RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

ΚΥΠΡΟΣ - Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ - ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ


 Έρχονται ψυχρές αέριες μάζες που θα εκτοπίσουν τις θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να σημειώνει πτώση αλλά ταυτόχρονα με βαρομετρικά χαμηλά που θα συνοδεύονται από μετωπικές υφέσεις αναμένεται να φέρουν επίσης βροχές, καταιγίδες αλλά και χιόνια στο Τρόοδος. Επιτέλους ο χειμώνας αποφάσισε να μας επισκεφθεί και έτσι να καταλάβουμε ότι διανύουμε χειμερινό μήνα.

Γενικά μπαίνει σε ένα καλά χειμερινό καιρικό σκηνικό η ανατολική Ευρώπη που ευνοούμαστε και εμείς αφού θα υπάρχει συνεχής κατάβαση ψυχρών έως πολύ ψυχρών αερίων μαζών από τα βόρεια προς τα νότια. Στην αρχή σε εμάς θα είναι ψυχρές οι αέριες μάζες αλλά όπως φαίνεται το διάστημα 17-19 Ιανουαρίου μας έρχονται πιο ψυχρές με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας άρα ψυχρός καιρός και αν συνδυαστεί με βροχή τότε τα χιόνια θα κατεβούν και πιο χαμηλά από το Τρόοδος με πιθανό υψόμετρο από τα 700 μέτρα και πάνω.

Λόγω αυτής της κατάστασης δηλαδή της σύγκρουσης 2 εντελώς διαφορετικών θερμοκρασιακών αερίων μαζών από Τετάρτη μπορεί να έχουμε μια εκρηκτική κατάσταση που να χρήζει προσοχής αφού αναμένεται σημαντική ενίσχυση των ανέμων στα 5 έως 7 μποφόρ με πιθανές ριπές και έως 8 μποφόρ. Μπορεί Τετάρτη να υπάρχουν πιθανότητες και για ανεμοστρόβιλους στα εσωτερικά τμήματα αλλά και υδροστρόβιλους στη θάλασσα. Μέχρι και Παρασκευή θα έχουμε ενισχυμένους ανέμους ειδικά στα παραθαλάσσια και ορεινά.

Το διάστημα 13-20 Ιανουαρίου η Κύπρος θα βρίσκεται σε ένα εντελώς διαφορετικό καιρικό σκηνικό που θα μυρίζει χειμώνας με βροχές αλλά και χιόνια πάνω στο Τρόοδος. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα επηρεαστεί όλη η Κύπρος με φαινόμενα με το ενδεχόμενο να έχουμε αξιόλογες και αρκετές ποσότητες βροχής. Να τονίσω κάτι που είναι σημαντικό. Οι βροχές θα είναι κατά περιόδους με ανοίγματα άρα δεν θα ξεκινήσει να βρέχει από τις 13/1 και να σταματήσει στις 20/1. Επίσης δεν θα επηρεάζονται όλες οι περιοχές την ίδια ώρα.

Ας δούμε αναλυτικά την πορεία του ψυχρού μετώπου αύριο Τετάρτη 13 Ιανουαρίου:
Ψυχρό μέτωπο πλησιάζει την Κύπρο

Ώρα 08:00-09:00 το πρωί θα βρίσκεται δυτικά μας μπροστά από Ρόδο. Του μετώπου προηγούνται βροχές και καταιγίδες κυρίως δυτικά-βορειοδυτικά μας. Δεν αποκλείεται τοπικά να παρατηρηθούν κάποιες βροχές στα δυτικά και νότια τμήματα σε επαρχία Πάφου-Λεμεσού. Νότιο θερμό ρεύμα αέρα θα επηρεάζει την περιοχή μας αλλά σταδιακά θα κινείται όλο και πιο ανατολικά. Ένταση ανέμων 3-5 μποφόρ στα παραθαλάσσια και 2-4 μποφόρ στο εσωτερικό. Πάνω στα ορεινά 6-7 μποφόρ.

Ώρα 11:00-12:00
Ολοένα και πιο κοντά μας το ψυχρό μέτωπο αφού ακολουθεί ανατολική πορεία με τις βροχές και καταιγίδες να επηρεάζουν περιοχές του νησιού στα δυτικά, βόρεια και νοτιοδυτικά. Συνεχίζει το θερμό ρεύμα αέρα να μας επηρεάζει. Ένταση ανέμων 4-5 μποφόρ στα δυτικά και νότια και 5-6 μποφόρ στα ανατολικά, νοτιοανατολικά και βορειοδυτικά. Στα ορεινά 6-7 μποφόρ.

Ώρα 14:00-15:00
Διασχίζει την Κύπρο το μέτωπο με βροχές και καταιγίδες σε διάφορες περιοχές του νησιού με πρόσκαιρη βελτίωση στο δυτικό κομμάτι. Το θερμό ρεύμα αέρα έχει από την Κύπρο και την θέση του παίρνει ψυχρό ρεύμα αέρα που έρχεται από τα βόρεια-βορειοδυτικά με τη πτώση της θερμοκρασίας να ξεκινά από τα δυτικά-επαρχία Πάφου. Ένταση ανέμων 4-5 μποφόρ στα παραθαλάσσια και 2-4 μποφόρ στο εσωτερικό. Στα ορεινά 6-7 μποφόρ.

Ώρα 17:00-18:00
Συνεχίζει την ανατολική του πορεία το μέτωπο και να βρίσκεται στο ανατολικό κομμάτι του νησιού δίνοντας βροχές και καταιγίδες αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού ο καιρός πρόσκαιρα θα είναι βελτιωμένος. Το ψυχρό ρεύμα αέρα απλώνεται στο νησί μας με την θερμοκρασία σε πτωτική πορεία. Σταδιακά το Τρόοδος μπαίνει σε ευνοϊκές θερμοκρασιακές συνθήκες για χιονόπτωση. Ένταση ανέμων 4-5 μποφόρ στα παραθαλάσσια ενώ στα ανατολικά-νοτιοανατολικά 3-4 μποφόρ. Εσωτερικό 2-3 μποφόρ ενώ πάνω στα ορεινά 5-6 μποφόρ.

Μέγιστες θερμοκρασίες έως 22 βαθμούς στο εσωτερικό και σε παράλιες. Πάνω στα ορεινά 12-16 βαθμούς και προς ημιορεινές περιοχές στους 18-19 βαθμούς. Μετά το μεσημέρι όμως σε πτώση η θερμοκρασία που θα είναι αισθητή την Πέμπτη.

Βραδινές ώρες θα είναι βελτιωμένος ο καιρός και αν θα κάνει κάτι θα είναι αρκετά τοπικό στα δυτικά. Όμως ακολουθούν δευτερεύουσες μετωπικές υφέσεις από την παρουσία χαμηλού βαρομετρικού στην περιοχή και οι βροχές μας έρχονται από τα δυτικά. Θα επηρεάζουν περιοχές νοτιοανατολικού Αιγαίου με ανατολική πορεία προς την περιοχή μας και αναμένεται να ξεκινήσουν να μας επηρεάζουν μετά τις 0200 το βράδυ. Μέχρι μεσημεριανές ώρες Πέμπτης παραμένει άστατος ο καιρός με βροχές κατά περιόδους και σε διάφορες περιοχές.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης και μετά μέχρι και μεσημεριανές ώρες Παρασκευής δεν φαίνεται κάτι ιδιαίτερο στο καιρικό σκηνικό. Επιδείνωση έρχεται και πάλι από το απόγευμα Παρασκευής και μετά με νέο κύμα βροχών και καταιγίδων σε όλο το νησί.

Το άστατο καιρικό σκηνικό κατά περιόδους συνεχίζεται Σάββατο και Κυριακή με περαιτέρω πτώση θερμοκρασίας από Κυριακή. Μέγιστες θερμοκρασίες Πέμπτη και Παρασκευή 17-19 βαθμούς σε εσωτερικό και παράλια. Πάνω στα ορεινά 5-9 βαθμούς. Στο Τρόοδος προς Όλυμπο 0-2 βαθμούς.

 

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.