RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ "ΛΕΡΩΜΕΝΗ" ΙΣΤΟΡΙΑ

Από απίστευτο, μέχρι εξωφρενικό! Η άσφαλτος στις έξι λωρίδες του αυτοκινητοδρόμου
Λευκωσίας - Λεμεσού, για την κατασκευή των οποίων πληρώθηκαν περίπου €40 εκατ. «μπάζει νερά» γι' αυτό θα αντικατασταθεί σε ποσοστό 45%.

Το πρόβλημα το οποίο η κυβερνητική πλευρά θεωρεί ότι άπτεται της κακής ποιότητα του υλικού και που αναλογικά μεταφράζεται στην αντικατάσταση της ασφάλτου στις τρεις από τις έξι λωρίδες (από την είσοδο της Λευκωσίας μέχρι και τον κόμβο Αλάμπρας) εντοπίστηκε προτού καν ο δρόμος δοθεί στην κυκλοφορία και τότε το πρόβλημα αποδόθηκε στην ομαλότητα του δρόμου, οπόταν αντικαταστήθηκαν μικρά τμήματα του οδοστρώματος, μήκους από 200 μέχρι και χίλια μέτρα. Ωστόσο, σήμερα το πρόβλημα αφορά, όπως μας ελέχθη από μηχανικό του Τμήματος Δημοσίων Έργων, στην ποιότητα της ασφάλτου, της οποίας η αντικατάσταση θα συνεχιστεί για άλλη μια εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή αντικαθίσταται το οδόστρωμα κοντά στη Νήσου στο ύψος του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη και οι εργασίες διεξάγονται κατά τη νύχτα. Τότε, η κοινοπραξία που ανέλαβε την κατασκευή του δρόμου εξέφρασε τη θέση ότι δεν ευθύνεται για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συμβόλαιο του έργου ήταν €34,2 εκατ. πλέον ΦΠΑ και σε αυτό, για πρώτη φορά στα χρονικά, περιελήφθη πρόνοια για απόδοση μπόνους στον εργολάβο €13.000 για κάθε μέρα που παρέδιδε το έργο νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν στο συμβόλαιο. Τελικά, το μπόνους στον εργολάβο ανήλθε σε €4,1 εκατ. επειδή παρέδωσε το έργο έναν χρόνο νωρίτερα. Περίπου επτά χρόνια από την παράδοση του έργου στην κυκλοφορία το πρόβλημα πήρε διαστάσεις και τώρα αντικαθίσταται η άσφαλτος αλλά το ερώτημα που εγείρεται είναι τι θα γίνει μετά την επίσημη παραλαβή του έργου τον Δεκέμβρη.

Κανονικά το έργο έπρεπε να παραληφθεί προηγουμένως αλλά όταν παρουσιάστηκαν ξανά προβλήματα με την άσφαλτο το καλοκαίρι του 2016, ορίστηκε AD HOC επιτροπή από ειδικούς η οποία εξέτασε το ζήτημα και κατέληξε σε εισηγήσεις οι οποίες και υλοποιούνται τώρα. Όπως μας ελέχθη από μηχανικό του Τμήματος Δημοσίων Έργων, τη «λυπητερή», που ίσως αγγίξει τις €800.000, αυτή τη φορά θα πληρώσει ο εργολάβος, λαμβανομένου υπ' όψιν ότι τα προβλήματα εντοπίστηκαν ενόσω το έργο καλυπτόταν από την εγγυητική που προέβλεπε το συμβόλαιο και η οποία είναι €2,4 εκατ. Το κονδύλι θα αποδεσμευθεί μετά την ολοκλήρωση των πατσιαρισμάτων και την παραλαβή του έργου, οπόταν ο εργολάβος θα πάρει περίπου €1,6 εκατ. της εγγυητικής.

Η διευθύντρια Δημοσίων Έργων και αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του υπουργείου Μεταφορών κ. Χρυστάλλα Μαλλούππα ανέφερε στον «Φ» πως όντως βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες εκτεταμένης αντικατάστασης του οδοστρώματος.

Στο μεταξύ, οι έξι λωρίδες, με τα πολλαπλά πατσιαρίσματα, μοιάζουν πλέον με επαρχιακό δρόμο τριτοκοσμικής χώρας και μετά τον Δεκέμβριο, οπόταν θα παραληφθεί και επίσημα ο δρόμος, το κόστος της συντήρησης θα αναλάβει το κράτος, δηλαδή, οι φορολογούμενοι πολίτες.

Στέλεχος του ΕΤΕΚ, με το οποίο επικοινώνησε ο «Φ», υπέδειξε πως λόγω των εκτεταμένων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν θα έπρεπε να εξεταστεί το ενδεχόμενο διενέργειας πειθαρχικής έρευνας όσον αφορά στην επίβλεψη του έργου, αν στο μεταξύ δεν έχουν αφυπηρετήσει οι ιθύνοντες του Τμήματος Δημοσίων Έργων.

Ο «Φ» επικοινώνησε με την κοινοπραξία που εκτέλεσε το έργο, αλλά εκπρόσωποί της επιφυλάχθηκαν να εκφράσουν τη θέση της.

Η κακή μέρα φάνηκε από το πρωί

Όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα κατασκευαστικά προβλήματα (ανωμαλία του οδοστρώματος) και προτού ολοκληρωθεί το έργο, ο τότε διευθυντής Δημοσίων Έργων κ. Αλέκος Μιχαηλίδης, ο οποίος είχε ερωτηθεί σχετικά από τον «Φ», είχε δηλώσει πως όντως υπάρχουν ανωμαλίες στο οδόστρωμα, σε τμήματα του δρόμου, στα οποία έγινε η τελική επίστρωση και ότι διαπιστώθηκε ότι δεν συνάδουν με τις προδιαγραφές που ετέθησαν.

Ο διευθυντής Δημοσίων Έργων είχε επίσης δηλώσει πως τα προβλήματα δεν είχαν σχέση με την ποιότητα των υλικών τα οποία ελέγχονταν.

Είχε ένθερμους υποστηρικτές

Το έργο των έξι λωρίδων ήταν το πρώτο μεγάλο οδικό έργο που κατασκευάστηκε με τη μέθοδο μελέτη-κατασκευή και στο συμβόλαιό του, ύψους €32,4 εκατ., περιελήφθη και πρόνοια για ανταμοιβή (το γνωστό "bonus") και ανάμεσα στους ένθερμους υποστηρικτές του ήταν ο τότε υπουργός Συγκοινωνιών (και νυν Δήμαρχος Λεμεσού) Νίκος Νικολαΐδης και ο τότε διευθυντής Τμήματος Δημοσίων Έργων και μετέπειτα γενικός διευθυντής του υπουργείου Μεταφορών Αλέκος Μιχαηλίδης. Τα εγκαίνια του έργου τελέστηκαν στις 10/11/2011.

Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είχε δηλώσει ότι το έργο παραδίδεται σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα από τη συμβατική του ημερομηνία. Ανέφερε επίσης πως η πρόνοια της ανταμοιβής έδωσε κίνητρο στην κοινοπραξία να εστιάσει την προσοχή της στην ταχύτερη συμπλήρωση των εργασιών, αποφεύγοντας την υποβολή οποιωνδήποτε απαιτήσεων. Τέλος, ανάφερε ότι από την έγκαιρη συμπλήρωση των εργασιών προκύπτουν σημαντικά οικονομικά οφέλη για το κράτος και άλλα πολλά οφέλη για τον μέσο πολίτη, μέρος των οποίων θα καταβληθεί στην κοινοπραξία ως ανταμοιβή.

Οι έξι λωρίδες έχουν τον μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο παγκύπρια και σε αυτές, κατά την παράδοση τους στην κυκλοφορία, διακινούνταν ημερησίως πέραν των 63.000 οχημάτων και στις δύο κατευθύνσεις. Στις ώρες αιχμής η κυκλοφορία κυμαινόταν στις 4.000 οχήματα ανά ώρα. Έκτοτε, τα δεδομένα δεν διαφοροποιήθηκαν σημαντικά.

Ο τότε υπουργός Συγκοινωνιών κ. Νίκος Νικολαΐδης είχε αναφέρει πως το έργο έχει συνολικό μήκος 11 χλμ. και περιλαμβάνει την κατασκευή τριών κόμβων, του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Λατσιά, του κόμβου Τσερίου κοντά στη βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου και του κόμβου Κοτσιάτη στην περιοχή Νήσου. Η σύμβαση υπογράφτηκε στην παρουσία του Υπουργού στις 29/6/2009 και οι εργασίες άρχισαν αρχές του 2010 με προβλεπόμενη περίοδο ολοκλήρωσης 33 μήνες. philenews 












ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΗΣ BIONIC ΚΑΝΤΕ ΑΠΛΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ




ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ ASSASSINS CREED ODYSSEY - KANTE CLICK ΕΔΩ


ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΗΣ BIONIC ΚΑΝΤΕ ΑΠΛΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΔΩ 

ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ SHOWTIME CY ΠΑΝΩ ΨΗΛΑ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΩΝΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ....