Θλίψη σκόρπισε ο θάνατος της αγαπημένης και σπουδαίας ηθοποιού, Έλλης Κυριακίδου, η οποία έσβησε σήμερα σε ηλικία 89 ετών.
Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε η είδηση ότι λατρευτή ηθοποιός, με την τεράστια καριέρα, Έλλη Κυριακίδου, έφυγε από τη ζωή στα 89 της χρόνια!
Ηθοποιός μέχρι την τελευταία στιγμή βρισκόταν στα πλατό και στα γυρίσματα και η δημοφιλία της, σε όλες τις γενιές ήταν ασύγκριτη!
H τελευταία της συνεργασία αυτή με τον Ανδρέα Γεωργίου, στις «8 λέξεις» ο οποίος ανέβασε βίντεο μέσα από το νοσοκομείο όπου βρισκόταν το τελευταίο διάστημα.
«Αυτή η ψυχούλα σήμερα έφυγε... άφησε πίσω της πολλή αγάπη... τόση πολλή που θα την έχουμε γύρω μας για πάντα... Έλλη μου σε ευχαριστώ για όλες αυτές τις στιγμές που με κοίταζες στα μάτια και γαλήνευες την ψυχή μου. Θα σιγοτραγουδάω για πάντα το τραγούδι μας... Σ αγαπώ και μαρεσει η ζωή γιατί εσένα αγαπώ»
Αφήνει πίσω της μια τεράστια παρακαταθήκη και ένα λαό που την λάτρεψε παθολογικά, για το τεράστιο ταλέντο της, για την γλυκύτητα του χαρακτήρα της για την σπουδαιότητα της προσωπικότητας της.
Αφήνει τον πολιτισμό, τις τέχνες και ολόκληρο το νησί μας φτωχότερο.
Την είδηση μετέφερε και ο Κωνσταντίνος Οδυσσέως από τον προσωπικό του λογαριασμό γράφοντας:
«Η Έλλη Κυριακίδου ήταν η ίδια η ιστορία του κυπριακού θεάτρου, του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης. Ευγενική, καλογέλαστη, γεμάτη καλοσύνη και αγάπη. Μια πραγματική κυρία, μια σπουδαία ηθοποιός.
Καλό σου ταξίδι κυρία Έλλη! Θα σε θυμάμαι πάντα!»
Η Έλλη Κυριακίδου γεννήθηκε στη Λεμεσό, ζώντας όμορφα και δύσκολα χρόνια.
Στα 15 της παντρεύτηκε και ένα χρόνο μετά γίνεται για πρώτη φορά μητέρα. Μέχρι τα 19 της απέκτησε τρία κορίτσια και λίγο αργότερα να γίνουν μαζί με την ηθοποιό Ντόρις Κυριακίδου, τέσσερα.
Έχει πάθος με το θέατρο και ο γνωστός ηθοποιός και δάσκαλος Αδαμάντιος Λεμός παροτρύνει το σύζυγο της να την αφήσει να βγει στο Θέατρο ενώ εκείνος αρχικά αρνείται.
Το 1952 παίρνει την απόφαση να βει στο Θέατρο παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της.
Με τη Κυπριακή Σκηνή και το Πειρασμό του Ξενόπουλου πάιρνει το βάπτισμα του πυρός. Τρία χρόνια αργότερα της γίνεται πρόταση από το Κυπριακό Θέατρο να παίξει στο έργο «Βαθιές είναι οι ρίζες μας» με τον Ανδρέα Μούστρα και ένα χρόνο μετά μεταναστεύει στο Κογκό.
Πήγε με το σύζυγος της με σκοπό να δουλέψουν. Επιστρέφει το 1960 χωρίς να αφήνει το πάθος της και μέχρι το 1962 που ιδρύκε ο ΟΘΑΚ συνεργάστηκε με τους «Ενωμένους Καλλιτέχνες» και το Κυπριακό Θέατρο.
Από εκεί άρχισε μια θεατρική πορεία που κράτησε 57 χρόνια στο σανίδι μέχρι το 2009 που αποχαιρετά το θεατρικό κοινό με το έργο «Περσόνα» του Μπέργκμαν που η ίδια επέλεξε. Το έργο είναι οι τελευταίες μέρες μιας μεγάλης ηθοποιού που πάσχει από αλτσχάιμερ και ζει μόνη με τη νοσοκόμα της και θυμάται όσα έζησε.Μια εξομολόγηση ψυχής για όσα την ταλαιπωρούν ψυχικά. Στο τέλος εξαγνίζεται.
Όπως κάθε ρόλος που έπαιξε η μεγάλη ηθοποιός, στο τέλος η ίδια λυτρώνεται από το δράμα της. Και η λύτρωση αυτή έρχεται με το θάνατό της.
Η Έλλη Κυριακίδου, πιο ώριμη από ποτέ, επιβεβαιώσε επι σκηνής το πόσο μεγάλη ηθοποιός είναι.
Η Έλλη Κυριακίδου φοίτησε στην Ιδιωτική Σχολή Λεμεσού Μέσης Εκπαίδευσης (6ο Γυμνάσιο Λεμεσού) και στη Δραματική Σχολή Στανισλάβσκι.
Συνεργάστηκε με το ΡΙΚ σε ραδιοφωνικές εκπομπές και τηλεοπτικές όπως και με την ΕΡΤ και τον κινηματογράφο και τη τηλεόραση. Έπαιξε σε επιθεωρήσεις, κωμωδίες, οπερέτες, δράματα και τραγωδίες.
Έλαβε μέρος σε έργα κλασσικών συγγραφέων και νεοτέρων καθώς και Κυπρίων.
Υποκλείνομαστε στο μεγαλείο της! reporter