RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

ΠΕΝΗΝΤΑ ΚΥΠΡΙΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ

Πενήντα Κύπριοι βρίσκονται στην αναμονή για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση νεφρού. 


Η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά στους ζώντες δότες νεφρού, ωστόσο υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνες που οι εθελοντές δότες αποδεικνύονται ασύμβατοι με τον δικό τους άνθρωπο ο οποίος χρειάζεται μεταμόσχευση και έτσι μπαίνουν στη λίστα αναμονής περιμένοντας να βρεθεί κάποιος άλλος δότης, ίσως κάποιος μεταθανάτιος δότης.   Όπως ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο  διευθυντής της Μεταμοσχευτικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας δρ Βασίλης Χατζηαναστασίου, κατά το 2017 έγιναν 19 μεταμοσχεύσεις -οι εννέα από ζώντες δότες και οι υπόλοιπες δέκα από μετά θάνατο δότες.  Τονίζοντας  τη σημασία της δωρεάς οργάνων ο κ. Χατζηαναστασίου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στη λίστα  για νεφρό περιμένουν πενήντα Κύπριοι.  «Αντιλαμβάνεστε, λέει, πόσο δύσκολο είναι για αυτούς τους ανθρώπους...», είπε.   
Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των μεταμοσχεύσεων, το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου με το Ισραήλ προκειμένου να μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα των «χιαστί» μεταμοσχεύσεων.  
Οι συμμετέχοντες  στο πρόγραμμα, όπως εξηγεί ο Κύπριος μεταμοσχευτής, είναι άτομα τα οποία χρήζουν μεταμόσχευσης  (πιθανοί λήπτες) και οι πιθανοί ζώντες δότες τους που επιθυμούν να δωρίσουν τον έναν τους νεφρό στον οικείο τους (τον συγκεκριμένο λήπτη), αλλά δεν μπορούν να το πράξουν είτε λόγω ασύμβατης ομάδας αίματος (ABO Incompatibility) είτε ασύμβατων ιστοσυμβατοτήτων (HLA Incompatibility). Με πολύ απλά λόγια, το πρόγραμμα επιδιώκει να διευκολύνει υποψήφια ζευγάρια δότη-λήπτη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ιστοσυμβατότητας να κάνουν «ανταλλαγή» μεταξύ τους. «Ετσι, δύο ή περισσότερα ζευγάρια θα μπορέσουν να επωφεληθούν από απλές μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες», επισημαίνει ο κ. Χατζηαναστασίου.  
Πολύ σημαντικό, είπε, είναι το γεγονός ότι «τα ζευγάρια δεν θα χρειαστεί να «ξενιτευτούν» για τη χειρουργική επέμβαση. Οι  επεμβάσεις  γίνονται ταυτόχρονα στις δύο χώρες «και τα μόνα που θα “ταξιδέψουν” θα είναι τα όργανα».  
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηαναστασίου, έχουν καταχωρηθεί τα δεδομένα τριών ζευγαριών Κυπρίων στη βάση δεδομένων του Ισραήλ «και αναμένουμε απαντήσεις». Άλλα έξι ζευγάρια βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης, είπε.  Η δωρεά οργάνων, εξήγησε καταλήγοντας ο διευθυντής της μεταμοσχευτικής κλινικής, πέρα από τα οφέλη προς τον ασθενή αποτελεί και οικονομικά την πιο αποτελεσματική μέθοδο. 
Ο δρ Χατζηανασταστασίου επικαλούμενος στοιχεία από τη Μεγάλη Βρετανία εξηγεί πως «η κάθε μεταμόσχευση νεφρού εξοικονομεί τουλάχιστον €30.000 τον χρόνο (έναντι μεθόδων κάθαρσης όπως η περιτονιακή και η αιμοκάθαρση) από τον δεύτερο χρόνο και μετά. Σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά δεδομένα, πρόσθεσε, ο μέσος όρος επιβίωσης μοσχευμάτων είναι περίπουτα τα 9 χρόνια για μεταμοσχεύσεις από μεταθανάτιους δότες και τα 16 χρόνια για ζώντες δότες -περίπου 75% των μεταμοσχεύσεων νεφρού στην Κύπρο είναι από ζώντες δότες. Συνεπώς, εξήγησε, «κατά μέσο όρο η κάθε μεταμόσχευση νεφρού εξοικονομεί από το κράτος (0,75 x 15+0,25 x 8 x 30.000 =) 397.500 ευρώ στη διάρκεια ζωής του κάθε μοσχεύματος». philenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΔΩ 
 ΚΑΝΤΕ LIKE ΕΔΩ
ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ IN ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ