RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

ΚΥΠΡΟΣ - ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙΑΣ - Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα γυμναστήρια–σχολές
γυμναστικής που λειτουργούν παράνομα, με τον ΚΟΑ να μελετά τροποποίηση της νομοθεσίας με στόχο την πάταξη του φαινομένου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε προχθές στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο πρόεδρος του δ.σ. του ΚΟΑ Κλεάνθης Γεωργιάδης, τα γυμναστήρια που εξασφάλισαν άδεια λειτουργίας ανά το παγκύπριο μέχρι τις αρχές του 2018 ανέρχονται μόλις στα 77 (!), ενώ λειτουργούν, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή που έγινε στις 12/5/2017 από τους επιθεωρητές του ΚΟΑ, συνολικά 888 γυμναστήρια, εκ των οποίων τα 133 λειτουργούν εντός ξενοδοχείων. Κατά μέσο όρο παραπέμπονται ετησίως ενώπιον της Δικαιοσύνης από τον νομικό σύμβουλο του ΚΟΑ περίπου 50 ιδιοκτήτες γυμναστηρίων που λειτουργούν παράνομα. Εντούτοις, η εκτεταμένη παρανομία που παρατηρείται, απότοκο και της ανοχής που επιδείχθηκε διαχρονικά από τον ΚΟΑ, συνεχίζεται ακόμη και μετά τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον των παρανομούντων, οι οποίοι θησαυρίζουν από την πώληση πάσης φύσεως συμπληρωμάτων διατροφής και όχι μόνο, ενώ παράλληλα φοροδιαφεύγουν. Μέχρι σήμερα καταδικάστηκαν περίπου 200 ιδιοκτήτες γυμναστηρίων. Το γεγονός ότι συνεχίζεται η παρανομία παρά τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον των ιδιοκτητών γυμναστηρίων οφείλεται, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στους ακόλουθους λόγους:

1. Οι ποινές που επιβάλλονται από τα δικαστήρια δεν είναι αποτρεπτικές, καθώς περιορίζονται σε μικρά χρηματικά πρόστιμα. Η κείμενη νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει το ένα έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τα €854 ή και στις δύο ποινές.

2. Αδυνατούν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη πολεοδομική άδεια ή και άδεια οικοδομής για τα γυμναστήριά τους.

3. Το γυμναστήρια δεν διαθέτουν τους απαιτούμενους χώρους στάθμευσης.

4. Η όλη ανάπτυξη των κτηρίων όπου λειτουργούν τα γυμναστήρια παρουσιάζουν προβλήματα σε σχέση με τον συντελεστή δόμησης ή και άλλα πολεοδομικά προβλήματα.

5. Η αλλαγή της χρήσης του κτηρίου σε σχολή γυμναστικής, άλλην από αυτήν που αρχικά προβλέπεται στην πολεοδομική ή και άδεια οικοδομής, δεν ικανοποιεί τους όρους και τα κριτήρια που τίθενται στην κείμενη νομοθεσία.

Ο Γενικός Ελεγκτής κάλεσε κατ’ επανάληψη το δ.σ. του ΚΟΑ να αξιολογήσει την όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε με την παράνομη λειτουργία εκατοντάδων γυμναστηρίων και να εφαρμόσει μέτρα και διαδικασίες που σταδιακά θα αναχαιτίσουν τη συνέχιση του απαράδεκτου αυτού φαινομένου. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης τόνισε, με δηλώσεις του στον «Φ», την επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης προς τα πάνω των χρηματικών ποινών ώστε το ύψος τους, σε περίπτωση λήψης δικαστικών μέτρων, να επενεργεί αποτελεσματικά και αποτρεπτικά. Εισηγείται, επίσης, τη δημοσιοποίηση από τον ΚΟΑ των γυμναστηρίων που δεν εξασφαλίζουν άδεια λειτουργίας, υιοθέτηση, δηλαδή, της μεθόδου «Name and Shame» ώστε να ενημερώνεται και να προστατεύεται ο πολίτης. Αυτό που γίνεται σήμερα μέσω ιστοσελίδας του ΚΟΑ (www.cyprusgsla.com) είναι να δημοσιεύονται τα ονόματα των γυμναστηρίων που κατέχουν άδεια λειτουργίας όπως και τα ονόματα των αδειούχων γυμναστών – προπονητών.

Τέλος, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης προτείνει την τροποποίηση των σχετικών κανονισμών ώστε να επανεκδίδεται η άδεια λειτουργίας που εκδόθηκε για το γυμναστήριο από το προηγούμενο έτος.

Το μητρώο των γυμναστών

Παράλληλα με την τήρηση μητρώου αδειών λειτουργίας για τα γυμναστήρια, οι κανονισμοί του ΚΟΑ προνοούν και την τήρηση μητρώου γυμναστών/εκπαιδευτών στο οποίο εγγράφονται οι γυμναστές/εκπαιδευτές που ενδιαφέρονται να εργοδοτηθούν σε γυμναστήρια. Μέχρι τις αρχές του χρόνου υπέβαλαν αίτηση για εγγραφή στο μητρώο περίπου 1.000 πρόσωπα από τα οποία τα 799 εγκρίθηκαν. Ένα από τα θέματα που χρήζουν βελτίωσης και ενσωμάτωσης στη σχετική νομοθεσία είναι το θέμα των προσόντων των γυμναστών που ενδιαφέρονται να εργοδοτηθούν σε γυμναστήρια. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΚΟΑ προκήρυξε διαγωνισμό για διεξαγωγή μελέτης για τον εκσυγχρονισμό των προσόντων των γυμναστών. philenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΔΩ 
 ΚΑΝΤΕ LIKE ΕΔΩ
ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ IN ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ