Η φασολάδα, είναι αναμφίβολα ένα από τα δημοφιλέστερα
κλασικά παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, ειδικά τις κρύες
χειμωνιάτικες μέρες, αλλά και εν όψει της σαρακοστής.
Σε αυτή την ηπειρώτικη εκδοχή για φασολάδα, ο φούρνος δίνει ξεχωριστή γεύση, το ίδιο και οι κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης αλλά και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά με τα οποία πασπαλίζουμε το φαγητό λίγο πριν από το σερβίρισμα.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την ηπειρώτικη φασολάδα φούρνου είναι:
500 γρ. φασόλια μέτρια, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ σε κρύο νερό
2 ξερά κρεμμύδια μέτρια, κομμένα σε ψιλά καρέ
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 μέτριο πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
2 μέτρια κλωνάρια σέλινο, με τα φύλλα τους, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
500 γρ. ντοματάκια ολόκληρα, κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη (ή φρέσκια ντομάτα στην εποχή της)
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 φύλλο δάφνης
3 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο, στραγγισμένες, κομμένες σε μέτρια καρέ (ή 2 μέτριες φρέσκες, στην εποχή τους)
1 κοφτή κ.γ. μπούκοβο σε σκόνη (αυξομειώνουμε την ποσότητα ανάλογα με τα γούστα μας στα καυτερά)
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
αλάτι
150 ml ελαιόλαδο
Επί το έργον:
Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό τόσο που να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ., και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 60΄ ή μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν. Τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό όπου έβρασαν.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σέλινο, το σκόρδο και τα καρότα για 5-6΄, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για περίπου 1΄ και προσθέτουμε την πολτοποιημένη ντομάτα, τη δάφνη, το αλάτι και το μπούκοβο και μαγειρεύουμε για 15-20΄, μέχρι να «δέσει» η σάλτσα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C.
Σε μια γάστρα ή ένα βαθύ ταψί ρίχνουμε τα φασόλια, τη σάλτσα με τα λαχανικά, τις πιπεριές Φλωρίνης (αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες, τις σοτάρουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά) και το νερό που κρατήσαμε. Το νερό πρέπει να υπερκαλύπτει τα υλικά κατά 3-4 εκ. Αν είναι λιγότερο, προσθέτουμε ζεστό νερό. Κλείνουμε με το καπάκι ή με αλουμινόχαρτο (αν χρησιμοποιούμε ταψί) και ψήνουμε για περίπου 30΄, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και να χυλώσει η φασολάδα. Ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε τη δάφνη, σκορπίζουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr / pontosnews.gr dogma.gr