Βρισκόμαστε στην καρδιά της άνοιξης. Την εποχή που δίνουν ρεσιτάλ οι αλλεργίες.
Βόλτες στην ανθισμένη φύση και την εξοχή και παιχνίδι με τα παιδιά στην ύπαιθρο. Τι γίνεται, όμως, όταν τα παιδιά εμφανίσουν κάποια αλλεργία;
Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης περιγράφει τα συμπτώματα και συμβουλεύει για την αντιμετώπιση των αλλεργιών:
Η άνοιξη είναι συνυφασμένη με την έξοδο στη φύση και την επαφή με τα λουλούδια, τα φυτά και τα δένδρα. Ωστόσο, μερικά παιδιά τυχαίνει να παρουσιάζουν αλλεργία σε κάποιο από αυτά και να μην το ξέρουν, ειδικά αν έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή μαζί τους. Άλλα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργία για πρώτη φορά σε κάτι που στο παρελθόν δεν είχαν εμφανίσει κάτι παθολογικό.
Χρειάζεται πολύ προσοχή, διότι τα συμπτώματα της αλλεργία ενδέχεται να είναι μικρά, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ σοβαρά και επικίνδυνα για την υγεία του παιδιού.
Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι το παιδί έχει εμφανίσει αλλεργία.
Κοκκινίλες στο δέρμα:
Εμφανίζονται κόκκινα σημάδια σε διάφορα μέρη του σώματος (στήθος, πρόσωπο, ποδιά κλπ). Ανάλογα με τη σοβαρότητα, διαφέρει και το μέγεθός τους. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί η κοκκινίλα να έχει και υγρό. Το παιδί έχει φαγούρα και ξύνεται, επιδεινώνοντας τελικά το κοκκίνισμα.
Φαγούρα:
Μπορεί να έχει φαγούρα και να ξύνεται, χωρίς να έχει εμφανή σημάδια κάπου στο δέρμα του. Καμιά φορά, ίσως το δέρμα να είναι λίγο άγριο, ειδικά στα σημεία που εφάπτεται δέρμα με δέρμα, όπως στους αγκώνες, τις μασχάλες κλπ.
Φτέρνισμα:
Εμφανίζεται αρχικά με καταρροή από τη μύτη, ενώ το παιδί φτερνίζεται. Μερικές φορές, μπορεί να έχει και δάκρυα. Χύνει τη μύτη του και μερικές φορές δυσκολεύεται να αναπνεύσει από τα ρουθούνια του.
Σφύριγμα στο στήθος:
Επιστημονικά λέγεται συριγμός. Δηλαδή, τη στιγμή που το παιδί αναπνέει, το στήθος του σφυρίζει ή ακούγεται σαν να βράζει. Αυτό συμβαίνει, διότι η αλλεργία έχει προκαλέσει σπασμό στους βρόγχους και δεν επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση του αέρα. Συνήθως υπάρχει και βήχας.
Παρόλα αυτά, ανάλογα με την περίπτωση, το κάθε παιδί αντιμετωπίζει διαφορετικά την κάθε αλλεργία. Συνήθως, λέμε ότι δεν έχουμε αρρώστιες, αλλά ασθενή.
Πάντα σε εξάρτηση από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και την ηλικία του παιδιού, αρχικά θα πρέπει να απομακρύνουμε το παιδί από το σημείο που εμφάνισε τα συμπτώματα, ώστε να απαλλαγεί από την αλλεργία.
Αν το παιδί δυσφορεί, πρέπει να μιλήσουμε με γιατρό, γιατί ίσως χρειαστεί να χορηγήσουμε κάποιο αντισταμινικό ή κορτιζόνη, προκείμενου να το απαλλάξουμε από τα συμπτώματα.
Σε βαριές περιπτώσεις, ενδέχεται να χρειαστεί ενδομυϊκή χορήγηση κορτιζόνης ή μεταφορά σε κέντρο υγείας για χορήγηση αδρεναλίνης.
Πηγή: tlife
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΔΩ