RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

ΚΑΘΟΛΙΚΟ LOCKDOWN ΟΛΟ ΤΟ ΓΕΝΝΑΡΗ - ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ - ΕΤΟΙΜΑ ΤΑ SMS


 Ένα εικοσιτετράωρο πριν τις κρίσιμες ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα και με δεδομένη την επιβολή ολικού lockdown διάρκειας τριών εβδομάδων, η Κυβέρνηση συνεχίζει τις πυρετώδεις διεργασίες, προκειμένου να «κλειδώσει» η λίστα περιορισμών αλλά και των επιχειρήσεων, που θα αναγκαστούν να κλείσουν. Παράλληλα και υπό το βάρος της μη ψήφισης του προϋπολογισμού, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, ετοιμάζουν τα νέα Σχέδια Στήριξης, καθώς και το οικονομικό πακέτο, για τις επιχειρήσεις που είναι ήδη κλειστές.

Όλα θα παρουσιαστούν αύριο στις 11:30 ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα τα εγκρίνει και ακολούθως θα γίνουν οι ανακοινώσεις. Για τις προθέσεις της Κυβέρνησης θα ενημερωθούν οι πολιτικοί Αρχηγοί, σε σύσκεψη που θα προηγηθεί με θέμα τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα μέτρα αναμένεται να έχουν ισχύ από τις 10-31 Ιανουαρίου. Η πρόθεση είναι παράλληλα με την ανακοίνωσή τους, να παρουσιαστεί και το πλάνο αποκλιμάκωσης που θα περιλαμβάνει σταδιακό άνοιγμα επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο. Το άνοιγμα θα γίνει κλιμακωτά και θα τελεί υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων.
 
Το καθολικό lockdown θα είναι μεν αυστηρό, πιο χαλαρό δε, από αυτό της περασμένης άνοιξης. Όπως όλα δείχνουν, επιστρέφουν τα sms στο 8998 για τις διακινήσεις, με αυτό που συζητείται να είναι ο αριθμός τους, αλλά και λεπτομέρειες για κάποιες διαφοροποιήσεις. Θα παραμείνει εξάλλου, η απαγόρευση διακίνησης σε σπίτια καθώς και οι άλλοι περιορισμοί που βρίσκονται στα υφιστάμενα μέτρα.

Κλείνουν επιχειρήσεις-Πιο πολλές ανοικτές από το Μάρτιο
Η πρόθεση εξάλλου, είναι να κλείσουν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, πλην εξαιρέσεων, ενώ αναμένεται να κλείσουν κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής. Κλειστοί θα παραμείνουν επίσης, οι χώροι εστίασης αλλά θα επιτρέπεται το delivery, τα κέντρα διασκέδασης, τα γυμναστήρια, οι σχολές χορού και όσες άλλες επιχειρήσεις, προβλέπονται από τα υφιστάμενα διατάγματα.

Ανοικτές θα παραμείνουν οι ουσιώδεις υπηρεσίες, οι επιχειρήσεις διατροφικής αλυσίδας, όπως υπεραγορές, φρουταρίες και φούρνοι και ιδιωτικές εταιρείες που δεν εξυπηρετούν κοινό. Επιπρόσθετα και σε αντίθεση με το ολικό lockdown της άνοιξης, θα μπορεί να λειτουργήσει ο κατασκευαστικός και ο αγροτικός τομέας, καθώς και τα αεροδρόμια.  

Ερωτηματικό αποτελούν οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κοινό, όπως τράπεζες, κτηματολόγιο, ΑΗΚ, CYTA κ.λπ, αφού δεν αποφασίστηκε ακόμα ο τρόπος λειτουργίας τους.

Γρίφος τα σχολεία
Μεγάλη είναι η συζήτηση που γίνεται για τα σχολεία, η οποία θα συνεχιστεί και σήμερα. Η πρόθεση είναι, ωστόσο να παραμείνουν κλειστές όλες η βαθμίδες και τα μαθήματα να συνεχιστούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
 
Το θέμα που προκύπτει και είναι γι’ αυτό που συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις, είναι πως θα παραστεί ανάγκη τουλάχιστον ο ένας γονέας παιδιών ηλικίας κάτω των 15 χρόνων, να παραμείνει στο σπίτι, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει τη λειτουργία επιχειρήσεων που θα παραμείνουν ανοικτές, ενώ θα προσθέσει και μεγάλο κόστος στα κρατικά ταμεία.
 
Εάν τελικά αποφασιστεί να παραμείνουν κλειστά, που είναι και το επικρατέστερο σενάριο, τότε θα στηριχθούν μέσω Σχεδίων αυτοί οι εργαζόμενοι.

«Γνωρίζουμε από το πρώτο κύμα πως ένα καθολικό απαγορευτικό όπου περιορίζονται στο ελάχιστον η δραστηριότητα και οι επαφές των ανθρώπων μπορεί να αποδώσει, εάν εφαρμοστεί για ένα επαρκές χρονικό διάστημα», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας Γιώργος Νικολόπουλος, συμπληρώνοντας πως δοκιμάστηκαν αρκετά, για να αποφευχθεί ένα πρώιμο καθολικό lockdown. «Είδαμε χώρες που έβαλαν καθολικό απαγορευτικό και τώρα το επαναφέρουν, όπως η Αγγλία, το Ισραήλ, η Ιρλανδία και αρκετές άλλες. Τώρα, στην Κύπρο είμαστε σε μια κατάσταση, που εμφανίζεται ως τελευταία επιλογή και μια επιλογή που γνωρίζουμε πως μπορεί να λειτουργήσει», σημείωσε.

Νέο ρεκόρ στις νοσηλείες
Στα νοσοκομεία εν τω μεταξύ, έγινε ακόμη πιο ασφυκτική η πίεση με τη χθεσινή ημέρα να καταγράφει νέο ρεκόρ στις νοσηλείες, με 187 ασθενείς, εκ των οποίων οι 25 είναι διασωληνωμένοι. Είναι γι’ αυτό το λόγο που ο ΟΚΥπΥ, ετοιμάζει άλλες 80 κλίνες στα Νοσοκομεία Λάρνακας και Πάφου, αφού άρχισαν να πλησιάζουν τους 200, οι ασθενείς εκτός ΜΕΘ.

«Η περίοδος είναι πολύ δύσκολη, η επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο είναι η χειρότερη από την αρχή της πανδημίας. Υπάρχουν 5,5 χιλιάδες διαγνώσεις σε δύο εβδομάδες, που σημαίνει πως υπάρχει νοσηρότητα στην κοινότητα και κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους θα καταλήξουν στη συνέχεια σε νοσοκομεία. Βλέπουμε και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, που είναι περίπου κατά μέσο όρο δύο θάνατοι την ημέρα», ανέφερε ο Καθηγητής Νικολάπουλος.

Όπως τόνισε, «έτσι όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμα και το σύστημα υγείας θα πιεστεί πάρα πολύ και οι απλές κλίνες και η ΜΕΘ, αλλά και οι αντοχές των γιατρών και των νοσηλευτών, που είναι τώρα δέκα μήνες σε αυτή την μάχη».

Ανησυχία για τη Λάρνακα, αύξηση ξανά στη Λεμεσό
Σε ότι αφορά στην επιδημιολογική κατάσταση ανά επαρχία, η πιο μεγάλη ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι για την Λάρνακα αφού τα περιστατικά πλησιάζουν τα 1000 ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού στην αθροιστική επίπτωση 14 ημερών, αριθμός που δείχνει πως η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί. «Όλες οι επαρχίες έχουν επιβάρυνση, κάτι που βλέπουμε και στα ποσοστά θετικότητας στα τεστ» σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος.  «Η Λάρνακα κινείται σταθερά μεταξύ 4-5% στους αντιγονικούς ελέγχους, το ίδιο και η ελεύθερη Αμμόχωστος. Ωστόσο και οι επαρχίες που πήγαιναν καλά, όπως η Πάφος και η Λεμεσός δείχνουν εκ νέου μία αύξηση, ειδικά η δεύτερη. Η μόνη που κρατάει σταθερά ποσοστά θετικότητας, λίγο κάτω από το 3% και μία γενική σταθερότητα, είναι η Λευκωσία κάτι που είναι θετικό, λόγω του μεγάλου πληθυσμού της».

Σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας, θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τις πολύ αυστηρές απαγορεύσεις, «όταν θα έρθει βοήθεια από τα εμβόλια», όπως εξήγησε «όχι στη συλλογική ανοσία, που είναι κάτι πιο μακρινό, αλλά όταν προστατευθούν οι ανθρώποι που κινδυνεύει περισσότερο η ζωή τους, όταν προσβληθούν. Εάν γίνει αυτό, θα μπορεί το σύστημα υγείας να διαχειριστεί όλα αυτά τα περιστατικά και δεν θα χρειάζεται όλη η χώρα να κλείνεται. Εκτιμώ ότι όταν έρθει το εμβόλιο της AstraZeneca, που αναμένεται μέσα στο Φεβρουάριο, τα πράγματα θα αλλάξουν, επειδή έχουν γίνει παραγγελίες σε πολύ μεγάλες δόσεις. Προς το Μάρτιο, εάν όλα πάνε καλά, θα μπορούμε να μιλάμε για μία κατάσταση, όπου δεν θα χρειάζονται αυτά τα μέτρα. Με μάσκες θα μείνουμε λίγο ακόμα όπως και με αποστάσεις και κάποιους περιορισμούς, αλλά δεν θα χρειάζεται αυτή η “βάναυση” παρέμβαση».

Από τη Δευτέρα εξάλλου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, θα μπορούν άτομα άνω τον 80 να κλείσουν νέα ραντεβού για να εμβολιαστούν. Ήδη πέραν των 3,000 ραντεβού που διατέθηκαν προχθές για τα άτομα που εμπίπτουν στην πιο πάνω πληθυσμιακή ομάδα, εξαντλήθηκαν αυθημερόν. Με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών, ακολουθεί ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας 75 ετών και άνω. Από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν εμβολιαστεί συνολικά 3,901 άτομα.reporter cy