RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

ΚΥΠΡΟΣ - ΘΑ ΠΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑ - ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ

Μέτρα προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του νέου κορωνοιού
(SARS-CoV-2) για τους υπεύθυνους οργάνωσης, παροχής υπηρεσιών και ελέγχου παραλιών
Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο σειράς οδηγιών προς επαγγελματίες υγείας για την προφύλαξή τους από τον νέο Κορωνοϊό (SARS-CoV-2), προτρέπουν τους υπεύθυνους οργάνωσης, παροχής υπηρεσιών και ελέγχου παραλιών, να εφαρμόζουν τα πιο κάτω μέτρα προστασίας στις παραλίες. Σημειώνεται ότι στην κατηγορία των εργαζομένων στις υπηρεσίες ή/και επιχειρήσεις οργάνωσης, παροχής υπηρεσιών και ελέγχου παραλιών, περιλαμβάνεται όλο το προσωπικό που έρχεται σε άμεση επαφή με το κοινό ή με χώρους που επισκέπτεται το κοινό.
1. Προσωπικό που δραστηριοποιείται σε υπηρεσίες ή/και επιχειρήσεις οργάνωσης, παροχής υπηρεσιών και ελέγχου παραλιών. 
- Θα πρέπει το προσωπικό που ασχολείται με την οργάνωση, παροχή υπηρεσιών και ελέγχου παραλιών, να εκπαιδευτεί και να του δοθούν γραπτές οδηγίες, σχετικά με τον τρόπο της εξάπλωσης του νέου Κορωνοϊού (SARS-CoV-2), να είναι σε θέση να γνωρίζει τα συμπτώματα του ιού και να τα αναγνωρίζει έγκαιρα. Σκοπός είναι να μπορεί να ζητήσει ιατρική βοήθεια, εργαστηριακό έλεγχο και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μόλυνσης τόσο του κοινού όσο και άλλων εργαζομένων.
Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών
- Προσωπικό που παρουσιάζει συμπτώματα του νέου Κορωνοϊού (SARS-CoV-2), θα πρέπει να απέχει από την εργασία του και να απευθυνθεί άμεσα τηλεφωνικά στον προσωπικό του ιατρό.
- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
- Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντιλο το οποίο θα πρέπει να απορρίπτεται άμεσα στα απορρίμματα. Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο χαρτομάντηλο, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το εσωτερικό του αγκώνα και μετά καθαρισμός με αντισηπτικό.
- Το προσωπικό θα πρέπει να φέρει μάσκα σε περιπτώσεις στενής επαφής με το κοινό.
2. Χωροθέτηση εξοπλισμού και ρύθμιση δραστηριοτήτων στην παραλία
- Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.
- Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στα 2 μέτρα.
- Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα, με ευθύνη του λουόμενου.
- Η άθληση θα ρυθμίζεται από τις εκάστοτε ειδικές οδηγίες και τα διατάγματα που αφορούν το εν λόγω θέμα.
- Το προσωπικό των παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες – καρέκλες μετά από την χρήση κάθε πελάτη.
- Απαγορεύεται η πλανοδιοπώληση (π.χ λαχεία, παιχνίδια θαλάσσης), σύμφωνα με τα διατάγματα όπως αυτά εκάστοτε τροποποιούνται.
- Μείωση στο βαθμό που είναι εφικτό των συναλλαγών σε μετρητά και αντί αυτού προώθηση των ανέπαφων συναλλαγών.
- Μέχρι περαιτέρω αποκλιμάκωση των μέτρων, απαγορεύεται η χρήση αποδυτηρίων και ντους που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους.

3. Διάθεση τροφίμων και ποτών στην παραλία

- Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας που αφορούν το προσωπικό με βάση τα Διατάγματα και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.
-Η λειτουργία υποστατικών διάθεσης τροφίμων και η τυχόν τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων διέπεται από τις σχετικές οδηγίες και τα διατάγματα που ρυθμίζουν τους χώρους εστίασης, όπως αυτά εκάστοτε τροποποιούνται.
- Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στα 2 μέτρα.
- Απαγορεύεται η πλανοδιοπώληση τροφίμων στην παραλία (π.χ χυμοί, νερό, γλυκά κ.α. ) σύμφωνα με τα διατάγματα όπως αυτά εκάστοτε τροποποιούνται.
- Μείωση στο βαθμό που είναι εφικτό των συναλλαγών σε μετρητά και αντί αυτού προώθηση των ανέπαφων συναλλαγών.
4. Παροχή υπηρεσιών θαλάσσιων σπορτ (Water Sport)

- Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας που αφορούν το προσωπικό με βάση τα διατάγματα και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

- Το προσωπικό παροχής υπηρεσιών θαλάσσιων αθλημάτων/σπορ υποχρεούται να καθαρίζει και να απολυμαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τις επιφάνειες που συνήθως αγγίζουν με τα χέρια τους οι πελάτες στα πλαίσια της προετοιμασίας τους για τη χρήση των υπηρεσιών θαλάσσιων σπορ (π.χ. μέρη εξοπλισμού εξομοίωσης, κουπαστή αποβάθρας που χρησιμοποιείται για την προσέγγιση των πλωτών μέσων) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, και διάλυμα οικιακής χρήσης χλωρίνη ή αλκοολούχο αντισηπτικό, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας.
- Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών.
- Το προσωπικό παροχής υπηρεσιών θαλάσσιων σπορ υποχρεούται να απολυμαίνει τα μέρη του εξοπλισμού με τα οποία έρχεται σε επαφή ο πελάτης μετά το πέρας της παροχής των υπηρεσιών/μετά από κάθε πελάτη.
- Το προσωπικό παροχής υπηρεσιών θαλάσσιων σπορ υποχρεούται να απολυμαίνει τον ρουχισμό που έχει χρησιμοποιηθεί από τον κάθε πελάτη μετά το πέρας της παροχής των υπηρεσιών, με κατάλληλα απολυμαντικά ή και πλύσιμο σε ψηλές θερμοκρασίες ανάλογα με την φύση των υλικών ύφανσης του ρουχισμού.
- Σε κάθε ξεχωριστό πλωτό ή εναέριο μέσο υπηρεσιών θαλάσσιων σπορ μπορούν να συμμετάσχουν μόνο μέλη της ίδιας οικογένειας ή άτομα που θα τηρούν αυστηρά την απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ τους.
- Μείωση στο βαθμό που είναι εφικτό των συναλλαγών σε μετρητά και αντί αυτού προώθηση των ανέπαφων συναλλαγών.

5. Χώροι Υγιεινής (Αποχωρητήρια, καταιονητήρες (ντους) εξωτερικού χώρου) – Συχνή και σωστή απολύμανση με βάση τα Διατάγματα και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

- Το προσωπικό, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.
- Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης.
- Εφοδιασμό των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, χαρτοπετσέτες μιας χρήσης, (οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίον των νιπτήρων), και αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).
- Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για τον συστηματικό, επαρκή και συνεχή φυσικό αερισμό των αποχωρητηρίων.
- Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού των αποχωρητηρίων, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, διακόπτες, βρύσες, κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 3% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 30 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας.
- Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, π.χ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.24NEWS








ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ - HERACLIS ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ  ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ 66
(ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ)