RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

1,000 ΑΤΟΜΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

Σε εφαρμογή τίθενται από αύριο και για περίοδο 14 ημερών αυστηρότερα μέτρα για αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Με ναυλωμένες από την Κυπριακή Δημοκρατία πτήσεις θα επαναπατριστούν Κύπριοι που εγκλωβίστηκαν σε διάφορες χώρες για ιατρικούς ή επαγγελματικούς λόγους, ενώ 1.300 συνολικά εξέφρασαν ενδιαφέρον για επιστροφή.
 
Μιλώντας στο στην πρωινή εκπομπή του ΡΙΚ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι και για τους 1.300 υπάρχουν πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις. Για όσους δικαιούνται, βάσει του διατάγματος, θα φροντίσει η Κυπριακή Δημοκρατία να επιστρέψουν ακόμα και μετά τις 03:00 το πρωί της 21ης Μαρτίου. Η πρώτη πτήση φθάνει απόψε από το Λονδίνο, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός.
 
Όπως επεσήμανε, η διορία αφορά προγραμματισμένες πτήσεις και όχι όσες ναυλωθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία. Εξήγησε δε πως ανάμεσα στους 1.300 περιλαμβάνονται και όσοι επέστρεψαν χθες στην Κύπρο. Παραμένουν, δηλαδή, γύρω στα 1.000 άτομα για να επιστρέψουν.
 
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, Κύπριοι πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επαναπατριστούν με δύο ναυλωμένες πτήσεις, βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων.

Αρμόδια πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι πρόκειται για μια ναυλωμένη πτήση της Aegean, η οποία θα αναχωρήσει τα ξημερώματα του Σαββάτου από το αεροδρόμιο του Χίθρου. Θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη πτήση από Ηνωμένο Βασίλειο, όμως εξετάζεται κατά πόσο θα αναχωρήσει από το Λονδίνο ή το Μάντσεστερ, ώστε να καλυφθεί και εκείνη η περιοχή. «Το Κέντρο εστιάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι εγκλωβισμένοι είναι εκατοντάδες, πάνω από 500» συμπλήρωσε η αρμόδια πηγή.
 
Αναφορικά με το πού θα φιλοξενηθούν όσοι θα επιστρέψουν, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το ΥΠΕΞ είναι σε επικοινωνία με το υφυπουργείο Τουρισμού και υπάρχουν κλίνες για να τεθούν υπό καθεστώς καραντίνας.
 
Ερωτηθείς για τους φοιτητές που θα παραμείνουν στις χώρες που σπουδάζουν, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε κατανόηση για τις αντιδράσεις των γονέων και των φοιτητών, ωστόσο τόνισε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται, στηρίζονται στις συστάσεις των ειδικών σχετικά με τις μεγάλες μετακινήσεις, αλλά και τις δυνατότητες της Κύπρου.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως είναι σε εξέλιξη η δημιουργία ομάδων με γιατρούς, ώστε να βοηθούν τους Κύπριους πολίτες στις διάφορες χώρες του εξωτερικού. «Κανείς συμπατριώτης μας να μη νιώσει ότι είναι ο μόνος του», τόνισε.
 
Σχετικά με όσους έχουν εξασφαλίσει τα πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις και βρίσκονται στη Βρετανία ή μπορούν να ταξιδέψουν μέσω από αυτήν, καλούνται να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 24841100. Το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργεί από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 8:00 το βράδυ.
 
Κανένα πρόβλημα με Ελλάδα
 
Σε σχέση με την Ελλάδα, αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα για όσους θέλουν να επαναπατριστούν, με την πλειοψηφία να έχει εξυπηρετηθεί ήδη από προγραμματισμένες πτήσεις.

Αναφορικά με εγκλωβισμένους Κύπριους σε χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης, αναφέρθηκε τέλος ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, οι οποίες εξετάζονται κατά περίπτωση σε συνεργασία με τις κατά τόπους Πρεσβείες.
 
Πηγή: Philenews / ΚΥΠΕ