RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: "ΕΦΥΓΕ" ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΣ

O παλαίμαχος πολιτευτής και συγγραφέας Πλουτής Σέρβας. O Πλουτής Σέρβας γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1907 και σπούδασε πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες στη Μόσχα. Εντάχθηκε από νεαρής ηλικίας στις τάξεις της Αριστεράς.
  Ήταν ιδρυτικό μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου το 1926 και του ΑΚΕΛ το 1941, του οποίου διατέλεσε Γενικός Γραμματέας από το 1936 μέχρι το 1945. Εξελέγηκε Δήμαρχος Λεμεσού από το 1943 έως το 1949. Το 1952 αποβλήθηκε από τις τάξεις του ΑΚΕΛ, του κόμματος που ο ίδιος ίδρυσε. Ο Πλουτής Σέρβας πέθανε στο Πλατύ Αγγλανζιά στη Λευκωσία στις 14.2.2001 σε ηλικία 94 ετών.
Ο Πλουτής Σέρβας ήταν ακούραστος αγωνιστής της ελευθερίας, λάτρης της ειρήνης και των σοσιαλιστικών ιδεωδών. Ανθρωπιστής, ιδεολόγος και πνευματικός άνθρωπος, συνδύαζε σπάνια χαρίσματα σε μια μοναδική προσωπικότητα.
Με τον αείμνηστο Πλουτή Σέρβα γνωριστήκαμε το 1991 και από τότε βρισκόμασταν καθημερινά, γιατί το σπίτι του ήταν δίπλα στο δικό μας. Έτσι, δεν έχανα την ευκαιρία να τον ‘ενοχλώ’ με τις ανησυχίες και τις πνευματικές μου αναζητήσεις. Άριστος συζητητής, καλλιεργημένος και υπομονετικός, μου αφιέρωνε αρκετό χρόνο για να συζητούμε διάφορα θέματα, ιδιαίτερα για την πολιτική και το Κυπριακό.
Αν και διαφορετικών ιδεολογικών προτιμήσεων, εντούτοις, συζητούσαμε και επιχειρηματολογούσαμε για τις απόψεις μας πολύ φιλικά. Ποτέ, μα ποτέ δεν θυμάμαι τον Πλουτή Σέρβα να υψώνει τον τόνο της φωνής του ή να γίνεται εριστικός, για θέματα που δεν συμφωνούσε. Θυμάμαι έντονα, που όταν του ανέπτυσσα τις απόψεις μου με νεανική ορμή και πάθος πολλές φορές, ποτέ δεν με μάλωσε για ότι διαφωνούσε. Απλώς, έκανε γλυκύτατους μορφασμούς, που εγώ καταλάβαινα τη δυσφορία του!

Του Πλουτή Σέρβα του οφείλω πολλά πνευματικά δώρα που πλουσιοπάροχα, μου χάρισε. Εκείνο, όμως, που ήταν το μέγιστο, που με επηρέασε σημαντικά και μου διαμόρφωσε μια στάση ζωής, ήταν η μετριοπάθεια και η ανεκτικότητα στο διαφορετικό. Ξεκινώντας πολλές φορές από ακραίες θέσεις στα δημόσια θέματα και ζητήματα, με το διαλογισμό και τη διαλεκτική του δεινότητα συζητούσε άνετα και τα πιο ‘δύσκολα’ θέματα, κάνοντάς με να προβληματιστώ έντονα. Του οφείλω πραγματικά άπειρα ευχαριστώ, μεγάλη ευγνομοσύνη για την ευκαιρία που είχα για μια δεκαετία να ‘θητεύσω’ κοντά του και αναπτύξω τη ιδιότητα της μετριοπάθειας στη ζωή, που βασίζεται στο «Παν μέτρον άριστο».

Θυμάμαι έντονα, πολλά πράγματα από τον Πλουτή Σέρβα, τις ατέλειωτες συζητήσεις με όλο σχεδόν τον πολιτικό κόσμο, που περνούσε το κατώφλι του για καφέ και συζήτηση. Το σπίτι του, ήταν μια λέσχη στοχασμού. Σπάνια και μοναδική ευκαιρία για ένα νεαρό άτομο, όπως εγώ τότε, να έχει την ευκαιρία να είναι παρόν σε πολλές τέτοιες συζητήσεις, να μαθαίνει, να ακούει σκέψεις και ιδέες ανθρώπων με συγκροτημένη σκέψη. Ο Πλουτής εκτός από την πολιτική που την αγαπούσε παράφορα, ήταν ερωτευμένος με τη φύση, τα λουλούδια, τα ζώα, τον έρωτα και τους ανθρώπους. Είχε ανεπτυγμένο το αίσθημα του χιούμορ με το οποίο διασκεδάζαμε.

Δεν ξεχνώ μια ιστορία που μου διηγήθηκε και έσκαγε στα γέλια. Όταν εργαζόταν σε μια ιδιωτική εταιρία, έγραφε παράλληλα διάφορα άρθρα, τα οποία φαίνεται ενόχλησαν μερικούς. Αυτοί οι μερικοί ως ισχυροί που ήσαν, ζήτησαν από τα αφεντικά του Πλουτή ή να τον απολύσουν ή να τον αναγκάσουν να σταματήσει να γράφει. (Μιλάμε για εποχές που τα ατομικά δικαιώματα στην Κύπρο ήταν στον πάτο!). Ο εργοδότης του, τον κάλεσε παρουσία του νομικού του συμβούλου και του εξέθεσε την κατάσταση. Είπε στον Πλουτή ότι δεν ήθελε να τον απολύσει, ούτε να χάσει τις πολύτιμες υπηρεσίες του. Έπρεπε όμως να γίνει κάτι, γιατί είχε να κάνει με ισχυρούς παράγοντες του τόπου. Ο νομικός σύμβουλος ανέλαβε τότε να βρει μια συμβιβαστική λύση. Μετά από λίγες μέρες λοιπόν τον κάλεσαν με πάσα επισημότητα στο γραφείο του ιδιοκτήτη για να του ανακοινώσουν την εισήγηση του νομικού συμβούλου.


Έργα του Πλουτή Σέρβα

Η Ισπανία μέσα στη φωτιά 1936
Το εργατικό ζήτημα 1936
Το ΑΚΕΛ και τα προβλήματα του τόπου 1942
Τα πορτραίτα της Παλμεροκρατίας 1946
Η Κορέα 1949
Η άνοιξη της Πράγας 1973
Πώς τα καταφέραμε και φτάσαμε στο μηδέν (Η Κυπριακή Τραγωδία) 1975
Παληά και νέα Κίνα 1977
Ευθύνες Α τόμος 1980
Ευθύνες Β τόμος (Ι και ΙΙ ημίτομος) 1984
Ευθύνες Γ τόμος 1985
Στρατηγική και «Στρατηγικός» 1988
Ένα άλλο μνημόσυνο 1989
Τα Επίκαιρα 1990
Ευθύνες μεταεισβολής 1 τόμος Α ημίτομος 1991
Ευθύνες μεταεισβολής 1 τόμος Β ημίτομος 1993
Όταν είμασταν παιδιά 1993

Υπερασπιστής του δικαίου ο νομικός σύμβουλος-δικηγόρος απευθυνόμενος στον Πλουτή Σέρβα, άρχισε με τα εξής: «Το να γράφει κάποιος άρθρα σκέψεις και ιδέες είναι αναφαίρετο δικαίωμά του και κανείς δεν μπορεί να του το αφαιρέσει. (Καλά τα πάμε μέχρις εδώ σκέφτηκε ο Πλουτής). Όμως, δεν μπορεί από την άλλη να αγνοούμε ότι κάποιοι θίγονται και επηρεάζονται με τα γραφόμενα σου Πλουτή. Ως εκ τούτου, εγώ εισηγούμαι το εξής: «Θα συνεχίσεις να γράφεις ότι θέλεις, αλλά απλώς δεν θα τα δημοσιεύεις…»!!! Σαν να βλέπω τον Πλουτή μπροστά μου τώρα να σκάει στα γέλια. Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι ότι ο Πλουτής συνέχισε να γράφει και ο εργοδότης τους έκανε τα στραβά μάτια.Φοίβος Νικολαίδης.
ShowTime-cy: Οι συμβουλές σου... πάντα οδηγός στο μυαλό μας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΔΩ 
 ΚΑΝΤΕ LIKE ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ IN ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ