Πρεσβευτής του εθνικισμού είναι το ΕΛΑΜ και μέσα από την πολιτική του επιδιώκουν την ντε φάκτο ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, μέσω του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, της ενιαίας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και του ενιαίου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου. Αυτά τονίζει ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Χρίστος Χρίστου, δηλώνοντας ότι η δική του υποψηφιότητα είναι αυτή που πρεσβεύει το διαφορετικό.
Επανατονίζει, για ακόμα μια φορά, ότι πριν την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του, έγινε προσπάθεια αποτροπής της αυτόνομης καθόδου του ΕΛΑΜ στις Προεδρικές, από επιτελεία υποψηφίων, τα οποία καλεί, εάν έχουν το πολιτικό θάρρος, να αποκαλυφτούν από μόνα τους. «Η ανεπίσημη προσέγγιση προς την πλευρά μας είχε ως στόχο να αποτρέψει τη συμμετοχή του ΕΛΑΜ στις προεδρικές εκλογές. Για εμάς, όμως, δεν ήταν θέμα ανταλλαγμάτων αλλά θέμα αρχής, το να συμμετέχουμε στην εκλογική διαδικασία, από τη στιγμή που κανένας άλλος υποψήφιος δεν ταυτίζεται με τις θέσεις μας», δηλώνει ο υποψήφιος.
Προσθέτει ότι ο στόχος της δικής του υποψηφιότητας σε αυτές τις προεδρικές εκλογές είναι η ενίσχυση της εκλογικής δύναμης του ΕΛΑΜ, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε συγκεκριμένους αριθμούς και ποσοστά. «Απ’ εκεί και πέρα, μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών, τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα συνέλθουν για να αποφασίσουν τι θα πράξουμε κατά τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών», σημειώνει.
Τι πρεσβεύει η υποψηφιότητά σας και πού απευθύνεται;
Απευθύνεται προς όλους τους πολίτες οι οποίοι στις 28 Ιανουαρίου αποφασίζουν για τον επόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θεωρώ ότι η υποψηφιότητά μας είναι μια διαφορετική υποψηφιότητα. Ήταν μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι το ΕΛΑΜ δεν στηρίζει ούτε τον «Α» ούτε τον «Β» υποψήφιο, διότι έχει δικό του υποψήφιο και έχουμε ξεκινήσει την προεκλογική μας εκστρατεία, απευθυνόμενοι προς την κοινωνία και θέτοντας τις δικές μας προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων.
Ποιος είναι ο στόχος σας στις εκλογές και ποια θα είναι η επόμενη μέρα μετά τον πρώτο γύρο των Προεδρικών, δεδομένου ότι το πιθανότερο δεν θα είστε στον β’ γύρο;
Θα δουλέψουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο κάθε κομματικός σχηματισμός, συμμετέχοντας σε μια εκλογική διαδικασία, επιδιώκει σαφέστατα να ενισχύσει τη δυναμική του και την εκλογική του δύναμη. Εμάς αυτός είναι ο στόχος μας χωρίς να μπαίνουμε στη λογική των αριθμών και των ποσοστών. Απ’ εκεί και πέρα, μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών, τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα συνέλθουν για να αποφασίσουν τι θα πράξουμε κατά τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών. Ως ΕΛΑΜ θα αποστείλουμε προς τους δύο εναπομείναντες στον β’ γύρο υποψηφίους, ένα συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο και ανάλογα με τις τοποθετήσεις τους, θα υπάρξει αντίστοιχα και η δική μας απάντηση.
Γίνεται μεγάλος ντόρος για το ποια επιτελεία σάς προσέγγισαν και τι ακριβώς σας ζήτησαν για τις προεδρικές εκλογές. Γιατί δεν λέτε ποια ήταν αυτά. Ήδη δύο υποψήφιοι δήλωσαν ότι δεν είναι από το δικό τους επιτελείο που σας προσέγγισαν. Σας έταξαν ανταλλάγματα;
Το ποιοι είναι, αν έχουν το πολιτικό θάρρος, θα πρέπει να το αποκαλύψουν οι ίδιοι. Η ανεπίσημη προσέγγιση προς την πλευρά μας είχε ως στόχο να αποτρέψει τη συμμετοχή του ΕΛΑΜ στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Για εμάς όμως δεν ήταν θέμα ανταλλαγμάτων αλλά θέμα αρχής, το να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία, από τη στιγμή που κανένας άλλος υποψήφιος δεν ταυτίζεται με τις θέσεις μας. Πορευόμαστε τον δικό μας δρόμο, μένοντας μακριά από παιχνίδια της διαπλοκής.
Ποια θεωρείτε ως τα σημαντικότερα προβλήματα της κυπριακής κοινωνίας σήμερα;
Θεωρώ ότι εκτός από το εθνικό πρόβλημα, το οποίο για εμάς έχει πάντα τη δική του προτεραιότητα, είναι το θέμα του δανεισμού, η ανεργία, οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις και το πώς θα μπορέσουμε γενικότερα να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση στην οικονομία. Είναι θέματα που απασχολούν αρκετό κόσμο και είναι προβλήματα για τα οποία η κυπριακή κοινωνία ζητά επειγόντως λύσεις.
Ποια είναι η δική σας πρόταση για τη λύση του Κυπριακού και πώς θα εφαρμόσετε τη δική σας στρατηγική; Πιστεύετε στην ένωση με την Ελλάδα, όπως κάνετε αναφορά σε ομιλίες σας; Ποιο το δικό σας μοντέλο λύσης;
Αυτό το οποίο εμείς προτείνουμε όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού είναι η δημιουργία του ενιαίου κράτους. Δηλαδή η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε λύση ΔΔΟ και αυτό είναι ευρέως γνωστό, διότι το έχουμε καταθέσει πλειστάκις στο Εθνικό Συμβούλιο. Θεωρούμε ότι 43 χρόνια διαβουλεύσεων δεν έχουν οδηγήσει πουθενά. Αντιθέτως η ελληνοκυπριακή πλευρά, κάθε φορά που πάει στο τραπέζι των συνομιλιών χωρίς στρατηγικό πλάνο, βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση. Ο διεθνής παράγοντας πιέζει πάντοτε τη δική μας ηγεσία για νέες υποχωρήσεις, ενώ από την άλλη, η τουρκική ηγεσία θέτει νέες αξιώσεις. Άρα, θα πρέπει το Εθνικό Συμβούλιο να μετατραπεί από ένα καθαρά συμβουλευτικό όργανο του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ένα όργανο χάραξης στρατηγικής. Η δική μας πίστη είναι ότι πρέπει να επιδιώξουμε να λυθεί το πρόβλημα της Κύπρου, όπως ακριβώς είναι. Δηλαδή ως πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Απ’ εκεί και πέρα, απαντώντας στο ερώτημα εάν επιδιώκουμε ένωση με την Ελλάδα, η απάντηση είναι ότι θεωρούμε την Κύπρο ως αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού έθνους, άλλωστε, ο αγώνας της ΕΟΚΑ έγινε ακριβώς για να επιτευχθεί η ένωση της Κύπρου με την υπόλοιπη Ελλάδα. Όμως, καταλήξαμε στο να δημιουργήσουμε ένα κράτος, το οποίο είναι αποτέλεσμα του αγώνα της ΕΟΚΑ. Αυτή τη στιγμή αποτελεί τη μοναδική ασπίδα του κυπριακού Ελληνισμού για επιβίωση στην ανατολική Μεσόγειο. Τη δεδομένη χρονική περίοδο επιδιώκουμε, μέσω μιας πολιτικής γραμμής, να πετύχουμε de facto ένωση. Δηλαδή εάν η Ελλάδα ανακηρύξει ΑΟΖ που θα εφάπτεται με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και εάν εφαρμοστεί στην πράξη το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, με ταυτόχρονη κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου East Med, που θα ενώνει την Κύπρο με τον ελλαδικό χώρο μεταφέροντας Φυσικό Αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές, θα ισχυροποιήσουμε όσο ποτέ άλλοτε τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ Κύπρου και μητροπολιτικού Ελληνισμού.
Είστε οι πρεσβευτές του εθνικισμού. Αντιλαμβάνεστε τους αρνητικούς συνειρμούς που προκαλεί η λέξη εθνικισμός στην Κύπρο; Και πώς φαντάζεστε τη συνύπαρξη με τους Τουρκοκυπρίους, έχοντας ως ιδεολογική βάση τον εθνικισμό;
Εμείς θεωρούμε ότι η πολιτική μας ταυτότητα είναι σαφής. Είμαστε, εθνικιστικό, πατριωτικό κίνημα. Ο εθνικισμός δεν πρεσβεύει τίποτα κακό. Δεν στρεφόμαστε εναντίον των άλλων, απλώς αγαπούμε «τα δικά μας», τον τόπο μας, τις παραδόσεις μας και τους δικούς μας ανθρώπους. Η παραφιλολογία που αναπτύσσεται κυρίως από πολιτικούς μας αντιπάλους, σε σχέση με το τι εστί πραγματικός εθνικισμός έχει ως στόχο να διαστρεβλώσει την αλήθεια για να μας πλήξει πολιτικά.
Όσον αφορά στους Τουρκοκυπρίους, εάν επιθυμούν πραγματικά να υπάρξει ειρήνη και ευημερία στον τόπο μας, θα πρέπει να απομακρυνθούν από τα γρανάζια του τουρκικού καθεστώτος, να ενταχθούν σε μια ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία και να ζήσουν μαζί με τους Ελληνοκυπρίους σε ένα ενιαίο κράτος, στο οποίο θα έχουν πολιτικά και αστικά δικαιώματα. Όμως ταυτόχρονα θα έχουν και υποχρεώσεις. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, να συζητούμε λύση η οποία να δίνει το δικαίωμα στο 18% να εκλέγει Πρόεδρο του κράτους. Κάτι τέτοιο παραβιάζει κάθε έννοια δημοκρατίας.
Πρόσφατα προχωρήσατε σε δωρεά συστήματος σε κοινότητα της επαρχίας Λευκωσίας για τις ανάγκες πυρόσβεσης από τα χρήματα της κρατικής χορηγίας. Έχει αρκετούς χρηματοδότες το ΕΛΑΜ, ώστε να μην έχει ανάγκη την κρατική χορηγία;
Όχι. Απλώς το ΕΛΑΜ έχε αναπτύξει μια διαφορετική φιλοσοφία. Εμείς είχαμε εξαγγείλει προεκλογικά ότι μέρος από την οικονομική ενίσχυση που δίνεται προς το κόμμα από το κράτος, θα επιστρέφει πίσω στον λαό με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι και τα πυροσβεστικά συστήματα που παραδόθηκαν σε κοινότητες που τα έχουν ανάγκη. Οι χρηματοδότες του ΕΛΑΜ είναι τα ίδια τα στελέχη και τα μέλη του Κινήματος. Δεν έχουμε άλλους μυστικούς ή φανερούς χρηματοδότες.
Και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ να υποθέσουμε…
Ούτε από τη Χρυσή Αυγή, ούτε από την Εκκλησία…
Ξενοκίνητη κατάσταση το Πολυτεχνείο
Είστε το μόνο κόμμα που δεν εκδώσατε ανακοίνωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου; Ήταν ένα «ψέμα» το Πολυτεχνείο;
Η άποψη μας για το Πολυτεχνείο είναι ότι ήταν μία κατάσταση που δημιουργήθηκε από ξένες δυνάμεις, την πλήρωσε ο ελληνικός λαός και το 1974 η Κύπρος. Η χούντα δεν έπεσε με το Πολυτεχνείο, αντιθέτως έπεσε με την εισβολή στην Κύπρο και το τίμημα το πληρώνει ο λαός μας μέχρι αυτές τις μέρες. Απ’ εκεί και πέρα βγάζει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Αυτό όμως που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι για το Πολυτεχνείο οι ένοχοι εντοπίστηκαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Αντίθετα, για το έγκλημα που διαπράχθηκε στην Κύπρο οι ένοχοι παραμένουν ατιμώρητοι. Ποτέ δεν στήθηκε κανένα δικαστήριο και μέχρι σήμερα παραμένει ερμητικά κλειστός ο Φάκελος της Κύπρου, παρά τις όποιες διαπιστώσεις περί του αντιθέτου. Ως Κίνημα άλλωστε από την πρώτη μέρα εισόδου μας στη Βουλή αιτηθήκαμε να ανοίξει ο Φάκελος της Κύπρου. Είναι καιρός να βρεθούν οι ένοχοι και να θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Μια καταστροφή, που για μας τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής του «η Κύπρος κείται μακράν».
«Προτείνουμε κούρεμα δανείων και κατάργηση εταιρικού φόρου»
Πού θα στηριχθεί το δικό σας πρόγραμμα διακυβέρνησης για την οικονομία;
Ξεκινώντας από τα δάνεια, έχουμε καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση, η οποία αφορά το κούρεμα των δανείων. Αυτή τη στιγμή, πέραν του 50% των δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα. Εμείς θεωρούμε ότι μόνο εάν υπάρξει κούρεμα του λογιστικού χρέους, των τόκων δηλαδή που έχουν επιβάλει οι τράπεζες όλα αυτά τα χρόνια, ξεκινώντας από τα στεγαστικά δάνεια, θα μπορέσει ο δανειολήπτης να αντεπεξέλθει στις δανειακές του υποχρεώσεις. Δηλαδή, εάν διαγράψουμε τους τόκους θα δώσουμε την ευκαιρία, σε κάθε οικογένεια που έχει προβεί σε δανεισμό για ανέγερση πρώτης κατοικίας, να ξεκινήσει να αποπληρώνει το πραγματικό της χρέος με πιο χαμηλή δόση. Με αυτή τη διευθέτηση τόσο ο τραπεζικός τομέας, όσο και οι δανειολήπτες θα επωφεληθούν.
Συνεχίζοντας για την οικονομία προτείνουμε να μειωθεί ο εταιρικός φόρος στο μισό, για επιχειρήσεις που θα αναπτύξουν επαγγελματική δραστηριότητα σε απόσταση πέραν των 40 χιλιομέτρων από τα αστικά κέντρα. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσουμε κίνητρο στην ανάπτυξη της υπαίθρου, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και παράλληλα θα αντιμετωπιστεί και το φαινόμενο της αστυφιλίας.
Θεωρούμε επίσης πάρα πολύ σημαντικό την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Εκεί βρίσκεται το οικονομικό μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού. Από την πλευρά μας προτείνουμε ότι οποιαδήποτε εταιρεία υπογράψει σύμβαση με την κυβέρνηση για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, να υπογράφει παράλληλα και σύμβαση εργοδότησης Ελληνοκυπρίων ανέργων σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό. Αυτό μπορεί να επεκταθεί με όλες τις εταιρείες που υπογράφουν σύμβαση με το Δημόσιο.
philenews ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΔΩ
ΚΑΝΤΕ LIKE ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ IN ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ