RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

ΚΥΠΡΟΣ - ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ ΜΑΣ - ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΟΧΙ Η ΜΑΣΚΑ?


Είναι κοινώς αποδεκτό ότι τα διατάγματα που αφορούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είναι αδιευκρίνιστα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς απορίες ανάμεσα στους πολίτες που θέλουν και πρέπει να τα τηρούν.

Σε επικοινωνία του Philenews με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, κατέστη σαφές πως οι αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας είναι σε συνεννόηση για τα ισχύοντα μέτρα ώστε να μην υπάρξει κατάχρηση εξουσίας, παρόλο που συμβαίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια βόλτας με κατοικίδιο δεν είναι υποχρεωτική, ακόμα και αν τα διατάγματα δεν ξεκαθαρίζουν κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, εάν ένας Αστυνομικός ενεργεί σύμφωνα με το γράμμα και όχι με τον πνεύμα, θα πρέπει να επιβάλει πρόστιμο 300 ευρώ σε κάποιον που περπατά με τον σκύλο του σε μια έρημη γειτονιά.

Η επίσημη Αστυνομία ξεκαθαρίζει, πάντως, πως σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως π.χ. η βόλτα με το κατοικίδιο ή όταν πολίτης πραγματοποιεί γεωργικές εργασίες μόνος του και δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να συναντήσει άλλο πρόσωπο, δεν εμπίπτει στο διάταγμα για υποχρεωτική χρήση μάσκας. Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρέου στο Philenews, για να ξεκαθαριστεί αυτό στους αστυνομικούς κύκλους, προηγήθηκε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο, για αρκετές περιπτώσεις, παραμένει ακόμα η αμφιβολία ανάμεσα στους πολίτες και ίσως να χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις. Ελάχιστα δε μέλη της Αστυνομίας υπερβαίνουν τα εσκαμμένα, κάτι που φαίνεται και από τον αριθμό των καταγγελιών.

Ενδεικτικά, από την 1η Αυγούστου μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν 95.943 έλεγχοι σε πολίτες και υποστατικά και προέκυψαν 2.438 καταγγελίες πολιτών για μη χρήση μάσκας (σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους), καθώς και 724 καταγγελίες υποστατικών.

Πρωτοβουλία Αρχηγού για διακίνηση μετά τις 23:00

Σχετικά με το διάταγμα για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 μέχρι τις 05:00, ο Αρχηγός της Αστυνομίας ανέλαβε πρωτοβουλία επίσης για εξαιρετικές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του σώματος, Χρίστο Ανδρέου, πρόκειται για την περίπτωση που ένας πολίτης (γονέας, συγγενής, φίλος) πρέπει να παραλάβει κάποιον από το αεροδρόμιο. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα του επιβληθεί πρόστιμο, νοουμένου ότι θα αποδείξει πως «έσπασε» το κέρφιου για συγκεκριμένο λόγο.
  Αλέκος Μιχαηλίδης    philenews