Στο πιο οριακό της σημείο έχει
φτάσει η κατάσταση με την πανδημία, με την εικόνα στα νοσοκομεία να προκαλεί τεράσια ανησυχία. Μεγάλο πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει τα απανωτά κρούσματα στα σχολεία, που όπως αποδεικνύεται, έχουν μεγάλη συμβολή στη διασπορά. Είναι γι' αυτό το λόγο που έχει τεθεί στο τραπέζι και βρίσκεται υπό συζήτηση η σκέψη για πρόωρο κλείσιμο των σχολείων, λίγες ημέρες πριν τις διακοπές του Πάσχα.Σε περίπτωση που αυτή η πρόταση εγκριθεί, τα σχολεία θα κλείσουν μία εβδομάδα νωρίτερα, για τις διακοπές του Πάσχα, καθώς ήταν προγραμματισμένο να κλείσουν στις 23 Απριλίου. Πάντως, αυτό έρχεται λίγο μετά την επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων στα θρανία, οι οποίοι παρακολουθούσαν τα μαθήματά τους με τηλεκπαίδευση, από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν θορυβηθεί με την απότομη αύξηση των κρουσμάτων που σημειώνονται στα σχολεία και προσπαθεί να βρει τρόπους, ώστε να ανακοπεί αυτή τη έξαρση που παρατηρείται. Το θέμα συζήτησαν χθες και κατά την τηλεδιάσκεψή τους τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, από τα οποία ζήτησε ο Υπουργός Υγείας εισηγήσεις. Οι επιστήμονες αναμένουν επικαιροποιημένα στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να ετοιμάσουν εισήγηση και να προβούν σε τροποίηση του πρωτοκόλλου, με δεδομένο ότι το τελευταίο που ετοιμάστηκε προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.
Στον αέρα οι χαλαρώσεις του Πάσχα
Η κατάσταση στα νοσοκομεία, έβαλε στον πάγο και τις προγραμματισμένες για το Πάσχα χαλαρώσεις. Η πρόθεση ήταν να επιτραπεί μικρή αύξηση των παρευρισκόμενων στα σπίτια, κατά την περίοδο των εορτασμών του Πάσχα και να καταργηθούν για κάποιες ημέρες τα sms και εάν το επέτρεπε η κατάσταση να αυξανόταν ο αριθμός πιστών στις εκκλησίες, στη βάση επικαιροποιημένου πρωτοκόλλου.
Σε δηλώσεις της στο REPORTER η Δρ. Ζωή-Δωροθέα Πανά, εξήγησε ότι από την προηγούμενη Τρίτη, έχει τεθεί στο τραπέζι και συζητείται, το θέμα του εκκλησιασμού για την περίοδο του Πάσχα.
«Πρέπει να δούμε την φάση στην οποία βρισκόμαστε, όσον αφορά την πανδημία και τις φάσεις επανεκκίνησης. Ποτέ και κανένας, δεν παραγνωρίζει την αναγκαιότητα και σημασία του εκκλησιασμού. Από την άλλη, πρέπει να βρούμε κάποιες κοινές συνιστάμενες για να αποτρέψουμε την διασπορά του ιού. Δυστυχώς, είχαμε πρόσφατα όπως γνωρίζεται, κρούσματα στην εκκλησία. Νομίζω ότι η εκκλησία, θα στηρίξει αυτό τον αγώνα, διότι ο στόχος είναι κοινός και θα βρεθεί μια χρυσή τομή».
Κατά την τηλεδιάσκεψή τους οι επιστήμονες, οι οποίοι είχαν πρόθεση να ετοιμάσουν εισηγήσεις για χαλαρώσεις, αποφάσισαν όπως παραπέμψουν το θέμα στην επόμενη συνεδρία τους, μέχρι να υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα για το μέγεθος της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας.
Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία
Η πιο μεγάλη αγωνία τη δεδομένη στιγμή είναι η δραματική αύξηση των νοσηλειών σε όλα τα νοσοκομεία. Ο ημερήσιος αριθμός των νοσηλειών σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, 228 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται. Το πιο ανησυχητικό ωστόσο είναι το γεγονός πως αυξήθηκε πολύ ο αριθμός των σοβαρά νοσούντων, που ανέρχονται πλέον σε 63, που αποτελεί επίσης αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας (σ.σ το προηγούμενο ήταν 60 στις 20 Ιανουαρίου).
Δεν είναι τυχαία η δραματική έκκληση που απηύθυνε ψες ο υπουργός Υγείας, προς όλους τους πολίτες, καλώντας τους να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου σημείωσε πως οι εισαγωγές στη ΜΕΘ αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό, ξεκαθαρίζοντας πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή και «αξίζει να προσπαθήσουμε όλοι να ανακόψουμε την επικίνδυνη πορεία προτού είναι αργά».
Η αύξηση των
νοσηλευόμενων φέρνει στο προσκήνιο τον μεγαλύτερο φόβο των αρμοδίων, που
δεν είναι άλλος από την κατάρρευση του συστήματος της δημόσιας υγείας.
Ήδη ο ΟΚΥπΥ προσπαθεί να βρει λύσεις ώστε να μεταφερθούν τελικά ασθενείς
στα δημόσια νοσηλευτήρια. Το θέμα θα συζητηθεί αύριο με τον ΠΑΣΙΝ. reporter cy