RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΑΣΟ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ - ΑΣ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ

Ετοιμαστείτε για μια δυνατή αλλαγή
στο καιρικό σκηνικό με πολλές βροχές και χιόνια συνοδεία ισχυρών έως θυελλωδών ανέμων-Έντονα καιρικά φαινόμενα

Καλησπέρα φίλοι μου
Αλλάζει σημαντικά το καιρικό σκηνικό στην Κύπρο γύρω στα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα και ειδικά κατά τι διάρκεια της Δευτέρας ημέρα των Θεοφανίων.
Η αλλαγή οφείλεται σε σφήνα υψηλών πιέσεων που έχει ανηφορίσει βορειότερα με αποτέλεσμα κατάβαση ψυχρού αυλώνα πολικής προέλευσης που σκάει μύτη στον Ελλαδικό χώρο.
Ψυχρές αέριες μάζες παιρνούν πάνω από το Αιγαίο πέλαγος βρίσκουν τα θερμά νερά της θάλασσας με αποτέλεσμα να εμπλουτίζονται με υγρασία να έχουμε αύξηση νεφώσεων και δημιοργία χαμηλού βαρομετρικού στα Δωδεκάνησα.

Αυτός ο αυλώνας θα αποκοπεί και έτσι αποκομμένη ψυχρή λίμνη μαζί με το χαμηλό βαρομετρικό θα κινηθούν ανατολικά προς την Κύπρο.
Λόγω όμως της αποκοπής η ψυχρή αέρια μάζα κινούμενη ανατολικά θα εκφυλίζεται και θα χάνει την δυναμική της για περισσότερη πτώση της θερμοκρασίας στην περιοχή μας για αυτό όσο αφορά τα χιόνια έχουμε αλλαγή στο υψόμετρο και να φτάνουν έως τα 1300 μέτρα με χιονόστρωση από τα 1500 μέτρα και πάνω.

Το χαμηλό βαρομετρικό θα είναι βαθύ με την ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του να πέφτει και στα 999 με αποτέλεσμα οι ισοβαρείς καμπύλες της πίεσης να είναι κοντά η μια στην άλλη που αυτό ευννοεί σε σημαντική ενίσχυση των ανέμων στα 4-6 μποφόρ με ριπές στα 7-9 μποφόρ.
Νότιοι Ισχυροί έως θυελλώδης ανέμοι που θα δημιουργήσουν προβλήματα και χρειάζεται προσοχή.

Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων
Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.
Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος

Πέραν από τους ανέμους αναμένονται και αρκετές βροχές και χιόνια. Αυξημένα τα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα με μεγάλες ποσότητες βροχής να πέφτουν που θα δημιουργήσουν προβλήματα συσσώρευσης νερού στους δρόμους και τοπικές πλημμύρες.
Ορογραφικές βροχές λόγω νότιου ανέμου που βρίσκει εμπόδιο την οροσειρά και έτσι αρκετές βροχές αναμένονται στα νότια τμήματα της οροσειράς.

Το καιρικό μενού θα περιλαμβάνει
Βροχές σε όλη την Κύπρο με τις καταιγίδες-μπόρες σε παραθαλάσσιες περιοχές. Μέσα από καταιγίδα υπάρχει το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί χαλάζι μικρού διαμετρήματος αλλά και ηλεκτρικές εκκενώσεις.
Χιόνια πάνω στο Τρόοδος κυρίως και από βράδυ Δευτέρας περίπου μεσάνυχτα προς Τρίτη εισέρχεται στην περιοχή μας ψυχρό ρεύμα με τα χιόνια να κατεβαίνουν έως 1300 μέτρα με χιονόστρωση από τα 1500 μέτρα.
Γύρω στις 23:00-00:00 βράδυ Κυριακής ξεκινούν οι βροχές και μέχρι αυγινές ώρες θα έχουμε το πρώτο πέρασμα των βροχών.
Πιθανόν μετά για λίγες ώρες να είναι πιο ήρεμη η καιρική κατάσταση από βροχές για να ακολουθήσει το δεύτερο και πιο έντονο κύμα βροχών από αργά το μεσημέρι και μετά προς βράδυ. Εκείνες τις ώρες προς βράδυ αναμένεται και έντονη χιονόπτωση πάνω στο Τρόοδος.

Οι βροχές και καταιγίδες συνεχίζονται και την Τρίτη 7 Ιανουαρίου. Θα είναι ενισχυμένοι οι άνεμοι αλλά πιο εξασθενημένοι σε σχέση με την Δευτέρα. Στα 3-5 μποφόρ και παροδικά έως 6 στα παραθαλάσσια.
Μέγιστες θερμοκρασίες Δευτέρα έως 16 βαθμούς στο εσωτερικό και έως 18 βαθμούς στα παράλια. Πάνω στα ορεινά 6-10 βαθμούς και 0-2 βαθμούς πάνω στο Τρόοδος.
Στην φάση νεφελώδη καιρού με βροχές πιο χαμηλή η θερμοκρασία με ψυχρό καιρό.

Αυτά τα δεδομένα μέχρι στιγμής για την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών και αν θα έχει αλλαγές θα ενημερωθείτε.




ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ  ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ 66
(ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ)