RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

ΣΑΪΝΙΑ! ΘΥΜΑ ΧΑΚΕΡ Η ΑΗΚ: ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟ ΣΕ ΑΠΑΤΕΩΝΑ



Χάκερ βρήκε στο κομπιούτερ ξένης εταιρείας τιμολόγιο προς

την ΑΗΚ και ζήτησε μέσω email από την Αρχή να τον... εξοφλήσει σε νέο λογαριασμό.
Θύμα απάτης από αλλοδαπό χάκερ έπεσε η ΑΗΚ, στελέχη της οποίας κατέθεσαν σεβαστό ποσό σε λογαριασμό που τους έδωσε ο απατεώνας αντί του λογαριασμού του πραγματικού προμηθευτή, που αναμένει ακόμα να εξοφληθεί από την Αρχή Ηλεκτρισμού. Το δ.σ. διέταξε έρευνα και όρισε τον νέο γενικό διευθυντή Παναγιώτη Ολύμπιο ερευνώντα λειτουργό, ουσιαστικά στην πρώτη του αποστολή μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Το περιστατικό συνέβη το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου, όταν άγνωστος κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ξένης εταιρείας που συνεργάζεται με την ΑΗΚ και μεταξύ άλλων ευρημάτων εντόπισε τιμολόγιο που η εν λόγω εταιρεία είχε μόλις αποστείλει στην ΑΗΚ για εξόφληση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Πολίτη», ο άγνωστος επικοινώνησε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον παραλήπτη του τιμολογίου στην ΑΗΚ και του ζήτησε το έμβασμα για να γίνει εξόφληση σε νέο λογαριασμό. Κατά την επικοινωνία, δόθηκε από τον χάκερ ο αριθμός του υποτιθέμενου νέου λογαριασμού του για να γίνει το έμβασμα και όντως η ΑΗΚ κατέθεσε τα λεφτά στον νέο λογαριασμό.

Όπως αποδείχτηκε λίγο αργότερα, ο λογαριασμός στον οποίο κατατέθηκαν τα χρήματα δεν έχει καμία σχέση με την προμηθεύτρια εταιρεία που έστειλε το τιμολόγιο. Με άλλα λόγια, τα λεφτά κατέληξαν σε λογαριασμό του χάκερ και ο πραγματικός συνεργάτης της ΑΗΚ αναμένει ακόμα τα λεφτά του.

 


Οι πληροφορίες μας αναφέρουν μάλιστα ότι ο άγνωστος απατεώνας κατάφερε να ξεγελάσει δύο φορές τους ανθρώπους της ΑΗΚ, οι οποίοι του κατέθεσαν και δεύτερο έμβασμα. Η πρώτη κατάθεση έγινε σε λογαριασμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και η δεύτερη στο Χονγκ Κονγκ.

Πληροφορούμαστε ότι το συνολικό ποσό που κατέληξε στις τσέπες του χάκερ, αντί του ταμείου του συνεργάτη της ΑΗΚ, είναι εξαψήφιο. Η μόνη διευκρίνιση που μπορέσαμε να πάρουμε από άνθρωπο της Αρχής είναι πως πρόκειται για ποσό «κάτω από μισό εκατομμύριο ευρώ».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η εταιρεία που πρόσφερε υπηρεσίες στην ΑΗΚ απαιτεί την εξόφλησή της, αφού δεν θεωρεί ότι έχει οποιαδήποτε ευθύνη για το γεγονός ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού έπεσε θύμα εξαπάτησης και πλήρωσε κάποιον απατεώνα, αντί να κάνει το έμβασμα στον αριθμό λογαριασμού που η ίδια η εταιρεία είχε προμηθεύσει στην ΑΗΚ.

Από πλευράς της, η ΑΗΚ αρνείται να… ξαναπληρώσει και υποστηρίζει ότι η ευθύνη για την απάτη βαραίνει τον προμηθευτή, αφού είναι στον δικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή που εισέβαλε ο χάκερ και απέκτησε πρόσβαση σε επαγγελματικά του δεδομένα.


Αναμένουν το πόρισμα του γεν. διευθυντή

Όπως προαναφέραμε, για την εξαπάτηση της ΑΗΚ διατάχθηκε έρευνα από το διοικητικό συμβούλιο, με ερευνώντα λειτουργό τον νέο γενικό διευθυντή Παναγιώτη Ολύμπιο. Το πόρισμα της έρευνας αναμένεται προσεχώς και αναλόγως των ευρημάτων θα διαταχθούν πειθαρχικές έρευνες εναντίον εμπλεκόμενων υπαλλήλων.


Η διοίκηση και η διεύθυνση θεωρούν πολύ σοβαρό το περιστατικό και ήδη δόθηκαν οδηγίες να μην εξοφλούνται τιμολόγια που λαμβάνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αν προηγουμένως δεν γίνει τηλεφωνική επικοινωνία με τον δικαιούχο συνεργάτη της ΑΗΚ και δεν ζητηθεί πρωτότυπο τιμολόγιο.

Μας αναφέρθηκε μάλιστα ότι παρόμοιο περιστατικό συνέβη και παλαιότερα και είχαν και τότε δοθεί οδηγίες για επίδειξη ιδιαίτερης προσοχής και τήρηση συγκεκριμένης διαδικασίας κατά την εξόφληση τιμολογίων που αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Προκαλεί απορία το γεγονός ότι, ενώ η έρευνα που διατάχθηκε και οι οδηγίες που δόθηκαν για τηλεφωνική επικοινωνία με συνεργάτες πριν καταβληθούν χρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι διοίκηση και διεύθυνση αναγνωρίζουν την ύπαρξη ευθυνών σε υπαλλήλους για την κατάληξη μεγάλου ποσού σε έναν απατεώνα, για την ώρα τουλάχιστον η ΑΗΚ αρνείται να αναλάβει την ευθύνη και να εξοφλήσει τον πραγματικό συνεργάτη της.

Πηγή: politis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΔΩ
ΚΑΝΤΕ LIKE ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ IN ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ