RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

ΕΕΕΕΡΧΟΝΤΑΙ - ΧΙΟΝΙΑ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ

ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΚΑΙ Ο ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΣ
Κύμα ψύχους ετοιμάζεται να κατηφορίσει προς την περιοχή μας και να μας επηρεάζει κυρίως από βράδυ Πέμπτης αλλά και κατά τη διάρκεια της Παρασκευής με την θερμοκρασία εκείνο το διάστημα να σημειώνει αισθητή πτώση.
Το χαρακτηριστικό αυτής της αλλαγής θα είναι οι ενισχυμένοι και παγωμένοι βόρειοι άνεμοι με το κρύο να είναι τσουχτερό. Λόγω ενισχυμένων ανέμων η αισθητή θερμοκρασία θα είναι πιο χαμηλή σε σχέση με την αναγραφόμενη πάνω στα θερμόμετρα.
Το πέρασμα θα είναι σύντομο διότι ο πολύ ψυχρός αυλώνας φεύγει γρήγορα προς Μέση Ανατολή.

Λόγω του ψυχρού αέρα που περνά πάνω από τα ζεστά νερά της θάλασσας εμπλουτίζεται με υδρατμούς δημιουργούνται νεφώσεις για αυτό και θα έχουμε τοπικά φαινόμενα όχι όμως σε μεγάλες ποσότητες. Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι το τσουχτερό κρύο με τον ενισχυμένο βόρειο ισχυρό άνεμο παρά οι βροχές και τα χιόνια.
Χαμηλό βαρομετρικό θα δημιουργηθεί στον ανατολικό θαλάσσιο χώρο της Κύπρου προς Μέση Ανατολή που περιοχές της Μέσης Ανατολής θα έχουν περισσότερα φαινόμενα βροχής και χιονιών παρά εμείς.
Τα φαινόμενα στην Κύπρο θα είναι ελαφράς έως μέτριας έντασης που τοπικά στα βόρεια τμήματα αλλά και νότια θαλάσσια τμήματα θα παρατηρηθούν και έντονες βροχές σε μορφή μπόρας ή καταιγίδας.
Όπως έχω πει τα φαινόμενα δεν θα είναι σε πολλές ποσότητες και θα είναι και τοπικά αλλά σε αρκετές περιοχές. Μέχρι στιγμής φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο βόρεια τμήματα του νησιού-εσωτερικό-ανατολικό τμήμα επαρχίας Λεμεσού αλλά και περιοχές επαρχίας Λάρνακας και Αμμοχώστου παρά τα δυτικά παράλια. Τοπικά φαινόμενα και στα ορεινά-ημιορεινά.
Τα χιόνια όπου θα υπάρχουν νεφώσεις θα ευνοούνται έως και 500 μέτρα με χιονόστρωση από τα 700 μέτρα και πάνω. Αν τα καταφέρει(φαίνεται να έχει πιθανότητες) θα ασπρίσει και ο Πενταδάχτυλος σε κάποια σημεία.
Λίγο πιο κάτω να κατέβαινε ο πολύ ψυχρός αυλώνας στην περιοχή μας τότε θα είχαν πιθανότητες και πεδινές περιοχές για χιόνια αλλά όπως φαίνεται κατεβαίνει μέχρι και τα βόρεια τμήματα του νησιού μας και μετά φεύγει προς Μέση Ανατολή.
Αν θα έχουμε και την έκπληξη να δούμε χιόνια παροδικά και τοπικά προς πεδινές περιοχές της Κύπρου στο εσωτερικό θα φανεί την ώρα που θα εισέρχεται ο πολύ ψυχρός αυλώνας στην περιοχή μας. Κάποτε λόγω ενισχυμένου ανέμου μπορεί να μεταφερθούν νιφάδες και πιο χαμηλά.
Άνεμοι προς αυγινές και πρωινές ώρες Παρασκευής μέχρι και απόγευμα στα 3-6 μποφόρ ενώ στα νότια-ανατολικά και βόρεια παράλια έως 5-6 μποφόρ και παροδικά έως 7 μποφόρ.
Σε ορεινές περιοχές και έως 8 μποφόρ παροδικά. Μέτριοι έως ισχυροί και παροδικά έως σφοδροί. Άνεμοι που δημιουργούν προβλήματα για αυτό να είστε προσεκτικοί.

Μέγιστες θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσει η θερμοκρασία Παρασκευή μεσημέρι έως 12-13 βαθμούς στο εσωτερικό και έως 14-15 βαθμούς στα παράλια. Στα ορεινά μείον 3 έως 4 βαθμούς. Πάνω στον Όλυμπο έως μείον 7 βαθμούς.
Από τα 900-1000 μέτρα και πάνω η θερμοκρασία θα είναι από το μηδέν και κάτω.
Προσοχή στον παγετό σε ορεινά και ημιορεινά.

Όμως λόγω ενισχυμένου ανέμου η αισθητή θερμοκρασία προς ξημερώματα Παρασκευής θα είναι στους 2 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 5 βαθμούς στα παράλια και μείον 2 έως μείον 8 στα ορεινά. Πάνω στον Όλυμπο και έως μείον 14 βαθμούς(αναλόγως της έντασης του ανέμου μπορεί να πάει και μείον 16 βαθμούς). Αισθητή θερμοκρασία κατά τις μεσημεριανές ώρες Παρασκευής στους 4-6 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 7-8 βαθμούς στα παράλια και μείον 3 έως μείον 6 βαθμούς στα ορεινά. Πάνω στο Τρόοδος έως μείον 10 βαθμούς.
Αυτή είναι η αισθητή θερμοκρασία που θα νιώθουμε και όχι αυτή που θα αναγράφεται στα θερμόμετρα.
Από Παρασκευή νωρίς το μεσημέρι και μετά ο καιρός θα είναι βελτιωμένος και από το μεσημέρι και μετά εξασθενούν σταδιακά και οι άνεμοι.
Σάββατο και Κυριακή 25-26 Ιανουαρίου με ηλιοφάνεια και παροδικές νεφώσεις στην ατμόσφαιρα την Κυριακή. Πιο εξασθενημένοι στα 2-3 και παροδικά έως 4 μποφόρ βορειοδυτικοί-δυτικοί-νοτιοδυτικοί. Η θερμοκρασία σε άνοδο.
Θέλω να ενημερώσω ότι προς ξημερώματα Σαββάτου αναμένεται παγετός σε ορεινά-ημιορεινά αλλά και εσωτερικό και έτσι να είναι ενήμεροι οι γεωργοί αλλά και όσοι θα βρίσκονται στο οδικό δίχτυο που λόγω παγετού το οδόστρωμα θα είναι ολισθηρό και επικίνδυνο.
Πέραν από τα ορεινά και ημιορεινά η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν και σε περιοχές του εσωτερικού λόγω ξαστεριάς.
Η Παρασκευή αναμένεται η πιο ψυχρή ημέρα αλλά και προς ξημερώματα Σάββατου.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού, καθημερινά, από τον Τάσο Ιεροδιακόνου στο Weather Forcast Ierodiakonou και το PrimeTime.