RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

ΚΥΠΡΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟΤΟΜΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ - ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ


 Αλλάζει το καιρικό σκηνικό στην περιοχή μας έστω και για μικρό χρονικό διάστημα με τοπικές βροχές και καταιγίδες που μέσα από καταιγίδα θα παρατηρείται και χαλαζόπτωση. Εκτοπίζεται και το θερμό ρεύμα αέρα με πτώση θερμοκρασίας και σημαντική ενίσχυση των ανέμων. Ταυτόχρονα υποχωρεί και η σκόνη από την ατμόσφαιρα. Πιθανή νέα μεταφορά σκόνης από Αφρική στην περιοχή μας αναμένεται βράδυ Κυριακής προς Καθαρά Δευτέρα.

Βλέποντας μέσα από τη δορυφορική εικόνα θα δούμε το χαμηλό βαρομετρικό ερχόμενο από Αφρική βρίσκεται δυτικά της Κύπρου με ανατολική πορεία με συνεχή εξασθένηση όμως. Με την θέση που έχει στέλνει σε εμάς πιο θερμό ρεύμα αέρα ανεβάζοντας περαιτέρω την θερμοκρασία που σήμερα έφτασε τους 27 βαθμούς στην Πάφο. Στις υπόλοιπες περιοχές από 22 έως 24 βαθμούς. Μια άλλη ατμοσφαιρική διαταραχή-χαμηλό βαρομετρικό που συνοδεύεται από μέτωπα κακοκαιρίας ερχόμενο από Ιταλία βρίσκεται δυτικά της Ελλάδας όπου και αναμένεται να δώσει άστατο καιρικό σκηνικό. Αυτή η διαταραχή θα συνεχίσει την ανατολική της πορεία προς την δική μας περιοχή και σε συνδυασμό με δροσερό έως ελαφρώς ψυχρό ρεύμα αέρα θα φέρουν ασταθείς καιρικές συνθήκες και σε εμάς.

Ας δούμε αναλυτικά την όλη καιρική εξέλιξη των επόμενων ημερών

Όλο και πιο ανατολικά μετατοπίζεται ο Αυλώνας που επηρεάζει την Ελλάδα σήμερα Τετάρτη που μαζί με χαμηλό βαρομετρικό συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας αναμένεται να φέρουν τοπικές βροχές και καταιγίδες σε περιοχές της Ελλάδας. Η περιοχή μας θα συνεχίσει να δέχεται θερμό ρεύμα αέρα μέχρι και μεσημεριανές ώρες Πέμπτης αλλά το πιο θερμό ρεύμα αέρα εκτοπίζεται από την περιοχή μας με την θερμοκρασία να σημειώνει κάποια πτώση αλλά παραμένει υψηλή για την εποχή.

Όμως ο Αυλώνας θα συνεχίσει την ανατολική του πορεία ερχόμενος προς την δική μας περιοχή κυρίως βραδινές ώρες Πέμπτης προς πρωινές ώρες Παρασκευής που θα εκτοπίσει περισσότερο το θερμό ρεύμα αέρα με πτώση θερμοκρασίας εκείνες τις ώρες αλλά αυτό θα είναι σύντομο αφού ο Αυλώνας φεύγει γρήγορα ανατολικά με θερμό ρεύμα αέρα να καραδοκεί και να παίρνει και πάλι θέση στη περιοχή μας ανηφορίζοντας από Αφρική. Με το πέρασμα του Αυλώνα και των ασταθών αερίων μαζών λόγω της ατμοσφαιρικής διαταραχής-χαμηλό βαρομετρικό που έρχεται αναμένονται τοπικά στα δυτικά τμήματα επαρχίας Πάφου, ορεινά-ημιορεινά και βόρειες περιοχές του νησιού να παρατηρηθούν τοπικές βροχές μεσημέρι προς βράδυ Πέμπτης.

Πιθανές ποσότητες βροχής εκεί που θα βρέξει από 3 έως 20 μιλίμετρα. Δυτικές-νοτιοδυτικές πλευρές της οροσειράς λόγω ανεμολογικου πεδίου θα δεχθούν ορογραφικές βροχές άρα εκεί μπορεί να έχουμε τις περισσότερες ποσότητες βροχής. Δεν φαίνεται να επηρεάζεται όλο το νησί αλλά να έχουμε βροχές σε αρκετές περιοχές.

Ο αντικυκλώνας το πεδίο υψηλών πιέσεων συνεχίζει την ανατολική του πορεία και έτσι με την πορεία που ακολουθεί θα εκτοπίσει γρήγορα τον Αυλώνα από την περιοχή μας. Μετά το πέρας του Αυλώνα και των χαμηλών πιέσεων θέση παίρνουν υψηλές πιέσεις και θερμό ρεύμα αέρα με την θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο από Σάββατο.

Αντικυκλώνας εμποδιστής σε δυτική Ευρώπη φέρνει πιθανότητες για βροχές στην Κύπρο και γενικά σε Νοτιοανατολική Μεσόγειο το διάστημα 16-20 Μαρτίου με τη θερμοκρασία σε πτώση. Νωρίς όμως ακόμα να πω περισσότερα για το πόσες βροχές αναμένεται να έχουμε το διάστημα που ανάφερα.

Πέμπτη 11 Μαρτίου
Θα ξεκινήσουμε με ηλιοφάνεια με τις νεφώσεις να παρατηρούνται στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου ενώ σταδιακά από το μεσημέρι και μετά προς βραδινές ώρες νεφώσεις τοπικά αυξημένες και πάνω στο νησί που σταδιακά θα δώσουν τοπικές βροχές στα δυτικά τμήματα σε επαρχία Πάφου, νοτιοδυτικά σε περιοχές επαρχίας Λεμεσού, ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε βόρειες περιοχές του νησιού. Βραδινές ώρες τοπικές καταιγίδες με χαλαζόπτωση. Σύντομο πέρασμα με το καιρικό σκηνικό να βελτιώνεται προς ξημερώματα Παρασκευής. Καθαρίζει η ατμόσφαιρα από την σκόνη.

Ώρα 16:00-20:00
Χαμηλό Βαρομετρικό προσεγγίζει σιγά σιγά την περιοχή μας και αναμένεται αύξηση των νεφώσεων στο νησί με τοπικές βροχές σε περιοχές επαρχίας Πάφου, ορεινά-ημιορεινά στο δυτικό κομμάτι αλλά και σε βόρειες-βορειοδυτικές περιοχές του νησιού μας. Βόρεια μας στο θαλάσσιο χώρο θα παρατηρούνται καταιγίδες με ηλεκτρικές εκκενώσεις. Σταδιακή ενίσχυση των ανέμων και υποχώρησης του θερμού ρεύματος αέρα λόγω δυτικού-βορειοδυτικού δροσερού ρεύματος αέρα.

Ώρα 21:00-02:00
Το χαμηλό βαρομετρικό συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας κινείται νοτιοανατολικά και θα βρίσκεται βορειοανατολικά της Κύπρου με μια μικρή περαιτέρω βάθυνση επιδεινώνοντας περαιτέρω το καιρικό σκηνικό. Ασταθείς καιρικές συνθήκες με τοπικές βροχές στα δυτικά σε επαρχία Πάφου, νοτιοδυτικά σε περιοχές επαρχίας Λεμεσού, σε βόρειες περιοχές του νησιού και πιθανόν σε κάποιες του εσωτερικού στο βόρειο κομμάτι με το ενδεχόμενο πιο τοπικά σε κάποιες παράλιες περιοχές στα ανατολικά σε επαρχία Αμμοχώστου. Καταιγίδες με ηλεκτρικές εκκενώσεις και χαλαζόπτωση στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου που ενδέχεται να επηρεάσουν τμηματικά και παράλιες περιοχές του νησιού μας στα δυτικά-νοτιοδυτικά-βόρεια και ανατολικά. Πέρασμα ψυχρού μετώπου με βορειοδυτικό ρεύμα αέρα που θα βοηθήσει σε περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας εκείνες τις ώρες. Ενισχυμένο ρεύμα αέρα στα 5-6 μποφόρ στα παραθαλάσσια ενώ πάνω στα ορεινά έως 7-8 μποφόρ.

Μέγιστες θερμοκρασίες μεσημεριανές ώρες
Μέχρι και μεσημεριανές ώρες δεν αναμένεται ιδιαίτερη πτώση εκτός από μικρή ενώ κυρίως απόγευμα προς βράδυ θα καταλάβουμε την πτώση θερμοκρασίας.
Εσωτερικό: 21-22 βαθμούς
Δυτικά-επαρχία Πάφου: 20-21
Νότια-επαρχία Λεμεσού: 20-21
Νοτιοανατολικά-επαρχία Λάρνακας: 22-23
Ανατολικά-επαρχία Αμμοχώστου: 22-23
Ορεινά: 12-16
Τρόοδος: 11
Ημιορεινά: 16-19
Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 2 βαθμούς στα ψηλά ορεινά πάνω στο Τρόοδος και στους 3 έως 5 βαθμούς από ορεινά προς ημιορεινές περιοχές. Στο εσωτερικό 8 βαθμοί και στους 10-12 βαθμούς στα παράλια.

Άνεμος: Νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα που στα βόρεια τμήματα του νησιού θα είναι Βορειοδυτικό. Ένταση 2 έως 3 μποφόρ πρωινές ώρες. Από το μεσημέρι και μετά που μπαίνει διαφορετικό ρεύμα αέρα στα 3-4 μποφόρ ενώ στα παράλια 4-5 μποφόρ και παροδικά έως 6 μποφόρ. Βραδινές ώρες ενισχυμένο Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα 3 έως 4 μποφόρ αλλά προς παραθαλάσσιες περιοχές 5 έως 6 μποφόρ που μέσα στη θάλασσα και έως 6-7 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά Δυτικό-Βορειοδυτικό ρεύμα αέρα εντάσεως 4 έως 5 μποφόρ ενώ βραδινές ώρες θα φτάνει και τα 7-8 μποφόρ.

Παρασκευή 12 Μαρτίου με κυρίως ηλιοφάνεια και την θερμοκρασία να σημειώνει μια περαιτέρω μικρή πτώση 1-2 βαθμούς για να είμαστε κοντά στις κανονικές τιμές. Βόρειο δροσερό ρεύμα αέρα εντάσεως 2 έως 4 μποφόρ.

Από το Σάββατο 13 Μαρτίου θερμό ρεύμα αέρα ανεβάζει και πάλι την θερμοκρασία. Μέχρι Καθαρά Δευτέρα δεν αναμένονται βροχές με θερμοκρασίες πάνω της κανονικής. Καθαρά Δευτέρα φαίνεται ηλιόλουστη με υψηλές θερμοκρασίες αλλά και το ενδεχόμενο να παρατηρείται και σκόνη στην ατμόσφαιρα.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.