RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

ΚΥΠΡΟΣ - Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ & ΔΑΚΡΥΑ

Η εικόνα μιλάει από μόνη της και προκαλεί αμέτρητα συναισθήματα....
ΕΝΑ από τα μεταγωγικά αεροσκάφη Νοράτλας του 1974, στήθηκε σήμερα το πρωί ως ΜΝΗΜΕΙΟ στον ΤΥΜΒΟ της ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΣΣΑΣ, των Ηρωικώς Πεσόντων Καταδρομέων της Α' Μοίρας 

Καταδρομών (έκτοτε 35ΜΚ), της ΕΛΔΥΚ και της ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ, στις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες απέναντι στον Αττίλα Εισβολέα τον Ιούλιο και Αύγουστο 1974. 



 
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ - ΧΙΛΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ sigmalive 

70χρονος ναυτίλος ενός των Νοράτλας 1974 της επιχείρησης «Νίκη» από Κρήτη στην Κύπρο.
 
ΗΤΑΝ πριν 44 χρόνια στο πλήρωμα ενός από τα 15 μεταγωγικά αεροσκάφη Νοράτλας, της 354 Μοίρας Μεταφορών «Πήγασος» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία από 22:30 της Κυριακής 21 Ιουλίου 1974 έως 04:55 της Δευτέρας 22 Ιουλίου 1974, μετέφεραν από την Κρήτη τους 360 Καταδρομείς της Α΄ Μοίρας Καταδρομών του ταγματάρχη Γιώργου Παπαμελετίου, στο φλεγόμενο δεύτερη μέρα από την εισβολή του Αττίλα, αεροδρόμιο Λευκωσίας.
 
Ήταν τότε 26 χρόνων αρχισμηνίας - ναυτίλος ο Ιωάννης Δρίτσας, στο Νοράτλας 207, με τον κωδικό «Νίκη-3», κυβερνήτη τον επισμηναγό Σωτήριο Στέφα, συγκυβερνήτη τον επισμηναγό Γεώργιο Νεονάκη και ιπτάμενο μηχανικό τον υποσμηναγό Αθανάσιο Παπαναστασίου, μεταφέροντας μια διμοιρία 30 λοκατζήδων της Α΄Μ.Κ. (έκτοτε με το όνομα 35 Μοίρα Καταδρομών).
 
ΜΕΤΑ από 44 χρόνια, σήμερα Κυριακή 27η Μαΐου 2018 η εκπομπή «Με Αρετή & Τόλμη» της ΕΡΤ, έδειξε τον 70χρονο πλέον ανθυποσμηναγό εν αποστρατεία Ιωάννη Δρίτσα, μαζί με δύο εγγονάκια του να επισκέπτεται το Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου ξενάγησε τα δύο παιδάκια σε ένα Νοράτλας, δάκρυσε μπροστά στα ονόματα των θυσιασθέντων συναδέλφων του αεροπόρων και των καταδρομέων της επιχείρησης «Νίκη» του 1974 και ύστερα μίλησε στην εκπομπή μαζί με την σύζυγό του Αρίστη Δρίτσα.
 
ΑΠΟ το λεπτομερέστατο βιβλίο του Ιωάννη Δ. Κακολύρη «Οι Πολεμιστές του Ουρανού – Κύπρος ‘74» εκδ. Ελληνικά Γράμματα 1998, αντλούμε τα κάτωθι στοιχεία:
 
Το αεροσκάφος «Νίκη-3», του οποίου ναυτίλος ήταν ο Ιωάννης Δρίτσας, παρά τη μηχανική βλάβη που είχε υποστεί εν πτήσει και την απώλεια κινητήρα από φίλια αντιαεροπορικά πυρά στο χάος του αεροδρομίου Λευκωσίας, κατόρθωσε να προσγειωθεί και ν’ αποβιβάσει τους καταδρομείς χωρίς καμιά ανθρώπινη απώλεια. Το πλήρωμα του «Νίκη -3» εγκατέλειψε το αχρηστευθέν Νοράτλας 207 κι επιβιβάστηκε στο «Νίκη-5» για να επιστρέψει στην Κρήτη.
Πρόλαβαν όμως να δουν, γύρω στις δύο μετά τα μεσάνυκτα, την τραγωδία της κατάρριψης από φίλια πυρά και της συντριβής του «Νίκη-4» Νοράτλας 133 στην Μακεδονίτισσα.
 
- Στο «Νίκη-4» κυβερνήτης ήταν ο επισμηναγός Βασίλης Παναγόπουλος, συγκυβερνήτης ο επισμηναγός Στέργιος Συμεωνίδης, ιπτάμενος μηχανικός ο ανθυποσμηναγός Γιώργος Δάβαρης και ναυτίλος ο αρχισμηνίας Ηλίας Άνθιμος 22χρ. που μετέφεραν 28 λοκατζήδες της διμοιρίας του ΔΕΑ (ΚΔ) Δημήτρη Τσαμκιράνη. Άπαντες, πλην ενός, νεκροί. Διασώθηκε σαν από θαύμα βαριά τραυματισμένος ο Καταδρομέας Θανάσης Ζαφειρίου (ο οποίος επέζησε μέχρι το 2016 ανάπηρος).
 
ΔΙΑΤΡΗΤΟ από τ’ αντιαεροπορικά πυρά, με δυο λοκατζήδες νεκρούς και έντεκα τραυματίες, της διμοιρίας του υπολοχαγού (ΚΔ) Σταύρου Μπένου, κατόρθωσε να προσγειωθεί γύρω στις 02:30 και το Νοράτλας 139 «Νίκη-7», με κυβερνήτη τον σμηναγό Γεώργιο Δημητρό, συγκυβερνήτη τον επισμηναγό Βασίλη Μέττα, ιπτάμενο μηχανικό τον ανθυπασπιστή Γεώργιο Καγιαμπάκη και ναυτίλο τον αρχισμηνία Ιωάννη Ράζο.
 
ΧΩΡΙΣ ανθρώπινες απώλειες, αχρηστεμένο όμως απ’ τα φίλια αντιαεροπορικά πυρά προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και το «Νίκη-12», Νοράτλας 143 με τους επισμηναγούς Νικόλα Αδαμόπουλο και Δημήτρη Χατζηπαναγιώτη, ιπτάμενο μηχανικό τον ανθυπασπιστή Γιάννο Κομιανό και ναυτίλο τον ανθυπασπιστή Πολ. Βασιλάκο.
 
Το «Νίκη-4» τάφηκε εκεί που υψώθηκε έκτοτε ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας, ενώ τα «Νίκη-3», «Νίκη-7» και «Νίκη-12» διατάχθηκε να πυρποληθούν και να «εξαφανιστούν» στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.
 
ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ:
 
Τ Α ΗΡΩΙΚΑ ονόματα ΤΩΝ ΘΥΣΙΑΘΕΝΤΩΝ στα Νοράτλας 22 Ιουλίου 1974 στη Μακεδονίτισσα και στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, ανάγλυφα στις μαρμάρινες πλάκες του Τύμβου:
1) Κυβερνήτης επισμηναγός Παναγόπουλος Βασίλειος απ’ το Αγρίνιο.
2) Συγκυβερνήτης επισμηναγός Συμεωνίδης Στέλιος, Σέρρες.
3) Ιπτάμενος Μηχανικός ανθυποσμηναγός Δάβαρης Γιώργος, Κορωπί.
4) Ναυτίλος αρχισμηνίας Άνθιμος Ηλίας, Ηλιούπολη.
5) ΔΕΑ Καταδρομών Τσαμκιράνης Δημήτριος, Καβάλα.
6) Λοχίας (Κδ) Καβροχωριανός Νικόλαος, Ηράκλειο.
7) Λοχίας (Κδ) Τσιλιβάκης Στέφανος, Χανιά.
8) Δεκανέας (Κδ) Τσάκωνας Ευάγγελος, Ναύπλιο.
9) Δεκανέας (Κδ) Χριστόπουλος Αθανάσιος, Περιστέρι. Και οι καταδρομείς:
10) Αναστασόπουλος Ανδρέας, Ηλεία.
11) Γιαννακάκης Κοσμάς, Χανιά.
12) Γιαννόπουλος Παναγιώτης, Μεσσηνία.
13) Γιαννακός Στέφανος, Καρδίτσα.
14) Δαλαμάγκας Ηλίας, Ελασσόνα.
15) Δοϊτσίδης Χριστόδουλος, Διδυμότειχο.
16) Ζησιμόπουλος Αντώνιος, Βάρκιζα.
17) Ηλίας Κωνσταντίνος, Μαρκόπουλο.
18) Κατερός Κωνσταντίνος, Άρτα.
19) Κασιμάκης Σωτήριος, Αίγινα.
20) Κουρούνης Σωτήριος, Περιστέρι.
21) Λίγδης Χρήστος, Αταλάντη.
22) Μπαρώτας Κωνσταντίνος, Εύβοια.
23) Μανιάτης Σπυρίδων, Ολυμπία.
24) Μονιάς Αιμίλιος, Τριχωνία.
25) Νάκος Γεώργιος, Τρίκαλα.
26) Πρινιανάκης Στυλιανός, Ηράκλειο.
27) Σιορώκος Δημήτριος, Κεφαλληνία.
28) Σκιαδαρέσης Νικόλαος, Σάμος.
29) Τούλης Ηλίας, Ηράκλειο.
30) Τζούρας Σωτήριος, Καλάβρυτα.
31) Χατζόπουλος Χρήστος, Διδυμότειχο.
Και από το «Νίκη 7» οι καταδρομείς:
32) Νόμπελης Σπυρίδων, Αιγάλεω και
33) Οικονομάκης Κωνσταντίνος, Ηράκλειο.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΔΩ



ΚΑΝΤΕ LIKE ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ IN ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ