RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΥΠΡΟΣ - ΕΚΛΕΨΕΣ - ΒΙΑΣΕΣ - ΣΚΟΤΩΣΕΣ ? ΓΙΝΕ ΜΕΤΑ "ΚΑΛΟ" ΠΑΙΔΙ & ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΝΕΙΣ

Πρόταση νόμου για τροποποίηση της νομοθεσίας χάρη στην οποία αποφυλακίστηκε πρόωρα ο τέως
Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ετοίμασε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης και θα την καταθέσει στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο κ. Περδίκης θα ζητήσει, όπως η πρόταση νόμου συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και όχι ενώπιον των βουλευτών της Επιτροπής Νομικών, οι οποίοι, θυμίζουμε, ομόφωνα υιοθέτησαν την πρόταση νόμου του βουλευτή και αντιπρόεδρου του ΔΗΣΥ Γιώργου Γεωργίου, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στους κατάδικους να αποφυλακίζονται προτού καν εκτίσουν το ήμισυ της ποινής φυλάκισης που τους επέβαλαν τα Δικαστήρια.

Υπό μία και μόνο προϋπόθεση: Να έχουν επιδείξει καλή διαγωγή και εργατικότητα. Με βάση αυτή την πρόταση, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου αποφυλακίστηκε τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα. Η πρόταση Περδίκη καταργεί όλα τα παραπάνω, επαναφέροντας ουσιαστικά τις αρχικές πρόνοιες της νομοθεσίας που δεν επέτρεπαν στους καταδίκους να υποβάλουν αίτηση στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία για πρόωρη αποφυλάκιση εάν δεν είχαν εκτίσει πρώτα το ήμισυ της ποινής φυλάκισης που τους επέβαλαν τα Δικαστήρια.

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την πρόταση νόμου, ο Γιώργος Περδίκης καταγγέλλει ότι η τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας έγινε με στόχο την πρόωρη αποφυλάκιση συγκεκριμένων καταδίκων. Ο επίμαχος νόμος, που καταγγέλλεται ότι ψηφίστηκε κατά παραγγελία, υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής κατόπιν ομόφωνης εισηγητικής έκθεσης των βουλευτών της Επιτροπής Νομικών στην οποία συμμετέχουν μόνο τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και τέθηκε σε εφαρμογή από τις 25/5/2018.

Τι αλλάζει

Με την πρόταση νόμου επιδιώκεται η διαγραφή ορισμένων προνοιών του βασικού νόμου που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάιο, οι οποίες, σύμφωνα με τον Γιώργο Περδίκη, «έχουν θεωρηθεί από μεγάλο μέρος της Πολιτείας και της κοινής γνώμης ως στοχευμένες για τη συντομότερη αποφυλάκιση συγκεκριμένων προσώπων».

Συγκεκριμένα, με την πρόταση νόμου διαγράφονται οι πρόνοιες με τις οποίες παρέχεται σήμερα το δικαίωμα σε φυλακισμένο –κατά τον υπολογισμό του ημίσεως της ποινής του όπου και δικαιούται να υποβάλει αίτημα για αποφυλάκιση επ’ αδεία– να επωφελείται από τη μείωση της ποινής του που έχει εξασφαλίσει από τη Διεύθυνση των Φυλακών για λόγους επίδειξης καλής διαγωγής και εργατικότητας. Παράλληλα, καταργείται το δικαίωμα του φυλακισμένου να επωφελείται από μείωση της ποινής που αναμένεται να εξασφαλίσει στο μέλλον από τη Διεύθυνση των Φυλακών για τους ίδιους λόγους.

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο κ. Περδίκης, «με την πρόταση νόμου σκοπείται η οριστική διαγραφή και αφαίρεση από το σύνολο των κανόνων δικαίου, προνοιών των οποίων τα κίνητρα που έχουν οδηγήσει στην κατάθεση τους ήταν άλλα από αυτά της προστασίας και προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος, ενώ αντίκεινται στο περί δικαίου αίσθημα και στο πνεύμα καταδικαστικών δικαστικών αποφάσεων. Τέτοιες πρόνοιες ακυρώνουν αποφάσεις δικαστηρίων από το πνεύμα τους και στέλνουν λανθασμένα μηνύματα στη δικαστική εξουσία».

Παράλληλα, όπως μας δήλωσε ο κ. Περδίκης, θα εγγραφεί προς αυτεπάγγελτη εξέταση ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής ο τρόπος λειτουργίας του Συμβουλίου  Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία, τα μέλη του οποίου διορίζονται και παύονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στόχος, να διαπιστωθεί μεταξύ άλλων κατά πόσο ευσταθούν οι καταγγελίες καταδίκων ότι ο Ρίκκος έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης. Συγκεκριμένα, κατάδικοι καταγγέλλουν ότι οι δικές τους αιτήσεις για πρόωρη αποφυλάκιση δεν εξετάστηκαν ακόμη από το Συμβούλιο Αποφυλάκισης, παρόλο που τις κατέθεσαν την ίδια ημέρα με τον Ρίκκο, ενώ πρόσθετα είχαν πολύ λιγότερους μήνες ποινής να εκτίσουν απ’ ό,τι ο Ρίκκος που αποφυλακίστηκε. Το δε ΑΚΕΛ ισχυρίζεται ότι πίσω από την πρόωρη αποφυλάκιση Ρίκκου βρίσκεται ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο νέος νόμος όπως αυτός τροποποιήθηκε από τη Βουλή, τον περασμένο Μάιο, προκαλεί αντιδράσεις και στο Δικαστικό Σώμα, καθώς αποτελεί βάναυση παρέμβαση στις ποινές που επιβάλλουν τα Δικαστήρια. Και αυτό, διότι, παρέχεται στους καταδίκους η δυνατότητα εφόσον πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις (επίδειξη καλής διαγωγής και εργατικότητας), να υποβάλλουν νωρίτερα το αίτημα τους για πρόωρη αποφυλάκιση στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία. Εν ολίγοις, αποφυλακίζονται προτού καν εκτίσουν το ήμισυ της ποινής φυλάκισης που τους επιβάλλουν τα Δικαστήρια, όπως έγινε στην περίπτωση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ο οποίος εξέτισε ποινή φυλάκισης 17 μηνών από το σύνολο των 42 μηνών που καταδικάστηκε.

Εντός των ημερών και άλλες VIP αποφυλακίσεις

Με βάση τον νόμο που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, αναμένεται προσεχώς η πρόωρη αποφυλάκιση όλων των πρώην αξιωματούχων του Δήμου Πάφου που πρωταγωνίστηκαν στο σκάνδαλο με τις μίζες στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου. Πρόκειται για τους πρώην δημάρχους Σάββα Βέργα και Φειδία Σαρίκα, ο τελευταίος διετέλεσε και βουλευτής της ΕΔΕΚ, τον τέως γενικό διευθυντή του ΣΑΠΑ Ευτύχιο Μαληκκίδη καθώς και τους πρώην δημοτικούς συμβούλους Γιώργο Μιχαηλίδη (ΔΗΣΥ), Ευστάθιο Ευσταθίου (ΔΗΚΟ), Βασίλειο Βασιλείου (ΑΚΕΛ) και Γιώργο Σιαηλή (ΑΚΕΛ). Πρόσθετα, το δικαίωμα να αιτηθούν την πρόωρη αποφυλάκισης τους, με βάση το νέο νόμο, απέκτησαν ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης και ο ιδιοκτήτης των χρεοκοπημένων υπεραγορών Χρίστος Ορφανίδης. philenews 








ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΗΣ BIONIC ΚΑΝΤΕ ΑΠΛΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ 





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΔΩ 

ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ SHOWTIME CY ΠΑΝΩ ΨΗΛΑ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΩΝΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ....