RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΔΟΧΗΣ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΑΝΑΔΟΧΗ ΜΗΤΕΡΑ

 
Σε σοβαρή καταγγελία προέβη ανάδοχη μητέρα παιδιού προς τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Η 41χρονη γυναίκα είχε υπό τη φροντίδα της  κοριτσάκι με το θεσμό της αναδοχής και το Γραφείο Ευημερίας της τερμάτισε το συμβόλαιο αναδοχής ενώ βρισκόταν σε ταξίδι για ιατρικούς σκοπούς που αφορούσαν το βιολογικό της παιδί.
 
Όπως εξηγεί η ίδια στο philenews, η ίδια θέλησε να γίνει ανάδοχη μητέρα παιδιού γνωρίζοντας πως οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας είναι ο νόμιμος κηδεμόνας των παιδιών με αναπηρίες ενώ αναμένεται σε κάποια στιγμή να επιστρέψουν στη βιολογική τους οικογένεια εφόσον κριθεί νομικά κατάλληλη.

Μετά από τις ανάλογες διαδικασίες η 41χρονη γυναίκα ανέλαβε υπό την αναδοχή της ένα 2χρονο παιδί το οποίο ήταν μόλις επτά κιλά, με σχεδόν ανύπαρκτα μαλλιά που δεν είχε τις βασικές δεξιότητες, να κάτσει, να σταθεί, να μιλήσει ενώ δεν έκλαιγε. Από τις Υ.Κ.Ε έλαβε τις τυπικές αιματολογικές εξετάσεις και την κάρτα νοσηλείας του παιδιού, ενώ η ίδια προχώρησε σε όλες τις διαδικασίες και εξετάσεις που προβλέπονταν για το παιδί.
 
 
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η 41χρονη, επρόκειτο για ένα παιδί με αναπηρία για το οποίο κλήθηκε να διεκδικεί τα δικαιώματα του όπου και όποτε έβλεπε πως υπήρχε αδυναμία από πλευράς των Υπηρεσιών να ανταποκριθούν. Δεν επρόκειτο για παιδί με θέματα νοητικής υστέρησης ωστόσο έχει ασταθή βάδιση και  μικροεισροφήσεις που του προκαλούν πνιγμούς. Διεκδίκησε μάλιστα τη φοίτηση του παιδιού σε τυπικό σχολείο και όχι ειδικό, ενώ όπως υπογραμμίζει, αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που κρίθηκε αντιδραστική από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Για τον τερματισμό του συμβολαίου αναδοχής

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο philenews, η 41χρονη γυναίκα χρειάστηκε να ταξιδέψει στο εξωτερικό όπου σπουδάζει ο γιός της ο οποίος αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα με την καρδία του. Η ίδια αιτήθηκε στους λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας άδεια προκειμένου το ανάδοχο παιδί να ταξιδέψει μαζί της, λαμβάνοντας αρνητική απάντηση. Μάλιστα της εξήγησαν πως το παιδί θα παραμείνει στην Κύπρο. Φεύγοντας άφησε στην ανάδοχη οικογένεια μία μεγάλη λίστα με φάρμακα και εξήγησε εν τάχει τα προβλήματα υγείας του παιδιού. Όπως καταγγέλλει, από τη δεύτερη ημέρα απουσίας της σταμάτησε να λαμβάνει ενημέρωση αν το παιδί πήρε τα φάρμακα του και 10 μέρες αργότερα διακόπηκε κάθε επικοινωνία.

Λίγες μέρες αργότερα, σύμφωνα με την καταγγελία, η 41χρονη ενημερώθηκε πως το παιδί δεν πήγε στο σχολείο. Όταν ζήτησε να ενημερωθεί οι υπεύθυνοι για το παιδί, δεν της απαντούσαν τα τηλέφωνα.
 

Η ίδια ενημέρωσε το τους Λειτουργούς του Γραφείου Ευημερίας για την ημέρα επιστροφής της στην Κύπρο και ότι η ίδια θα πήγαινε να παραλάβει το παιδί. Από πλευράς τους οι Υπηρεσίες της απάντησαν να μην παραλάβει το παιδί αλλά την επόμενη μέρα να μεταβεί στα Γραφεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, της δόθηκε ο τερματισμός του συμβολαίου αναδοχής χωρίς να αναγράφονται οι λόγοι ενώ της απαρίθμησαν μια σειρά από λόγους προφορικά. Μάλιστα όπως αναφέρει το παιδί κατά την απουσία της στο εξωτερικό, είχε συνάντηση με ψυχολόγο, κατόπιν οδηγιών των λειτουργών του Γραφείου Ευημερίας ενώ όπως της εξηγήθηκε το παιδί ανέφερε στη συνάντηση τη λέξη «πάτσος», γεγονός το οποίο εκλήφθη ως κακοποίηση.

Η απάντηση των Υπηρεσιών
Σχετικά με την υπόθεση της 41χρονης η αναπληρώτρια διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ανέφερε στο philenews ότι της εξηγήθηκαν σαφώς οι λόγοι τερματισμού του συμβολαίου αναδοχής  της, γεγονός το οποίο διαψεύδει η ανάδοχη, ενώ μπορεί να απευθυνθεί εκ νέου στους αρμόδιους λειτουργούς για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις.

Oι αριθμοί
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (τα οποία μεταβάλλονται συνεχώς) σήμερα 170 παιδιά βρίσκονται σε ανάδοχες οικογένειες ενώ άλλα 220 παιδιά βρίσκονται σε ιδρύματα παιδικής προστασίας, τα 85 από αυτά είναι ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
 
Ανύπαρκτο το νομικό πλαίσιο αναδοχής παιδιού στην Κύπρο
Σοβαρά κενά εντοπίζονται στον θεσμό της αναδοχής παιδιού στην Κύπρο, ενώ χρειάζεται άμεση ενίσχυση και στήριξη στην Κύπρο. Μάλιστα δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο το οποίο να καλύπτει αμφότερες τις πλευρές. Το ζήτημα είχε τεθεί και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών το Μάιο του 2018 μετά από πρόταση των βουλευτίνων του ΔΗΣΥ, Στέλλας Κυριακίδου, Αννίτας Δημητρίου και Μαριέλλας Αριστείδου.
 
Η υφιστάμενη νομική πλαισίωση της αναδοχής καλύπτεται από το «αναχρονιστικό» Περί Παίδων Νόμο του 1956 με βάση τον οποίο ο θεσμός της αναδοχής λειτουργεί μέχρι σήμερα ενώ από το 2013 η αναθεώρηση του περί Παίδων Νόμου βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία και έκτοτε πηγαινοέρχεται με διάφορα σχόλια.
 
Προγράμματα στήριξης και ενδυνάμωσης του θεσμού
 
Σε επικοινωνία του philenews, τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ανάδοχης Οικογένειας «Φωλιά Αγάπης», Δήμο Θωμά ο ίδιος σχολίασε πως αναμφισβήτητα ο θεσμός της αναδοχής σώζει ζωές, ενώ σχολίασε πως δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που έχει δει έμπρακτα ο σύνδεσμος. Ωστόσο ο θεσμός πρέπει να τεθεί σε νέα βάση με κατάλληλο νομικό πλαίσιο. Όπως μας εξήγησε, ο σύνδεσμος έχει δώσει τις δικές του προτάσεις και ενώπιον της Βουλής οι οποίες βρίσκονται μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και Νομικής Υπηρεσίας για διαβουλεύσεις. Εντοπίζει δε σοβαρή έλλειψη στην παροχή υπηρεσιών στήριξης και ενδυνάμωσης των ανάδοχων οικογενειών.
 
  Μυρτώ Ζουμίδου       philenews
 
 
ΤΑ ΠΑΓΩΤΑ ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ - ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ 66
(ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ)