Από το τέλος Αυγούστου μέχρι σήμερα, περισσότερες από 30.000 σεισμικές δονήσεις έχουν ταρακουνήσει την Ανταρκτική, προκαλώντας ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα που ειδικεύεται στην παγωμένη ήπειρο.
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του Εθνικού Σεισμολογικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Χιλής, η έξαρση των μικρών σεισμικών δονήσεων, μεταξύ των οποίων και μία μεγαλύτερη, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκαν στο Στενό Μπράνσφιλντ, ένα θαλάσσιο διάδρομο πλάτους 96 χιλιομέτρων μεταξύ της Ανταρκτικής χερσονήσου και των νησιών του Νοτίου Σέτλαντ.
Κοντά στο Στενό Μπράνσφιλντ συναντώνται αρκετές τεκτονικές πλάκες και οι σεισμικές δονήσεις είναι συχνές στην περιοχή, αλλά η αύξησή τους το τελευταίο τρίμηνο είναι πρωτοφανής, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Χιλής. Οι περισσότερες συνέβησαν τον Σεπτέμβριο και ο αριθμός τους ξεπέρασε τις χίλιες την ημέρα.
Οι σεισμοί είναι τόσο συχνοί, που το πλάτος του Στενού Μπράνσφιλντ, το οποίο αυαξανόταν με ρυθμό 7-8 χιλιοστών τον χρόνο, τώρα αυξάνεται με ρυθμό 15 εκατοστών.
″Η αύξηση είναι 20πλάσια και δείχνει ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τα Νησιά Σέτλαντ απομακρύνονται με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα από την Ανταρκτική” δήλωσε ο Σέρτζιο Μπαριέντος, επικεφαλής του Εθνικού Σεισμολογικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Χιλής.
Η Ανταρκτική Χερσόνησος είναι ένα από τα μέρη της Γης που θερμαίνονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και οι επιστήμονες παρατηρούν στενά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα παγόβουνα και στους παγετώνες.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο το πώς ακριβώς η έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας επηρεάζει τον πάγο της περιοχής. ″Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι σεισμικές δονήσεις έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην σταθερότητα των πάγων” δήλωσε ο Ραούλ Κορντέρο, από το Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο.
Πηγή: HuffPost