RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Η ΑΙΜΙΛΙΑΝΙΔΟΥ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Συνεχίζονται και σήμερα οι πληρωμές των ειδικών επιδομάτων λόγω του κορωνοϊού, με 120 χιλιάδες εργαζόμενους να έχουν λάβει τα ποσά. Η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε δηλώσεις της σε μέσα ενημέρωσης, προχώρησε σε διευκρινήσεις για τον τρόπο που γίνονται οι πληρωμές και το ύψος του ποσού που έχουν λάβει οι πολίτες.
Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας έχουν λάβει ήδη τα εδικά επιδόματα λόγω κορωνοϊού 120 χιλιάδες εργαζόμενοι. Σημείωσε ακόμη ότι θα γίνουν πληρωμές και σήμερα ενώ θα συνεχιστούν μετά την Τρίτη του Πάσχα.

Όπως ανέφερε υπάρχουν πάνω από 20 χιλιάδες περιπτώσεις όπου οι αιτήσεις εγκρίθηκαν αλλά δεν υπάρχουν τραπεζικοί λογαριασμοί.
 
Η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ακόμη ότι σε όσους έχει εντοπιστεί πρόβλημα στις αιτήσεις, θα λάβουν μήνυμα στα οποία θα επισημαίνονται τα προβλήματα ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις. Η όλη διαδικασία, γίνεται μέσω μηχανογραφημένου συστήματος και τόνισε πως τα επιδόματα δίνονται με βάση το μισθό που είναι δηλωμένος ο εργαζόμενος.

Ανέφερε επίσης ότι στο επόμενο διάστημα θα γίνουν αλλαγές στο μηχανογραφημένο σύστημα για να μπορούν οι χρήστες να προσθέτουν αντίγραφο του λογαριασμού τους για επιβεβαίωση καθώς παρουσιάστηκαν λάθη στους αριθμούς.

Χαμηλά επιδόματα
Σημείωσε επίσης αναφορικά με παράπονα που έχουν εκφραστεί για χαμηλά επιδόματα όπως είναι το επίδομα Ειδικής Άδειας για Φροντίδα Παιδιών ότι «Είναι με βάση παραμέτρους οι οποίες έχουν ενταχθεί στο μηχανογραφημένο σύστημα και γίνονται και οι πληρωμές των επιδομάτων. Υπήρχαν περιπτώσεις που τον Ιανουάριο του 2020 που εργάστηκαν λιγότερες ημέρες άρα η αναλογία του μισθού ήταν με βάση αυτές τις ημέρες».
 
Τονίζεται ότι για τα σχέδια Πλήρους και Μερικής Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης, λαμβάνεται υπόψη ο μισθός του εργαζομένου το 2018 σύμφωνα με τη νομοθεσία του ανεργιακού επιδόματος και επίσης η πληρωμή γίνεται για την περίοδο 16/3-12/4, η οποία είναι λιγότερο από 30-31 μέρες.
Όσον αφορά τα άτομα που ξεκίνησαν την εργασία τους τον Φεβρουάριο, η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «Υπάρχουν παράπονα από κάποιους που άρχισαν εργασία τον Φεβρουάριο. Εκείνοι λόγω του ότι οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις καταβάλλονται τέλος Μαρτίου, οι εργοδότες δεν έχουν στείλει τις καταστάσεις αποδοχών για τον Φεβρουάριο. Έτσι γι’ αυτούς ζητείται από τους εργοδότες να στείλουν τα στοιχεία τους ώστε να μπορέσουν να καταβληθούν τα επιδόματα».

Το Υπουργείο Εργασίας μελετάει επίσης και τις περιπτώσεις ατόμων που έχει τελειώσει το ανεργιακό με στόχο να ενταχθούν στο ειδικό ανεργιακό επίδομα.

Περαιτέρω βοήθεια σε περίπτωση που εντοπιστούν λάθη ή χρειάζονται διευκρινήσεις, οι πολίτες μπορούν να αποστείλουν email που βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.coronavirus.mlsi.gov.cy/.  Η επόμενη πληρωμή για τα επιδόματα για τα μέσα Απριλίου μέχρι τις αρχές Μάιου, θα γίνει στις 12 Μαΐου.

Η κ. Αιμιλιανίδου, ανέφερε ακόμη σε δηλώσεις της ότι κατά το επόμενο διάστημα θα γίνουν ανακοινώσεις τόσο για νέες αιτήσεις σε περίπτωση επέκτασης των μέτρων, όσο και για το ειδικό ανεργιακό επίδομα.
 
Philenews/Insider