RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

ΧΩΡΙΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ Η ΚΥΠΡΟΣ - ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΠΙΒΑΤΕΣ

Σε επείγουσα σύσκεψη χθες στο Προεδρικό, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με παράκληση της υπουργού Μεταφορών, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή, τέθηκε επι τάπητος το θέμα της ανάκτησης των υπερπληρωμών στους έξι οργανισμούς λεωφορείων, που ξεκινούν από τον τρέχοντα μήνα.
 
Η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη προειδοποιήσεις ότι οι αποκοπές που θα γίνουν από τις μηνιαίες αποζημιώσεις στην κάθε μία από τις έξι εταιρείες, οδηγεί κατευθείαν κάποιες από αυτές σε άμεσο κλείσιμο, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Οπότε και εξετάζει και κάποια σχέδια μερικής αποκατάστασης της υπηρεσίας μέσω τρίτων.
 
Την ίδια ώρα, όμως, σχεδόν όλες οι εταιρείες λεωφορείων θεωρούν ότι με τις αποκοπές αυτές που κινούνται από το 50% έως και το 90% των μηνιαίων αποζημιώσεων, είναι δεδομένο ότι αμέσως θα τραβήξουν χειρόφρενο, με το ενδεχόμενο αναστροφής της κατάστασης να είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Κι αυτό γιατί είναι σίγουρο πως οι πιστωτές –όπως για καύσιμα, συντήρηση, αλλά και οι τράπεζες– δεν θα αφήσουν περιθώρια σε τέτοια περίπτωση.
 
Ωστόσο, δεν υπάρχει σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό ενδεχόμενο για γενικό μπλακ άουτ στις δημόσιες συγκοινωνίες με πέραν των 1.000 εργαζομένων στην αβεβαιότητα και την καθημερινή διακίνηση περίπου 25.000 - 30.000 μαθητών και 50.000 επιβατών την ημέρα στον αέρα. 
 
Η αντίστροφη μέτρηση προς πλήρη κατάρρευση του συστήματος βρίσκεται προς το τέλος. Η υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χθεσινή σύσκεψη, αποφάσισε όπως η υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου καλέσει τις αμέσως επόμενες μέρες τους εκπροσώπους των έξι εταιρειών, για να σώσουν ό,τι σώζεται, αλλά με κύριο γνώμονα, την εξασφάλιση της ανάκτησης των υπερπληρωμών που το υπουργείο υπολογίζει ότι έγιναν, εξήγησε στον «Φ» ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Κανένα περιθώριο για να συνεχίσουν να λειτουργούν με τέτοιες αποκοπές, δεν αφήνει με δικές του δηλώσεις στον «Φ» ο επικεφαλής της ΕΜΕΛ Γιώργος Κυριάκου. Υπενθυμίζει ότι τις επόμενες εβδομάδες πλην των άλλων πρέπει να καταβάλουν τρεις διαδοχικούς μισθούς. Μόνο παράθυρο, είναι να αποδώσουν οι συναντήσεις με την υπουργό, αλλά και αυτό πρέπει να γίνει τα αμέσως επόμενα 24ωρα, ώστε να μην είναι αργά για κάποιες από τις εταιρείες.  Οι εταιρείες διαμαρτύρονται ότι οι υπολογισμοί των αποκοπών έγιναν μονομερώς και χωρίς καμία εξήγηση. PHILENEWS