RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΥΠΡΟΣ - "ΦΟΝΙΚΟΣ" ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ - 47c ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ - ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


 Με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας που παραμένουν σχετικά υψηλές και αυγινές με βραδινές ώρες το καιρικό σκηνικό της Κύπρου τις επόμενες 4 ημέρες. Μια καυτή έως πολύ “καυτή γλώσσα” μας έρχεται από τα νότια-νοτιοανατολικά λόγω του Αυλώνα που έχει κατηφορίσει πολύ πιο δυτικά-βορειοδυτικά της Κύπρου.

Χαμηλό βαρομετρικό στα βορειοδυτικά της Αγγλίας και Αντικυκλώνας στα δυτικά έχουν κατεβάσει Αυλώνα ψυχρών έως δροσερών αερίων μαζών νοτιότερα που εκτείνεται μέχρι δυτική Μεσόγειο που αυτό αναγκάζει σε θερμό ρεύμα αέρα να ανηφορίσει.
Σε εμάς απλώνεται ως μια πύρινη “καυτή γλώσσα” με αποτέλεσμα να ο υδράργυρος να ανεβαίνει επικίνδυνα με θερμοκρασίες αρκετά πάνω της κανονικής. Έχουμε περικυκλωθεί κυριολεκτικά από εξαιρετικά θερμές αέριες μάζες.

Μετά από αυτές τις ημέρες θα ξεκινήσει πτώση της θερμοκρασίας(παραμένοντας θερμός ο καιρός) αλλά αισθητή θα είναι στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη με κάποιο ενδεχόμενο για βροχές. Λογικά είναι το τελευταίο ακραίο κύμα ζέστης στην περιοχή μας.

Σήμερα Τετάρτη συνεχίστηκε μια μικρή πτώση που ξεκίνησε από εχθές Τρίτη αλλά λόγω της αύξησης της υγρασίας ο δείκτης δυσφορίας ήταν αυξημένος(σας είχα ενημερώσει στο χθεσινό δελτίο καιρού) με την αισθητή θερμοκρασία πιο πάνω από ότι αναγραφότανε στα θερμόμετρα. Μέγιστη σε Λευκωσία 39.6 βαθμούς και 32-34 βαθμούς στα παράλια. Στα ορεινά 30-35 βαθμούς.

Λαμβάνουμε μέτρα προστασίας!

    Να παραμένετε σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιείται κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγετε τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
    Να αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
    Να καταναλώνεται ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
    Να πίνετε άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
    Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου
Με κυρίως ηλιοφάνεια και πολύ θερμός αλλά μεσημεριανές ώρες ανάπτυξη νεφώσεων στα ορεινά.

Σε άνοδο οι μέγιστες θερμοκρασίες και φτάνουν στους 41-42 βαθμούς στο εσωτερικό αλλά προς Λευκωσία έως 43-44 βαθμούς. Στα παράλια 34-36 βαθμούς και πάνω στα ορεινά 32-36 βαθμούς. Στα ημιορεινά έως 38-39 βαθμούς.

Σε πτώση τα ποσοστά υγρασίας αλλά παραμένουν σε μέτρια ποσοστά.

Ένταση ανέμων 2-3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ το απόγευμα σε δυτικά και νότια τμήματα του νησιού. Βραδινές ώρες 1-2 και παροδικά έως 3 μποφόρ.

Παρασκευή 4 Αυγούστου
Με κυρίως ηλιοφάνεια και πολύ θερμός αλλά μεσημεριανές ώρες ανάπτυξη νεφώσεων στα ορεινά-ημιορεινά και προς ανατολικά.
Μέγιστες θερμοκρασίες στους 43-45 βαθμούς στο εσωτερικό και έως 47 βαθμούς στη Λευκωσία. Στους 34-39 βαθμούς σε παράλιες περιοχές και στους 39-42 βαθμούς σε ημιορεινές περιοχές. Πάνω στα ορεινά στους 33-38 βαθμούς. Χαμηλά ποσοστά υγρασίας.
Ένταση ανέμων 2-3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ το απόγευμα στα παραθαλάσσια τμήματα του νησιού. Βραδινές ώρες 1-2 και παροδικά έως 3 μποφόρ.

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου
Αίθριος καιρός και πολύ θερμός. Μέγιστες θερμοκρασίες στους 42-44 βαθμούς στο εσωτερικό και έως 46-47 βαθμούς στη Λευκωσία. Στους 34-39 βαθμούς σε παράλιες περιοχές και στους 39-42 βαθμούς σε ημιορεινές περιοχές. Πάνω στα ορεινά στους 33-38 βαθμούς. Χαμηλά ποσοστά υγρασίας.
Ένταση ανέμων 2-3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ μετά τις 15:00. Στα νότια-νοτιοανατολικά παραθαλάσσια το απόγευμα έως 5 μποφόρ παροδικά.

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου
Αίθριος καιρός και πολύ θερμός. Μέγιστες θερμοκρασίες στους 40-42 βαθμούς στο εσωτερικό και έως 44 βαθμούς στη Λευκωσία. Στους 34-37 βαθμούς σε παράλιες περιοχές και στους 39-40 βαθμούς σε ημιορεινές περιοχές. Πάνω στα ορεινά στους 31-37 βαθμούς. Μέτρια ποσοστά υγρασίας.
Ένταση ανέμων 2-3 μποφόρ και παροδικά έως 4 μποφόρ μετά τις 15:00. Στα νότια-νοτιοανατολικά παραθαλάσσια το απόγευμα έως 5 μποφόρ παροδικά.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.