Ο ίλιγγος είναι η ξαφνική αίσθηση ότι περιστρέφεται κανείς γύρω από τον εαυτό του ή ότι περιστρέφονται τα πράγματα γύρω από αυτόν και προκαλείται από μια απλή αλλαγή της θέσης του κεφαλιού.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, για το 86% των ανθρώπων που πάσχουν από καλοήθη ίλιγγο θέσης, η κατάσταση παρακωλύει απλές καθημερινές δραστηριότητες έως τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.
Κορεάτικη έρευνα για τον καλοήθη ίλιγγο θέσης έδειξε πως η πρόσληψη συγκεκριμένων συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει ασθενείς να αποφύγουν τις ανεπιθύμητες ζαλάδες.
Μια συχνή και αποτελεσματική αντιμετώπιση αποτελεί η εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων υπό ιατρική καθοδήγηση, ωστόσο τα νέα ευρήματα δείχνουν πως η αύξηση πρόσληψης βιταμίνης D και ασβεστίου ενδεχομένως να εμποδίσει την υποτροπή του ιλίγγου, σύμφωνα με τον ερευνητή Dr. Ji-Soo Kim, από το Κολλέγιο Ιατρικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ.
Η ερευνητική ομάδα συμπεριέλαβε στη μελέτη 900 ασθενείς με καλοήθη ίλιγγο θέσης, τους οποίους χώρισε σε δύο ομάδες: τη μία αποτελούσαν όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (κάτω από 20 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο) στους οποίους δόθηκαν συμπληρώματα βιταμίνης D (400 διεθνείς μονάδες) και ασβεστίου (500 χιλιοστόγραμμα) δύο φορές ημερησίως, και την άλλη ασθενείς με υγιή επίπεδα βιταμίνης D (ίσο ή μεγαλύτερο από 20 ng / mL), στους οποίους δεν δόθηκε συμπλήρωμα ανεξαρτήτως τους επιπέδου.
Οι ασθενείς που έλαβαν τα συμπληρώματα παρουσίασαν μείωση κατά 24% της συχνότητας του ίλιγγου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν.
Ασθενείς με έλλειψη σε βιταμίνη D επωφελήθηκαν περισσότερο. Για επίπεδα βιταμίνης D χαμηλότερα από 10 ng / mL παρατηρήθηκε μείωση κατά 45% στην υποτροπή του ιλίγγου, ενώ για επίπεδα 10 έως 20 ng / mL μείωση κατά 14%.
Συνολικά, το 38% των ατόμων που έλαβαν βιταμίνη D / ασβέστιο βίωσαν δεύτερο επεισόδιο ιλίγγου, σε σύγκριση με το 47% όσων δεν λάμβαναν.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology. politis