RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

ΛΟΥΚΑΣ ΦΟΥΡΛΑΣ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ


Οι αιτητές πολιτικού ασύλου και πρόσφυγες, αποτελούν το 3.8% του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου με επικίνδυνα αυξητική τάση, ανέφερε ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή «Πολιτικές Ελευθερίες, Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις (LIBE)», στην παρουσία της Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο, Κάτια Σάχα σχετικά με τις συνθήκες φιλοξενίας τους.

Παρουσιάζοντας τη δραματική  κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, τόνισε ότι «οι αριθμοί των προσφύγων και των αιτητών πολιτικού ασύλου είναι πολλαπλάσιοι των δυνατοτήτων της μικρής και ημικατεχόμενης χώρας μας και οφείλουν οι συνάδελφοι Ευρωβουλευτές να το γνωρίζουν, όταν μιλούν επικριτικά για τις συνθήκες παραμονής τους.»

Η Κύπρος, ανέφερε ο κ. Φουρλάς, τελεί υπό κατοχή, με την Τουρκία να ελέγχει πλήρως το βόρειο τμήμα του νησιού και τον τουρκικό στρατό να έχει τον έλεγχο κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός, η οποία εκτείνεται σε απόσταση περίπου 300 χιλιομέτρων και αποτελεί μία εκ των βασικών εισόδων στο έδαφος που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Αντικρούοντας αντιδράσεις που διατυπώθηκαν επειδή προωθήθηκαν κάποιοι πίσω στις χώρες τους, υπέδειξε ότι αυτό γίνεται μόνο σε περιπτώσεις όπου έχουν υπογραφτεί σχετικές συμφωνίες. Τηρούνται όπως είπε, όλα τα πρωτόκολλα και οι κανονισμοί που προκύπτουν από τις υποχρεώσεις μας ως ευρωπαϊκή χώρα. Ταυτόχρονα, απέρριψε κατηγορηματικά υπαινιγμούς και επικρίσεις, ότι σημειώθηκαν κακοποιήσεις αυτών των ανθρώπων που έψαξαν καταφύγιο στη χώρα μας.

«Ο λαός μας είναι φιλόξενος, ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει προσφυγιά και έχει αγκαλιάσει με αγάπη όλους όσοι βρίσκονται στον τόπο μας.  Όμως τα όρια αντοχής του συστήματος έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ και θα πρέπει να υπάρξουν άλλες πολιτικές προσεγγίσεις που θα επιλύουν το πρόβλημα», κατέληξε στην τοποθέτηση του ο κ. Φουρλάς, καλώντας την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.

Πηγή: Philenews