RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ 13ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ - ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ

Για ρατσιστική συμπεριφορά από το υπουργείο
Παιδείας, η οποία «είναι και άνομη αλλά και ανήθικη», κάνει λόγο ο πατέρας 13χρονου παιδιού, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και φοιτά στην έκτη τάξη Δημοτικού σχολείου της Λευκωσίας.
Η οικογένεια του παιδιού πληροφορήθηκε ότι ο συνοδός του, που βρίσκεται συνεχώς δίπλα του εδώ και χρόνια καθώς αυτό απαιτεί η κατάσταση της υγείας του μαθητή, θα «μοιράζεται» και σε άλλο παιδί κάποιες ώρες, με αποτέλεσμα ο μαθητής να μένει μόνος του, τόσο στην τάξη, όσο και το διάλειμμα.
Ο πατέρας Θεοφάνης Ανδρέου, ο οποίος είναι δικηγόρος, προτίθεται να προβεί σε όλα τα νομικά διαβήματα ούτως ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα. Το γεγονός ότι ο 13χρονος παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας (ο «Φ» κατέχει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά, ιατρικές βεβαιώσεις, καθώς και την αλληλογραφία της οικογένειας τόσο με τη Διεύθυνση του σχολείου, όσο και με το υπουργείο Παιδείας), κρίνεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνο να μένει χωρίς τη συνοδεία και εποπτεία ενήλικα.

Συγκεκριμένα, το παιδί αντιμετωπίζει:
> Μερική εγκεφαλική παράλυση
> Σοβαρά κινητικά προβλήματα και ημιπάρεση της αριστερής του πλευράς
> Μαθησιακά προβλήματα
> Φέρει βαλβίδα υδροκεφάλου στον εγκέφαλο και στο κεφάλι
> Έχει υποβληθεί σε πολλές εγχειρήσεις στον εγκέφαλο και στο αριστερό χέρι
> Φέρει νάρθηκα στο αριστερό πόδι
> Επιληψία (λαμβάνει αντεπιληπτική αγωγή)
> Δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετείται ακόμα και για τις πιο βασικές του ανάγκες στο σχολείο

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο κ. Ανδρέου, τα γεγονότα που αφορούν το παιδί όσον αφορά την αναπηρία του είναι αδιαμφισβήτητα και τα γνωρίζουν στο υπουργείο Παιδείας. Ο παιδονευροχειρούργος που εγχείρησε εφτά φορές το παιδί στο κεφάλι επιβεβαιώνει την επί μονίμου βάσεως συνοδεία για λόγους κίνδυνου της ζωής του (το έγγραφο κατέχει η εφημερίδα). Παράλληλα, ο πατέρας επισημαίνει ότι ο γιος του είχε αδιάληπτα από την πρώτη Δημοτικού συνοδό για τους ίδιους λόγους και δεν άλλαξε κάτι που να δείχνει ότι μειώθηκε ο κίνδυνος. Αντιθέτως, σημειώνει, η τάξη του βρίσκεται στον πρώτο όροφο και οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι.
Στο μεταξύ, ο κ. Ανδρέου δηλώνει ότι παρά την αλληλογραφία τόσο με το σχολείο (και την ενημέρωση που έχει από αυτό για το τόσο σημαντικό ζήτημα), όσο και με το υπουργείο, δεν έχει λάβει καν επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο για το θέμα του συνοδού του παιδιού του, παρά μόνο από τη σχολική του μονάδα. Σ’ αυτό το σημείο ο πατέρας ξεκαθαρίζει ότι οι εκπαιδευτικοί και η Διεύθυνση του σχολείου, οι οποίοι γνωρίζουν το πρόβλημα και τις ανάγκες του παιδιού, δεν αποδέχονται τις προφορικές υποδείξεις αρμοδίων του υπουργείου, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα του παιδιού και τη σοβαρότητα της κατάστασης και απαιτούν να ενημερώνονται οι γονείς.  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πατέρας 8χρονης: Και άλλα παιδιά δεν πήγαν δημοτικό
Ένα απλό κτύπημα μπορεί να αποβεί μοιραίο
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παιδονευροχειρουργός του παιδιού επιβεβαιώνει ότι ένα απλό κτύπημα στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει το ελάχιστο δυσλειτουργία της βαλβίδας και το χειρότερο εσωτερική αιμορραγία εγκεφάλου. «Συνεπώς μιλούμε για τη ζωή του παιδιού, το οποίο σε συνάρτηση με το γεγονός ότι έχει ημιπάρεση και αστάθεια στο βάδισμα καθιστά επικίνδυνη την φοίτηση του σε σχολείο χωρίς στενή, συνεχή και αποκλειστική βοήθεια από συνοδό. Εμείς οι γονείς του εάν ξέραμε ότι δεν κινδυνεύει θα είμαστε οι πρώτοι που θα επιδιώκαμε να μην έχει συνοδό, διότι έννοια μας είναι να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο και να είναι ανεξάρτητος και αυτοσυντήρητος. Δυστυχώς όμως υπερέχει η ζωή και υγεία του για αυτονόητους λόγους και με βάση αδιάσειστα στοιχεία πολύ γνωστά στο υπουργείο Παιδείας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πατέρας, ο οποίος συνεχίζει λέγοντας ότι «οι μέθοδοι του υπουργείου Παιδείας να μοιράζουν συνοδούς όπως και σε αυτή την περίπτωση και ο τρόπος που προσπαθούν να το κάνουν αποδεικνύουν ότι το υπουργείο λειτουργεί ερασιτεχνικά αλλά και άνομα, παράνομα, ανήθικα και με προφανή προκατάληψη στα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Δυστυχώς αποδεικνύουν ότι είναι βαθιά ριζωμένες πρακτικές και πολιτικές ρατσισμού ενάντια σε παιδιά με ειδικές ανάγκες».   
Εξετάστηκε η περίπτωση
Πηγές του υπουργείου Παιδείας στις οποίες απευθύνθηκε ο «Φ» για να σχολιάσουν την περίπτωση του μαθητή και τα όσα καταγγέλλει ο πατέρας του, ανέφεραν ότι η Επαρχιακή Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης εξέτασε τα δεδομένα που αφορούν την υπόθεση του παιδιού κι έκρινε πως με τους δύο συνοδούς που υπάρχουν στο σχολείο εξυπηρετούνται οι ανάγκες των μαθητών που χρειάζονται. Παράλληλα, αναφέρθηκε πως οι γονείς μπορούν να υποβάλουν ένσταση για επανεξέταση της περίπτωσης του παιδιού. Σημειώνεται ότι στις 28 Αυγούστου 2019, η οικογένεια υπέβαλε ένσταση η οποία εξετάστηκε. 
Η πρόθεση για καταγγελίες
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, στην πράξη το υπουργείο Παιδείας παραβιάζει κατάφωρα τον Περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Νόμο του 1999 (Ν.133(Ι)/1999), τον Περί των Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου (Ν158(Ι)/1999), τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού του 1989, τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του 2006. Και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) άρθρα 1, 2, 14  και 12ο Πρωτόκολλο.
«Οι πράξεις του Υπουργείου είναι προϊόν αλλότριου σκοπού και/ή δυσμενής διάκρισης εις βάρος του παιδιού και παραβιάζει τα κεκτημένα δικαιώματα του, τους κανόνες της φυσικής δικαιοσύνης, των ίσων ευκαιριών μεταξύ των μαθητών με ειδικές ανάγκες και μη, και ίσης μεταχείρισης με συνέπεια να αποστερείται του δικαιώματος της ομαλής και/ή ανεμπόδιστης και/ή πλήρους και/ή χωρίς διακρίσεις εκπαίδευσής του με ασφάλεια, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, η Κείμενη Νομοθεσία και οι σχετικές Διεθνείς Συμβάσεις για τα Δικαιώματα του Παιδιού και για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και Αναπηρίες». Με αποτέλεσμα τα πιο πάνω, ο κ. Ανδρέου εκφράζει την ετοιμότητά του να αποστείλει σχετική επιστολή στην Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού καθώς και να καταγγείλει την Κυπριακή Δημοκρατία στον ΟΗΕ «για ρατσισμό ενάντια σε παιδί με ειδικές ανάγκες καθώς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού παραβιάζονται ψηφίσματα του ΟΗΕ και ο Χάρτης των Ατομικών Ελευθεριών της Ε.Ε».
  Ευαγγελία Σιζοπούλου   philenews 


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ:





ΤΟ ΠΙΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ HOTDOGS ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ - ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ 66 ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟ. 




ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ  ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ 66   
(ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ)