RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

ΚΥΠΡΟΣ - ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - Ο ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ 42 - 43

Στο αποκορύφωμα των πολύ θερμών
αερίων μαζών εισέρχεται αύριο Παρασκευή η Κύπρος φτάνοντας οι μέγιστες θερμοκρασίες στο εσωτερικό τους 42 βαθμούς αλλά πιο τοπικά προς Λευκωσία πιθανόν να φτάσει και τους 43 βαθμούς.
Όλο αυτό το διάστημα επηρεαζόμαστε από θερμές αέριες μάζες αλλά μας έρχεται ένα πιο έντονο κύμα θερμών αερίων μαζών που ανεβάζει περαιτέρω την θερμοκρασία.
Από το Σάββατο όμως ξεκινά σταδιακή υποχώρηση των πολύ θερμών αερίων μαζών που αυτή η υποχώρηση θα συνεχιστεί Κυριακή και Δευτέρα με την θερμοκρασία σιγά σιγά να σημειώνει πτώση.
Υπάρχει ένα ενδεχόμενο την Δευτέρα 3 Αυγούστου για τοπικές βροχές στα ορεινά. Αυτό το ενδεχόμενο θα το δω και θα σας ενημερώσω.
Ένας πολύ καυτό Ιούλιος με παρατεταμένα διαστήματα με 40αρια στο εσωτερικό που κλείνει ως ο πιο θερμός Ιούλιος για τα τελευταία 11 χρόνια.
Στο υπόλοιπο κομμάτι της Ευρώπης θερμές αέριες μάζες επηρεάζουν το νότιο και δυτικό της κομμάτι με υψηλές θερμοκρασίες ενώ το βόρειο και βορειοδυτικό της κομμάτι δέχεται ψυχρές με δροσερές ασταθείς αέριες μάζες που με παρουσία χαμηλών βαρομετρικών και μετώπων κακοκαιρίας ο καιρός είναι άστατος με τοπικές βροχές και καταιγίδες.
Αντικυκλώνας στον Ατλαντικό και χαμηλό βαρομετρικό βόρεια της Αγγλίας έχουν ανοιχτό διάδρομο κατάβασης Αυλώνα για αυτό και το άστατο καιρικό σκηνικό. Η κατάβαση όμως του Αυλώνα αναγκάζει θερμό ρεύμα αέρα να ανηφορίζει από τα νότια προς βόρεια και εκτείνεται μέχρι και το ανατολικό κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρατηρούμε σφήνα υψηλών πιέσεων και θερμών αερίων μαζών να μπαίνει σφήνα στις ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται βόρεια.
Λόγω αυτής της σφήνας έχουμε και άλλο Αυλώνα που κατηφορίζει στο ανατολικό κομμάτι της Ευρώπης με ασταθείς καιρικές συνθήκες που φτάνουν μέχρι και περιοχές των Βαλκανίων.
Μέτρα προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες:
1. Να παραμένετε σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιείται κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγετε τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
2. Να αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
3. Να καταναλώνεται ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
4. Να πίνετε άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
5. Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Παρασκευή 31 Ιουλίου
 
Με κυρίως ηλιοφάνεια ενώ μεσημεριανές ώρες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά. Βραδινές ώρες αίθριος ο καιρός.


Ελάχιστες θερμοκρασίες προς αυγινές ώρες πέφτει στους 24-25 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 23-24 βαθμούς στα παράλια και στους 19-20 βαθμούς στα ορεινά.
Μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες στους 40-42 βαθμούς στο εσωτερικό αλλά προς Λευκωσία τοπικά και έως 43 βαθμούς. Στα παράλια 32-34 βαθμούς ενώ λίγο πιο μέσα και έως 36 βαθμούς. Στα ορεινά 31-36 βαθμούς αναλόγως υψομέτρου ενώ κατεβαίνοντας λίγο πιο κάτω σε ημιορεινά 37-38 βαθμούς.

Βραδινές ώρες μετά τις 22:00 πέφτει στους 25-26 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 25-27 βαθμούς στα παράλια και στους 21-22 βαθμούς στα ορεινά.
Άνεμοι 2 μποφόρ αυγινές με πρωινές ώρες ενώ από τις 12:00 και μετά έως 3 μποφόρ και προς το απόγευμα στα 3-4 μποφόρ. Κατά τις απογευματινές ώρες στα νότια-νοτιοανατολικά παράλια επαρχίας Λεμεσού-Λάρνακας και Αμμοχώστου και έως 4-5 μποφόρ.
Δυτικοί-Βορειοδυτικοί στα βόρεια-βορειοδυτικά, Δυτικοί στα δυτικά και Νότιοι-Νοτιοδυτικοί στις υπόλοιπες περιοχές. Περιοχές εσωτερικού Νότιοι-Νοτιοανατολικοί αλλά περιοχές στο ύψος της Λευκωσίας προς δυτικά της πόλης Ανατολικοί-Βορειοανατολικοί κυρίως μεσημεριανές ώρες . Βόρειες πλαγιές της οροσειράς Βόρειοι-Βορειοδυτικοί ενώ στις νότιες πλαγιές Νότιοι-Νοτιοδυτικοί.
Βραδινές ώρες Δυτικοί-Βορειοδυτικοί εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ.
Σάββατο 1 Αυγούστου
Με κυρίως ηλιοφάνεια ενώ μεσημεριανές ώρες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά. Βραδινές ώρες αίθριος ο καιρός.

Ελάχιστες θερμοκρασίες προς αυγινές ώρες πέφτει στους 22-23 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 22-24 βαθμούς στα παράλια και στους 18-20 βαθμούς στα ορεινά.
Μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό αλλά προς Λευκωσία τοπικά και έως 42 βαθμούς. Πιο δυτικά της Λευκωσίας στους 36-37 βαθμούς. Στα δυτικά παράλια 30-32 βαθμούς και στους 31-34 βαθμούς στα υπόλοιπα παράλια. Στα ορεινά 29-33 βαθμούς αναλόγως υψομέτρου ενώ κατεβαίνοντας λίγο πιο κάτω σε ημιορεινά έως 36 βαθμούς.
Βραδινές ώρες μετά τις 22:00 πέφτει στους 24-25 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 24-25 βαθμούς στα παράλια και στους 20-21 βαθμούς στα ορεινά.
Άνεμοι 2 μποφόρ αυγινές με πρωινές ώρες ενώ από τις 12:00 και μετά έως 3 μποφόρ. Κατά τις απογευματινές ώρες στα νότια-νοτιοανατολικά παράλια επαρχίας Λεμεσού-Λάρνακας-Αμμοχώστου και βορειοδυτικά και έως 4-5 μποφόρ.
Δυτικοί-Βορειοδυτικοί στα βόρεια-βορειοδυτικά αλλά και δυτικά τμήματα της Λευκωσίας, Δυτικοί στα δυτικά και Νότιοι-Νοτιοδυτικοί στις υπόλοιπες περιοχές. Περιοχές εσωτερικού και Λευκωσίας μέχρι αργά το μεσημέρι Νότιοι αλλά παροδικά στην Λευκωσία και Βόρειοι. Βόρειες πλαγιές της οροσειράς Βόρειοι-Βορειοδυτικοί ενώ στις νότιες πλαγιές Νότιοι-Νοτιοδυτικοί.
Βραδινές ώρες Δυτικοί-Βορειοδυτικοί εντάσεως 2 έως 3 μποφόρ.
Κυριακή 2 Αυγούστου συνεχίζεται η μικρή πτώση με μέγιστες στους 37-38 βαθμούς στο εσωτερικό αλλά προς Λευκωσία στους 39-40 βαθμούς. Σε παράλιες περιοχές 30-32 βαθμούς και στα ορεινά 27-31 βαθμούς.
Η πτώση θερμοκρασίας συνεχίζεται και Δευτέρα 3 Αυγούστου κυρίως στο εσωτερικό με μέγιστες θερμοκρασίες στους 36-38 βαθμούς στο εσωτερικό με την Λευκωσία έως 38 βαθμούς και στους 30-32 βαθμούς στα παράλια. Στα ορεινά 27-31 βαθμούς.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.