RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ - ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΕΛΠΙΔΕΣ

Νέα επιστημονικά στοιχεία εμφανίζουν ισχυρές
ενδείξεις ανοσίας στους ασθενείς που ξεπερνούν τη νόσο COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορονοϊός για τουλάχιστον ένα έτος. Πώς είπε ο Τσιόδρας ότι σχετίζεται η “ανοσία της αγέλης”.
Η αγωνία των επιστημόνων έχει επικεντρωθεί πλέον στο εάν ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί μπορεί να κάνει ανοσία απέναντι στη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Γεγονός το οποίο είναι καθοριστικό για τον περιορισμό της, όπως τόνισε και ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Έτσι, περισσότερα από 60 τεστ αντισωμάτων που πιστοποιούν ποιος ασθενής που έχει αναρρώσει από COVID-19 φέρει αντισώματα του ιού, βρίσκονται σε διαρκή έλεγχο και αξιολόγηση για την αξιοπιστία τους, ώστε να χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς.
Με τα έως σήμερα δεδομένα, πάντως, από παρόμοιους κορονοϊούς, καθώς και τους ιούς SARS και MERS, όπως δήλωσε ο καθηγητής παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, φαίνεται πως μετά από λοίμωξη με τον νέο ιό, οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας, που μπορεί να φτάνει το ένα έτος:
“Κάποιοι θα έχουν πιο σημαντικό βαθμό ανοσίας από τους άλλους. Φαίνεται πως η διάρκεια αυτής της απάντησης με αντισώματα, με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουν από άλλους κορονοϊούς θα κρατήσει τουλάχιστον ένα έτος με πιθανή μείωση μετά”, ανέφερε ο καθηγητής.

Μπορεί ακόμη και να εξαφανιστεί ο κορονοϊός από μόνος του;

Εάν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα -αν όχι όλα τα άτομα- και ότι η προστασία αυτή διαρκεί ένα έτος ή και περισσότερο, τότε η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ατόμων σε οποιονδήποτε πληθυσμό, θα οδηγήσει στη συσσώρευση της λεγόμενης “ανοσίας της αγέλης” και σε σημαντικό περιορισμό της, επισήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας:
“Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σημαίνει πως ένα μολυσμένο άτομο, έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που δεν έχει περάσει τη λοίμωξη, ένα ευαίσθητο στη λοίμωξη πρόσωπο και εάν είναι αρκετά διαδεδομένη η ανοσία της αγέλης θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων ακόμα και χωρίς υπόλοιπα μέτρα για την επιβράδυνση της μετάδοσης. Θα περιοριστεί ο ιός ή θα εξαφανιστεί τελείως μέχρι να εξασθενίσει η ανοσία αν δεν εξαφανιστεί ή να γεννηθούν νέα άτομα που είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στη λοίμωξη”.

Τι απαντά ο Σωτήρης Τσιόδρας για τα περιστατικά επαναλοίμωξης που καταγράφηκαν στη Νότια Κορέα

Σχετικά με την πιθανότητα επαναλοίμωξης, που καταγράφηκε από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων της Νότιας Κορέας, ο καθηγητής κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τα περιστατικά με ασθενείς που βρέθηκαν για δεύτερη φορά θετικοί στον ιό, ενώ είχε προηγηθεί η ανάρρωσή τους και αρνητικό τεστ, μπορεί να οφείλεται σε λανθασμένη τεχνική των τεστ:
“Αυτό μπορεί να αφορά κακή τεχνική στη λήψη των δειγμάτων, αλλά και μακρά παραμονή του ίδιου του υλικού του ιού στον οργανισμό ενός ανθρώπου, χωρίς να μολύνει και να συνοδεύεται από μετάδοση του ιού”.
Ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα διερευνήσει αυτά τα νέα δεδομένα και εάν τελικά τα περιστατικά οφείλονται σε πραγματική επαναλοίμωξη. “Μάλλον όχι!”, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.newsit