RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

ΚΥΠΡΟΣ: ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη
συναντάται το πρωί της Δευτέρας ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ενόψει των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης.

Τη συνάντηση είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή.



Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι μέσα από την προσπάθεια αυτή αναμένεται να δοθούν απαντήσεις σε ορισμένα από τα ζητήματα που εγέρθηκαν τον τελευταίο καιρό, ενώ είπε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης ήδη λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις της GRECO.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ήδη προωθούσε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια και η σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν προγραμματισμένη. «Τώρα όμως έχει προσλάβει διαφορετικές διαστάσεις καθώς είμαστε στο μέσον αυτής της κρίσης» συμπλήρωσε.

Το θέμα της μεταρρύθμισης στο χώρο της δικαιοσύνης τύγχανε ήδη επεξεργασίας από τον αρμόδιο Υπουργό, καθώς περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Προέδρου, πρόσθεσε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ωστόσο ότι τα ερωτήματα και οι ισχυρισμοί που έχουν διατυπωθεί τελευταία γύρω από τον χώρο της δικαιοσύνης δεν είναι μόνο θέμα νομοθετικών ρυθμίσεων, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει ένα κομμάτι που αφορά τους ίδιους τους θεσμούς της δικαιοσύνης.

Παρέπεμψε επίσης και στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακόμη είπε ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά τις συστάσεις της GRECO, κάτι που έχει δείξει στο παρελθόν με την νομοθεσία για τη χρηματοδότηση του πολιτικού συστήματος, πρόσθεσε.

Τα όσα η GRECO έχει ήδη επισημάνει, είναι πράγματα που έχουν ήδη ληφθεί υπόψη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κατά την προετοιμασία των αλλαγών στη δικαιοσύνη, κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δηλώσει ότι «θα πρέπει τις επόμενες των ημερών να μας απασχολήσουν πολλά, είτε που αφορούν τη δικαιοσύνη είτε που αφορούν όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ως αποτέλεσμα της δημιουργηθείσας κατάστασης και της αμφιβολίας ως προς την απόδοση του δικαίου προς κάθε πολίτη».

Σε ερώτηση αν η Πολιτεία έχει τρόπους να δει μηχανισμούς που να ρυθμίζουν ζητήματα όπως αυτά που βιώνουμε σήμερα στον τομέα της δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει «υπάρχουν, ναι».

Συνέχισε, λέγοντας ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα έχει συνάντηση μαζί του, σήμερα Δευτέρα, παρουσιάζοντας μια σειρά από νομοσχέδια τα οποία ήταν προγραμματισμένα και είχαν ετοιμαστεί για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης.

Όπως εξάλλου έχει ανακοινωθεί, κλιμάκιο της Ομάδας Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO) θα επισκεφτεί τη Λευκωσία στις 7 και 8 Φεβρουαρίου.

Η επίσκεψη του κλιμακίου, υπό τον Πρόεδρο της GRECO Marin Mrcela, εντάσσεται στο πλαίσιο της εκκρεμούσας Έκθεσης Συμμόρφωσης της Κύπρου που αφορά τον Τέταρτο Γύρο Αξιολόγησης της GRECO που σχετίζεται και με την Δικαστική Εξουσία.

Υπενθυμίζεται ότι η GRECO εξέδωσε τον Ιούλιο του 2016 έκθεση αξιολόγησης, υποβάλλοντας 16 εισηγήσεις προς τις κυπριακές αρχές. Ακολούθησε η έκθεση συμμόρφωσης που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, περιέχοντας την αξιολόγηση του βαθμού συμμόρφωσης με τις εισηγήσεις ενώ μια νέα αξιολόγηση θα δημοσιευτεί εντός του 2019.

Οι εισηγήσεις της GRECO αφορούν τη διαχείριση πιθανών περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων στο δικαστικό σύστημα της Κύπρου, καθώς και την ενίσχυση του πλαισίου δεοντολογίας και ακεραιότητας.
Οι μεγάλες αλλαγές
Από δεκατρείς, μειώνονται σταδιακά σε πέντε, οι Δικαστές, ενώ δημιουργείται και Σχολή Δικαστών, μεταξύ των πολλών τροποποιήσεων
Η «Κ» μετά και τις αποκαλύψεις του Προέδρου Αναστασιάδης περί των επερχομένων αλλαγών στη Δικαιοσύνη απευθύνθηκε στον αρμόδιο υπουργός, ο οποίος μας είπε: «Έχουμε ετοιμάσει, ένα ολοκληρωμένο πακέτο που μεταρρυθμίζει πλήρως όλα τα δικαστήρια στην Κυπριακή Δημοκρατία. Παραμένουν ακόμα κάποιες εκκρεμότητες ωστόσο πιστεύουμε ότι με τη συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων, κυβέρνησης, Βουλής και του τομέα της Δικαιοσύνης θα γίνει αποδεκτό και με τη στήριξη όλων θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Πρόκειται δε για τις παρακάτω μεταρρυθμίσεις:
- Παραμένει το Ανώτατο Δικαστήριο μέχρι που να φτάσει η σύνθεσή του στους πέντε δικαστές και παίρνει τις δικαιοδοσίες του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Οι δικαστές με τη σημερινή σύνθεση των 13 θα συνεχίσουν να εκδικάζουν τις καθυστερημένες υποθέσεις. Το 2022 από τους 13 σημερινούς δικαστές, οι οκτώ θα έχουν αφυπηρετήσει και οι πέντε θα γίνουν το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Δηλαδή το Συνταγματικό επανασυγκροτείται . Τροποποίηση στον νόμο περί απονομής της δικαιοσύνης.
- Συγκροτείται νέο Εφετείο, το οποίο θα λειτουργεί σε τμήματα. Αν οι δικαστές τελικά θα είναι 16 τότε θα έχουμε ένα πρόεδρο και πέντε τμήματα. Τα τρία θα είναι αστικά μαζί με τις ειδικές δικαιοδοσίες. Το τέταρτο τμήμα θα είναι το ποινικό και το πέμπτο το διοικητικό. Αυτοί οι δικαστές θα ξεκινήσουν να εκδικάζουν υποθέσεις που είναι σήμερα σε εκκρεμότητα, καθώς και τις νέες υποθέσεις.
- Τροποποιείται και η σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, που σήμερα απαρτίζεται μόνο από δικαστές του Ανωτάτου και με τη μεταρρύθμιση, θα απαρτίζεται από δικαστές του Ανώτατου Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου, του Επαρχιακού Δικαστηρίου, του Διοικητικού Δικαστηρίου της Ένωσης Δικαστών, από μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και τον Γενικό Εισαγγελέα.
Η πρόθεσή μας είναι να υπάρξει αυτή η δυνατότητα που σήμερα δεν υπάρχει, αν π.χ. κάποιος αμφισβητεί απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, καθόσον αφορά την πρόσληψη, την προαγωγή κ.ά. των δικαστών, να μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.
- Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα είναι και τρίτος βαθμός δικαιοδοσίας.

Γίνεται μια μελέτη για τα κριτήρια πρόσληψης, αξιολόγησης και προαγωγής δικαστών, όπως αυτά καθορίζονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την GRECO.
- Δημιουργείται Σχολή Δικαστών (υπάρχουν ήδη τα πακέτα των σχετικών νομοθετημάτων) . Η GRECO ζητά να γίνεται εξειδικευμένη εκπαίδευση των δικαστών σε θέματα δικαστικής ηθικής, συγκρούσεις συμφερόντων και θέματα διαφθοράς. Η Σχολή Δικαστών θα παρέχει μαθήματα τόσο κατά την είσοδο σε αυτή όσο και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
- Συστήνεται Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο.
- Ειδική διαδικασία εκδίκασης χρηματοπιστωτικές διαφορές.
- Δικαιοδοσία επίλυσης μικρών διαφορών.
- Δημιουργείται Δικαστική Υπηρεσία. Δηλαδή η διοίκηση των δικαστηρίων δεν θα γίνεται πια από τους δικαστές. Βρίσκεται στο στάδιο μελέτης το νομοσχέδιο το οποίο θα καθορίσει ότι όλοι πλην των δικαστών θα υπάγονται θα υπάγονται στη Δικαστική Υπηρεσία, η οποία θα λειτουργεί δυνάμει νόμου, θα έχει γενικό διευθυντή, ενώ θα προΐσταται ένα Συμβούλιο στο οποίο εκπροσωπούνται οι δικαστές και τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών.
Πηγή: ΚΥΠΕ, Η Καθημερινή



ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΗΣ BIONIC ΚΑΝΤΕ ΑΠΛΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΗΣ BIONIC ΚΑΝΤΕ ΑΠΛΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΔΩ 

ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ SHOWTIME CY ΠΑΝΩ ΨΗΛΑ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΩΝΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ....