RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

ΙΛΙΓΓΟΣ - ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΖΑΛΗ - ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο DR CHRISTOS MICHALAROS

Ίλιγγος , αστάθεια , ζάλη . 


Ο ίλιγγος και ιδιαίτερα ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως είναι περισσότερο κοινή αιτία ζάλης . Περίπου το 20 % των ασθενών που παρουσιάζονται με ίλιγγο στον Ιατρό , έχουν καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσεως .
Συνήθως συνυπάρχει με άλλες παθήσεις του αυτιού .  Διαγνώσθηκε αρχικά το 1921 από τον Barany. Το 1952 οι Dix και Hallpike διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένες κινήσεις της κεφαλής μπορεί να προκαλέσουν ίλιγγο .
Με την πάροδο του χρόνου , έγινε εξειδίκευση στη διάγνωση των συγκεκριμένων ημικύκλιων σωλήνων που πάσχουν κάθε φορά. Οι ασθενείς με καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσεως έχουν συγκεκριμένη κλινική εικόνα κατά την κλινική εξέταση . Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει την κίνηση Dix Hallpike , και άλλες συγκεκριμένες εξετάσεις -δοκιμασίες με τις οποίες μπορεί να τεθεί η διάγνωση σχετικά με τι προκαλεί στον ασθενή τον ίλιγγο , τη ζάλη.  Περισσότερο συχνά πάσχουν οι γυναίκες . Η αιφνίδια έναρξη των συμπτωμάτων , η μικρή διάρκεια , η απότομη κίνηση που προηγήθηκε , και άλλα συμπτώματα , οδηγούν τον θεράποντα Ιατρό στη διάγνωση.

Ωστόσο , τις περισσότερες φορές το ιστορικό και η κλινική εξέταση δεν μας οδηγούν ασφαλώς στη διάγνωση . Τούτο διότι και άλλες παθήσεις , μερικές φορές ιδιαίτερα σοβαρές , μπορεί να προκαλέσουν ίλιγγο. 
Νευρολογικές παθήσεις ( 11 % ) ,  Αγγειολογικές παθήσεις ( 9% ) , Τραύμα ( 21 % ), παθήσεις που αφορούν τον αυχένα ( 2 % ) , ορθοστατική υπόταση  αυξημένη αρτηριακή πίεση , αρρυθμία ,  χαμηλά ή υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ,  αλκοολική τοξίκωση ,  ισχαιμικό επεισόδιο στον εγκέφαλο , αιμορραγικό επεισίδιο στον εγκέφαλο ,  μπορεί να προκαλέσουν ίλιγγο. Ο θεράπων Ιατρός οφείλει  να ρωτήσει τον ασθενή για τις λεπτομέρειες των συμπτωμάτων του  να κάνει  μια γενική εκτίμηση ,  μια εξειδικευμένη κλινική εξέταση .  Ανάλογα με την αιτία που προκάλεσε τον ίλιγγο είναι και η αντιμετώπιση , με κινήσεις , με φάρμακα κλπ. Η αναζήτηση νυσταγμού είναι απαραίτητη .  Οι δοκιμασίες ελέγχου των λαβυρίνθων ακολουθεί. 
Το ακουόγραμμα συμπληρώνει μια αρχική κλινική εξέταση. Η βίντεο νυσταγμογραφία και οι περισσότερο εξειδικευμένες εξετάσεις , δοκιμασίες ακολουθούν. Εάν τελικά η διάγνωση είναι καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως, τότε η αντιμετώπιση έχει αποκλειστικά να κάνει με τις κινήσεις επαναφοράς της ωτοκονίας που βρίσκεται στον λαβύρινθο και η μετακίνησή τους αρχικά προκάλεσε τα συμπτώματα του ασθενή . ( κινήσεις επαναφοράς ωτοκονίας Epley κλπ) .

Κινήσεις επαναφοράς θα πρέπει να μην γίνονται σε ηλικιωμένους ασθενείς , στους οποίους αναμένονται διαταραχές κυκλοφορίας , διότι αυτές μπορεί να επιδεινωθούν και να επιδεινώσουν την αιμάτωση του εγκεφάλου , προκαλώντας επικίνδυνες καταστάσεις για τη ζωή του ηλικιωμένου ασθενή . Εάν η αιτία είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση ή αρρυθμία τότε ο ασθενής πρέπει να εξετασθεί από Καρδιολόγο.  Εάν ο αδρή Νευρολογική εξέταση είναι παθολογική , τότε ο ασθενής πρέπει να εξετασθεί από Νευρολόγο. Η συνεργασία του ασθενή με τον θεράποντα Ιατρό ΩΡΛ είναι αναγκαία και απαραίτητη έτσι ώστε στο τέλος να τεθεί η σωστή διάγνωση και να ακολουθήσει η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση.
Δρ Christos Michalaros Ωτορινολαρυγγολόγος  Χειρουργός παίδων και ενηλίκων Ειδικός Ιατρός ΓεΣΥ Ιατρικό κέντρο “Ο Απόστολος Λουκάς” Ηλία Παπακυριακού 24, Έγκωμη , Λευκωσία , Κύπρος

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ:





ΤΟ ΠΙΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ HOTDOGS ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ - ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ 66 ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟ. 


ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ  ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ 66   

(ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ)