά: 26-30

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 8 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 9 έως 11 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 12 βαθμοί και στους 12-14 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοανατολικό-Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα. Ένταση από 2 έως 3 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Δυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ. Βραδινές ώρες Βορειοανατολικό έως Νότιο-Νοτιοανατολικό αέρα 1 έως 3 μποφόρ.

Κυριακή 18 Απριλίου
Ηλιοφάνεια με παροδικές υψηλές νεφώσεις και σκόνη στην ατμόσφαιρα που τα ποσοστά της αυξάνονται ακόμα λίγο. Βραδινές ώρες με νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα και σκόνη.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες: Αρκετά πάνω από τις κανονικές τιμές
Εσωτερικό: 33 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 28
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 27
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 30
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 30
Ορεινά: 23-28
Τρόοδος: 22
Ημιορεινά: 28-32

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 12 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 13 έως 15 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 15 βαθμοί και στους 15-17 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Βορειοανατολικό-Νοτιοανατολικό ρεύμα αέρα που μετά το μεσημέρι θα γυρίζει και σε Βορειοδυτικό-Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα. Ένταση από 2 έως 3 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Νότιο ρεύμα αέρα 2 έως 3 μποφόρ λόγω παρουσίας αντικυκλώνα στην περιοχή μας. Βραδινές ώρες Βορειοανατολικό αέρα 1 έως 3 μποφόρ.

Δευτέρα 19 Απριλίου χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή της θερμοκρασίας ενώ από Τρίτη σημειώνει πτώση που θα συνεχιστεί και την Τετάρτη 21/4 με ενίσχυση ανέμων κυρίως για Τρίτη.

Θα κλείσω το δελτίο με κάτι που ανάφερα εχθές στην προσωπική μου καιρική σελίδα. Κάνω μια ενημέρωση χωρίς να θέλω να σπείρω τον πανικό αλλά καλό είναι να προσέχουμε. Έκρηξη ηφαιστείου στην Καραιβική είχε ως αποτέλεσμα να απελευθερωθεί Διοξείδιο του Θείου στην ατμόσφαιρα. Αυτό αν ενωθεί με βροχή δημιουργείται η όξινη βροχή μια χημική ένωση βλαβερή για τις καλλιέργειες. Το θετικό από αυτήν τη άποψη είναι ότι δεν φαίνονται βροχές τις επόμενες ημέρες στην περιοχή μας. Όμως σε περίπτωση εισπνοής μπορεί να φέρει κάποια αναπνευστικά προβλήματα αλλά δεν είναι εύκολο να ξέρω σε τι ποσότητες μπορεί να είναι στα χαμηλά στρώματα για να μπορέσω να πω τι προβλήματα μπορεί να φέρει.

Ακολουθεί αυτή την πορεία προς την Αφρική και Μεσόγειο λόγω και του ρεύματος αέρα-αεροχείμαρρου. Το ρεύμα αέρα να ξέρετε ότι κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά για αυτό και το βλέπουμε να ακολουθεί αυτή την πορεία και έτσι θα βρίσκεται στην ατμόσφαιρα τις επόμενες 4-5 ημέρες.

Δεν είμαι ειδικός και ούτε θέλω να σας προκαλέσω φόβο αλλά απλά ενημερώνω πως είναι η κατάσταση και το πώς φαίνεται μέσα από τους χάρτες.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.