Καθορίζει τον οδικό χάρτη αντιμετώπισης της πανδημίας, με νέα μέτρα που αφορούν κυρίως στις μαζικές συναθροίσεις το Υπουργείο Υγείας. Σε νέα σύσκεψη, υπό τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, η Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα θα κληθεί στις 11:00 να δώσει εισηγήσεις για άμεσα μέτρα που προτείνονται με ορίζοντα το 2021.
Στόχος είναι να ληφθούν τελικές αποφάσεις για όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν, ώστε οι πολίτες αλλά και οι επαγγελματίες, που ασχολούνται με επιχειρήσεις που έχουν σχέση με μαζικές συναθροίσεις να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Η φιλοσοφία των νέων μέτρων, έχει ως βάση το γεγονός ότι το εμβόλιο για την covid-19, θα είναι έτοιμο τον επόμενο χρόνο.
Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι
Οι επιδημιολόγοι έχουν στα χέρια τους τις προτάσεις του Υπουργού Υγείας, ο οποίος με βάση και τα παραδείγματα άλλων χωρών, αλλά και τις υποδείξεις των διεθνών οργανισμών προτείνει ο μέγιστος αριθμός συναθροίσεων να περιοριστεί στα πενήντα άτομα, με εξαίρεση τους γάμους και τις βαπτίσεις, όπου ο μέγιστος αριθμός θα είναι, 350 άτομα σε δείπνο, στη βάση του πρωτοκόλλου.
Σε σχέση με τη διεξαγωγή γάμων, υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 21 Αυγούστου ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται είναι 250 άτομα σε εξωτερικό χώρο. Από τις 22 Αυγούστου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου, ο μέγιστος αριθμός ατόμων (φυσική παρουσία σε δείπνο) που μπορούν να παρευρεθούν σε γάμους ή βαφτίσεις, ορίστηκε στα 350 άτομα. Ότι θα ισχύει μετά τις 22 Αυγούστου, δηλαδή, αναμένεται να επεκταθεί.
Σ’ ότι αφορά στα εστιατόρια και τα μπαρ, προτείνεται να κλείνουν το αργότερο στη μία μετά τα μεσάνυκτα, με τις δισκοθήκες και τα clubs να παραμένουν κλειστά μέχρι νεοτέρας. Η πρόταση δεν αλλάζει τον αριθμό των ατόμων, που θα μπορούν να βρίσκονται στους χώρους εστίασης, που μπορούν να είναι ανοικτοί. Δηλαδή ο μέγιστος αριθμός σε εσωτερικό χώρο να είναι τα 150 άτομα και τα 250, στον εξωτερικό.
Με βάση και τις υποδείξεις του ECDC και του ΠΟΥ, προτείνεται από τον Υπουργό Υγείας να μην επιτραπεί η διοργάνωση συναυλιών, φεστιβάλ, πανηγυριών και εκθέσεων, αφού θεωρούνται εστίες που μπορεί να γίνει μεγάλη διασπορά του ιού. Σ’ ότι αφορά τέλος σε θέατρα, σινεμά και συνέδρια, αναμένεται να συνεχίσουν τα ίδια μέτρα που ισχύουν μέχρι σήμερα.
Τα υπόλοιπα μέτρα
Αναφορικά με τα υπόλοιπα μέτρα που ενεργοποιήθηκαν την 1 Αυγούστου αναμένεται επίσης να επεκταθούν. Αυτά είναι:
Η υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους (π.χ. εμπορικά κέντρα, τράπεζες, υπεραγορές, νοσηλευτήρια, εκκλησίες κ.λπ), με την ποινή για τους παρανομούντες να παραμένει στα €300.
Περιορισμός στο ελάχιστο δυνατό, των επισκεπτηρίων σε νοσηλευτήρια και οίκους ευγηρίας
Έλεγχος συμμόρφωσης όσων πρέπει να είναι σε αυτοπεριορισμό
Εντατικοί έλεγχοι για τήρηση των μέτρων σε επιχειρήσεις
Τα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ στη Λεμεσό, εξάλλου, αναμένεται να τερματιστούν την Παρασκευή και πλέον όποια ληφθούν θα έχουν παγκύπρια εφαρμογή. Όπως έχει διαπιστωθεί, άλλωστε η διασπορά κορωνοϊού στην κοινότητα, αφορά σε όλη την Κύπρο πλέον και όχι μόνο στη Λεμεσό.
Τα νέα μέτρα, αναμένεται να τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου πιθανότατα την Παρασκευή, για έγκριση.
Επιπρόσθετα μέτρα ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα
Εάν υπάρχει έξαρση κρουσμάτων, τότε τα μέτρα δύνανται να αλλάξουν είτε σε τοπικό επίπεδο είτε παγκύπρια. Αυτό θα εξαρτηθεί από τους επιδημιολογικούς δείκτες, της χώρας μας που στο παρόν στάδιο, παρά την έξαρση θεωρούνται σταθεροί.
Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει την ενημερωτική καμπάνια προς το κοινό, με σκοπό να μην υπάρξει χαλάρωση. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες, θεωρούν πως το άλφα και το ωμέγα στην προσπάθεια που γίνεται για αναχαίτιση ενός μεγάλου κύματος πανδημίας, είναι η συνεργασία του κόσμου, γι αυτό και η εκστρατεία ενημέρωσής του θα συνεχιστεί σε διάφορά επίπεδα.
Η επιδημιολογική ομάδα δεν θα συζητήσει πάντως, κατά τη σημερινή της συνάντηση το θέμα των σχολείων, αφού μετά τις κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Υγείας, η απόφαση για το πώς θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες, θα ληφθεί από το Υπουργείο Παιδείας. REPORTER CY