RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

ΤΑ ΤΡΙΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ "ΚΑΡΙΕΡΑ" ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση
της πολιτικής για ανάδειξη της ποιότητας των κυπριακών αγροτικών προϊόντων, πραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Τρία ιδιαιτέρως αγαπητά, τόσο μεταξύ των Κύπριων καταναλωτών, όσο και των εκατομμυρίων επισκεπτών του νησιού μας, προϊόντα κτυπούν με αξιώσεις την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εγγραφή τους στον κατάλογο των προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
Συγκεκριμένα, την είσοδό τους στη λίστα των πιστοποιημένων προϊόντων ποιότητας της ΕΕ διεκδικούν τρία αλλαντικά της Κύπρου τα οποία παρασκευάζονται αποκλειστικά στην περιοχή της Πιτσιλιάς. Τα λουκάνικα, το χοιρομέρι και η λούντζα Πιτσιλιάς παρασκευάζονται σε 35 κοινότητες τριών επαρχιών της Κύπρου που βρίσκεται σε υψόμετρο από 700 μέτρα και άνω. Οι κοινότητες είναι: Επαρχία Λευκωσίας: Αγία Ειρήνη, Αληθινού, Άλωνα, Απλίκι, Ασκάς, Γούρρη, Καννάβια, Κούρδαλι, Λαγουδερά, Λαζανιάς, Λιβάδια Λευκωσίας, Παλαιχώρι, Πλατανιστάσα, Πολύστυπος, Σαράντι, Σπήλια, Φαρμακάς, Φικάρδου, Φτερικούδι, Καμπί. Επαρχία Λάρνακας: Οδού 
Επαρχία Λεμεσού: Άγιος Θεόδωρος Λεμεσού, Άγιος Ιωάννης Λεμεσού, Άγιος Κωνσταντίνος Λεμεσού, Άγιος Παύλος Λεμεσού, Αγρίδια, Αγρός, Αμίαντος (κάτω), Αμίαντος (πάνω), Δύμες, Ζωοπηγή, Κάτω Μύλος, Κυπερούντα, Πελένδρι, Ποταμίτισσα, Συκόπετρα, Χανδριά.
Αιτήσεις των τριών κυπριακών παραδοσιακών αλλαντικών δημοσιεύτηκαν αυτό τον μήνα στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από την οποία παρέχεται το δικαίωμα τρίμηνης ένστασης στους ενδιαφερόμενους. 
Επομένως, μετά την επιτυχία των προηγούμενων χρόνων με την καταχώριση του κολοκασιού – πούλες Σωτήρας ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), καθώς και των ονομασιών Γλυκού Τριαντάφυλλου Αγρού, Παφίτικου λουκάνικου, κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου και Λουκούμι Γεροσκήπου ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) στο ευρωπαϊκό Μητρώο, σειρά παίρνουν και τα αλλαντικά της Πιτσιλιάς: Το χοιρομέρι, η λούντζα και φυσικά το λουκάνικο Πιτσιλιάς.
Αν και οι διαδικασίες ετοιμασίας και υποβολής των φακέλων των προϊόντων ήταν ιδιαίτερα δύσκολες, μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας ενστάσεων από άλλους ενδιαφερόμενους το 2017, οι αιτήσεις των αλλαντικών της Πιτσιλιάς υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για καταχώριση στο Ευρωπαϊκό Μητρώο και βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία καταχώρισης ως ΠΓΕ. 

Οι φάκελοι και των τριών προϊόντων δημοσιεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το διάστημα 15-17/6 2020 και αν στο χρονικό διάστημα των τριών μηνών από τη δημοσίευση, δεν υπάρξει οποιαδήποτε ένσταση ως προς την καταχώριση από άλλα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες, τότε, πριν τον χειμώνα του 2021, το λουκάνικο, η λούντζα και το χοιρομέρι Πιτσιλιάς θα κατέχουν περίοπτη θέση στον κατάλογο των ποιοτικών αλλαντικών της Ευρώπης.
Το κλίμα της περιοχής της Πιτσιλιάς, το οποίο χαρακτηρίζεται από δροσερά ξηρά καλοκαίρια και ήπιους γλυκούς χειμώνες συνέτεινε στην ανάπτυξη της διαδικασίας διατήρησης αλλαντικών σε συνθήκες δωματίου, η οποία επέτρεπε τη διαθεσιμότητα κρέατος για όλη την οικογένεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς να απαιτείται η συντήρησή του σε λίπος.


Νέος πόλος έλξης για ξένους επισκέπτες
Η επιτυχής εγγραφή των προϊόντων μας στους καταλόγους των προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ε. Επιτροπής και ο χαρακτηρισμός τους ως προϊόντα Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης, θα τα φέρει στους ίδιους καταλόγους των ποιοτικών προϊόντων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το Prosciuto di Parma, την Coppa di Parma και το Jamón Serrano. Μια τέτοια καταχώριση αυξάνει σαφώς την προστιθέμενη αξία των ίδιων των προϊόντων καθιστώντας τα ανταγωνιστικότερα αλλά και συγκρίσιμα με άλλα ποιοτικά ευρωπαϊκά αλλαντικά, βελτιώνοντας τις προοπτικές εμπορίας τους και σηματοδοτώντας την περιοχή παραγωγής τους στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη. 
Οι παραγωγοί του τόπου μας, εκμεταλλευόμενοι τα ιδιαίτερα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά του νησιού μας, καλούνται να στραφούν στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενής αξίας, τα οποία μέσα και από την καθοδήγηση των αρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μπορούν να λάβουν τις ποιοτικές σημάνσεις της Ε. Ένωσης, όπως είναι για παράδειγμα η ένδειξη ΠΓΕ, και να ξεπεράσουν τα σύνορα της Κύπρου. Παράλληλα, η σήμανση προϊόντων ως «Γεωγραφική Ένδειξη» δεν ενισχύει αποκλειστικά και μόνο την αγροτική οικονομία του τόπου, αφού δημιουργεί ένα νέο πόλο έλξης για τον ξένο επισκέπτη, ανεβάζοντας την Κύπρο ψηλότερα στον κατάλογο των παγκόσμιων γαστρονομικών τουριστικών προορισμών.
Καθορίζεται το κρέας, τα μπαχαρικά, ακόμα και η ποικιλία του κρασιού
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά και των τριών προϊόντων έχουν άμεση σχέση με την περιοχή της Πιτσιλιάς, στην οποία μπορούν να παραχθούν τα αλλαντικά με μια ιδιαίτερη διαδικασία παρασκευής.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στους φακέλους που υποβλήθηκαν στην Ε.Επιτροπή, καθορίζονται τα κομμάτια του κρέατος που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Τα κομμάτια αυτά πρέπει να προέρχονται από φρέσκο χοιρινό κρέας, το οποίο εμπλουτίζεται με συγκεκριμένα μπαχαρικά τοπικής παραγωγής και ετοιμάζεται για κατανάλωση με μια ιδιαίτερη διαδικασία καπνίσματος.
Στους φακέλους, καθορίζεται ακόμη και η ποικιλία του κόκκινου κρασιού που χρησιμοποιείται, το οποίο πρέπει να προέρχεται από
τοπικούς αμπελώνες της ποικιλίας ντόπιο Μαύρο και Μαραθεύτικο, που προσδίδουν στα προϊόντα το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό
τους άρωμα.

Σημειώνεται επίσης ρητώς ότι και για την παρασκευή των τριών προϊόντων απαγορεύεται η προσθήκη οποιασδήποτε μορφής συντηρητικών, βελτιωτικών γεύσης ή άλλων οποιωνδήποτε πρόσθετων.
Η παρασκευή των τριών προϊόντων γίνεται σε μικρές, ως επί το πλείστον, οικογενειακές επιχειρήσεις, ακολουθώντας την παραδοσιακή διαδικασία που περιλαμβάνει την αλάτιση του κρέατος, την παραμονή του σε κόκκινο ντόπιο ξηρό κρασί και την κάπνισή του.
Η τεχνική αυτή, η οποία κληρονομήθηκε από τους παππούδες και τις γιαγιάδες και εμπλουτίστηκε με «μεράκι, έφερε το λουκάνικο, τη λούντζα και το χοιρομέρι Πιτσιλιάς, ψηλά στις προτιμήσεις των Κύπριων καταναλωτών, αποδεικνύοντας αυτό για το οποίο οι παραγωγοί των προϊόντων αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής φημίζονται, δηλαδή την ιδιαίτερη ποιότητα και την ιδιοτυπία των προϊόντων τους, επιβεβαιώνοντας τη φήμη της Πιτσιλιάς ως μια πολύ πλούσια, γαστρονομικά, περιοχή του τόπου μας.
  Άγγελος Νικολάου