RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - ΜΕΧΡΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ


 Σε σταδιακή άνοδο ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε και πάλι πάνω τις κανονικής με μέγιστες περίπου έως 37 βαθμούς στο εσωτερικό και 31-33 βαθμούς στα παράλια. Τα μεσημέρια μας θα είναι ζεστά για την εποχή με τις βραδινές ώρες να είναι καλύτερες λόγω του ότι μικραίνει η ημέρα αλλά και οι ώρες της ηλιοφάνειας.

Αυτή η νέα άνοδος οφείλεται στην κατάβαση του Αυλώνα ψυχρών έως δροσερών αερίων μαζών που εκτείνεται μέχρι και περιοχές δυτικής Μεσογείου αλλά και τμήματα της βορειοδυτικής Αφρικής. Ο αντικυκλώνας εμποδιστής της Ατλαντικής ροής παραμένει στη θέση όλο αυτό το διάστημα που εμποδίζει το ρεύμα αέρα να κινείται απρόσκοπτα από τα δυτικά προς ανατολικά με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεσημβρινή κυκλοφορία της ατμόσφαιρας. Μεσημβρινή κυκλοφορία έχουμε διότι ο αντικυκλώνας μπαίνει σφήνα σε πιο ψυχρά ρεύματα αέρα που τα αναγκάζει να κατηφορίζουν νοτιότερα ως Αυλώνας και συγκεκριμένα σε περιοχές της δυτικής-βορειοδυτικής Ευρώπης.

Στις περιοχές που επηρεάζονται από τον Αυλώνα σε συνδυασμό με χαμηλά βαρομετρικά και μέτωπα κακοκαιρίας διατηρούν ένα καιρικό σκηνικό με βροχές και καταιγίδες αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες. Μπροστά από τον Αυλώνα και σε συνδυασμό με Αντικυκλώνα νότια της Ελλάδας σε Αφρική υπάρχει διάδρομος ανάβασης θερμού ρεύματος αέρα προς Ελλάδα και Βαλκάνια και σταδιακά θα εισέλθει και στην δική μας περιοχή. Το δροσερό ρεύμα αέρα που μας επηρέαζε τις τελευταίες ημέρες παύει να εισέρχεται στην περιοχή μας.

Από εβδομάδας πάμε με θερμοκρασίες 36-37 βαθμούς στο εσωτερικό και 31-33 βαθμούς σε παράλιες περιοχές. Στα ορεινά 25-30 βαθμούς.

Μέχρι και 10 Οκτώβρη θα είμαστε κάτω από θερμές αέριες μάζες με θερμοκρασίες πιο πάνω της κανονικής ενώ από τις 11 Οκτώβρη και μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Οκτώβρη θα παρατηρηθεί πτώση θερμοκρασίας αλλά θα είμαστε λίγο πιο πάνω της κανονικής. Για οργανωμένο σύστημα κακοκαιρίας δεν έχω να αναφέρω κάτι διότι δεν φαίνεται κάτι για το επόμενο δεκαήμερο περίπου μέχρι τις 11 του μήνα. Μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο ίσως να έχουμε βροχές αλλά πάρα πολύ νωρίς ακόμα.

Σάββατο 3 Οκτωβρίου
Ηλιοφάνεια με περάσματα νεφώσεων στην ανώτερη ατμόσφαιρα αυγινές με πρωινές ώρες. Μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις ορεινά και εσωτερικό. Βραδινές ώρες αίθριος ο καιρός με χαμηλή νέφωση στα δυτικά τμήματα της Κύπρου.

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 20-21 βαθμούς στα παράλια και 10-12 βαθμούς στα ορεινά. Ψύχρα στις ορεινές περιοχές.

Μέγιστες θερμοκρασίες στους 31-33 βαθμούς στο εσωτερικό. Στους 28-29 βαθμούς σε δυτικές παράλιες περιοχές, στους 29-30 βαθμούς στα νότια-νοτιοανατολικά παράλια. Στους 27-29 βαθμούς σε ημιορεινές περιοχές. Πάνω στα ορεινά στους 20-25 βαθμούς.

Μέτρια τα ποσοστά υγρασίας σε εσωτερικό τις ώρες 11:00-16:00 στο 35-42% ενώ στα παραθαλάσσια ελαφρώς αυξημένη στο 47-60%. Πάνω στα ορεινά στο 45-60%.

Θερμοκρασίες βραδινές ώρες μετά τις 22:00 στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22-23 βαθμούς στα παράλια και στους 11-13 βαθμούς στα ορεινά.

Ένταση ανέμων 1 έως 2 μποφόρ πρωινές ώρες. Μεσημέρι προς απόγευμα 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα παραθαλάσσια και έως 4 μποφόρ. Στα νότια-νοτιοανατολικά θαλάσσια τμήματα παροδικά και έως 5 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά 2-3 μποφόρ.

Βραδινές ώρες 2-3 μποφόρ.
Βορειοδυτικοί-Νοτιοδυτικοί.
Βραδινές ώρες Δυτικοί-Βορειοδυτικοί.

Κυριακή 4 Οκτωβρίου
Ηλιοφάνεια με ενώ μεσημέρι με απόγευμα τοπικές νεφώσεις ορεινά-ημιορεινά. Βραδινές ώρες αίθριος ο καιρός.

Ελάχιστες θερμοκρασίες στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 19-21 βαθμούς στα παράλια και 10-12 βαθμούς στα ορεινά. Ψύχρα στις ορεινές περιοχές.

Μέγιστες θερμοκρασίες στους 33-34 βαθμούς στο εσωτερικό και 29-31 βαθμούς σε παράλιες περιοχές. Στους 29-32 βαθμούς σε ημιορεινές περιοχές. Πάνω στα ορεινά στους 23-28 βαθμούς.

Χαμηλά τα ποσοστά υγρασίας σε εσωτερικό τις ώρες 11:00-16:00 στο 20-27% ενώ στα παραθαλάσσια ελαφρώς αυξημένη στο 45-60%. Πάνω στα ορεινά στο 28-40%.

Θερμοκρασίες βραδινές ώρες μετά τις 22:00 στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22-23 βαθμούς στα παράλια και στους 12-14 βαθμούς στα ορεινά.

Ένταση ανέμων 1 έως 2 μποφόρ πρωινές ώρες. Μεσημέρι προς απόγευμα 2 έως 3 μποφόρ ενώ στα νοτιοανατολικά παραθαλάσσια και έως 4 μποφόρ. Πάνω στα ορεινά 1-3 μποφόρ.
Βραδινές ώρες 1-2 και μικρές περιόδους έως 3 μποφόρ.

Βόρειοι-Βορειοδυτικοί στα βόρεια-βορειοδυτικά και εσωτερικό, Δυτικοί-Βορειοδυτικοί στα δυτικά και Νότιοι-Νοτιοδυτικοί σε παραθαλάσσια Λεμεσού-Λάρνακας-Αμμοχώστου αλλά και στα νότια-νοτιοανατολικά τμήματα του εσωτερικού.

Βραδινές ώρες Δυτικοί-Βορειοδυτικοί.


Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.