RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

ΑΡΓΥΡΟΥΛΑ ΤΙΚΚΟΥ - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΗΤΕΡΑ, ΣΥΖΥΓΟΣ & ΠΟΙΗΤΡΙΑ....

Η Αργυρούλα Τίκκου είναι μία σύγχρονη γυναίκα, μητέρα, σύζυγος, ενεργό μέλος στην Κοινωνία και Ποιήτρια - Στιχουργός. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι τέτοιοι, που αυτός ο πολλαπλός ρόλος μετά δυσκολίας συναντάται στον κόσμο του σήμερα. Η παρούσα συνέντευξη είναι αφιερωμένη στην ίδια αλλά και σε κάθε γυναίκα που ήθελε λάβει τον πολλαπλό αυτό ρόλο αρμονικά στη ζωή της. Μερικά «μυστικά» ίσως σας πείσουν…

Μ.Τ: Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Α.Τ: Καταρχήν χαιρετώ το αξιέπαινο έργο σας και ευχαριστώ για τον χώρο που αφιερώνετε στην σελίδα σας. Είμαι 32 ½  ετών σήμερα και κατάγομαι από τον κατεχόμενο Άγιο Γεώργιο Σπαθαρικού Αμμοχώστου και μόνιμος κάτοικος του πανέμορφου χωριού Κόρνου της Επαρχίας Λάρνακας.
Είμαι Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και εργάζομαι ως Δικηγόρος τα τελευταία 10 χρόνια. Είμαι σύζυγος και μανούλα δύο υπέροχων αγγέλων του Νικόλα 6 ½   ετών και της Ιωάννας 2 ½ ετών.


Μ.Τ: Πέραν από το επάγγελμα σου ως Νομικός για το οποίο θέλω να μας πεις λίγα λόγια, με τι άλλα πράγματα ασχολείσαι;

Α.Τ: Το επάγγελμα μου το αγαπώ και το σέβομαι και μέσα απ’ αυτό είδα τον κόσμο με άλλη οπτική γωνία. Η πιστή τήρηση στο Νόμο και η εις βάθος γνώση του ωριμάζει τον καθένα από εμάς. Το να εξασκείς το επάγγελμα του δικηγόρου απαιτείται ψυχικό σθένος.  Πέραν από την δουλειά μου ασχολήθηκα από μικρή με τον χορό και με την συγγραφή στίχων και ποίησης. Επίσης διατελώ ως ενεργό μέλος των Συνδέσμων Γονέων καθώς επίσης και μέλος του Σωματείου Εθελοντισμού (Ομάδα Δράσης και Ανάπτυξης Κόρνου) στην Κοινότητά μου τον Κόρνο.

Μ.Τ: Πότε βρίσκεις χρόνο να ασχολείσαι με όλα όσα ανέφερες;


Α.Τ: Η έννοια του χρόνου θεωρώ ότι είναι μια σχετική έννοια. Ο άνθρωπος επιβάλλεται να ασχολείται με διάφορα τα οποία τον γεμίζουν και τον ευχαριστούν. ΄Ετσι έχει πετύχει στο ταξίδι της ζωής και όταν θα φύγει απ’ αυτό θα ξέρει ότι δεν έφυγε άδειος. Η αγάπη μου προς τα παιδάκια μου αλλά και για τα παιδάκια όλου του κόσμου με δίδαξε πως πρέπει να αναλωνόμαστε σε πράγματα που αξίζουν, να βοηθάμε, να προσφέρουμε έστω και να καλημερίζουμε και να καληνυχτίζουμε την κάθε μας μέρα με χαμόγελο. Μόνο έτσι θα γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά μας κι εκείνα με τη σειρά τους για τα δικά τους παιδιά. Όση κούραση και να έχω στο τέλος της ημέρας, μια αγκαλιά ένα χαμόγελο και λίγος ποιοτικός χρόνος με τα παιδάκια μου φορτίζουν τις μπαταρίες μου για την επόμενη μέρα.

Μ.Τ: Από πότε άρχισες να ασχολείσαι με την ποίηση και την σύνθεση στίχων;

Α.Τ: Την κλίση μου αυτή την εντόπισα από τα πρώιμα μου χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο. Όμως σε ηλικία 16 χρονών είχα ήδη συγγράψει το πρώτο μου χειρόγραφο βιβλίο ποίησης.  Φοίτησα στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας και θυμάμαι από έκτοτε την καθηγήτρια Ιστορίας μου η οποία αφού μου ζήτησε να μελετήσει το βιβλίο μου, όταν μου το παρέδωσε πίσω μου είπε χαρακτηριστικά: « Κοπέλα μου έχεις τον ειρμό στο χέρι σου… Συνέχισε έτσι και θα πας μπροστά.»
 Τα λόγια της τα κράτησα βαθιά μέσα μου και από έκτοτε έως και σήμερα έχω καταγράψει σωρεία ποιημάτων και τον τελευταίο χρόνο αποφάσισα να μαζέψω μερικά από αυτά και να εκδώσω το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο: « Ψυσιής Καμώματα, Ζωής Βιώματα. » Το βιβλίο μου κυκλοφόρησε περί τις αρχές Δεκεμβρίου στην Κυπριακή και Ελληνική Αγορά. Πλέον αρκετοί από τους στίχους μου απαγγέλθηκαν και βρίσκονται στο κανάλι μου στο YOUTUBE στο όνομα μου Αργυρούλα Τίκκου μαζί με τα τραγούδια που έγραψα. Ποιήματα και τραγούδια μου υπάρχουν επίσης αναρτημένα στην σελίδα μου στο facebook Ποιητικό και Μουσικό Απάνθισμα Αργυρούλα Τίκκου.

Μ.Τ: Υπέροχα! Θα αναμένουμε στο άκουσμα τους. Μπορείς να μας πείς πως προέκυψε η επιλογή του τίτλου στο βιβλίο σου;

Α.Τ: Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η επιλογή του τίτλου αυτού… Πάλι με ειρμό βγήκε αφού αν παρομοιάσει κανείς την ψυχή με μια ευαίσθητη και καμωματούσα κόρη, τότε μέσα απ’ τα βιώματα της γεννιέται η ίδια η ζωή… Όταν σμίγουν τα Καμώματα με τα Βιώματα τότε και η ψυχή αλλά και η ζωή αποκτούν νόημα και περνούν σε άλλη διάσταση.

M.T: Ποια η μορφή και ποια τα θέματα των στίχων-ποιημάτων σου; Ποια τα μηνύματα τα οποία θες να μεταφέρεις μέσα από αυτά;

A.T:  Η μορφή των ποιημάτων μου είναι βατή. Χρησιμοποιώ τόσο την Κυπριακή όσο και την Ελληνική διάλεκτο με αρκετά πλούσιο λεξιλόγιο όχι όμως δυσνόητο. Τα θέματα που επιλέγω ποικίλουν ανάλογα με την έμπνευση ή ακόμα και την διάθεση που έχω κάθε φορά. Πατριωτικά, θέματα μέσα από την καθημερινότητα, ακόμα και με κωμικό περιεχόμενο. Μέσα από τους στίχους μου θέλω να μεταφέρω κυρίως αισιόδοξα μηνύματα αλλά και μηνύματα διαχρονικών αξιών. Αξίες που έκαστος εξ ημών έχει χρέος του να διασφαλίσει αφού τέτοιες κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και τέτοιες θα κληροδοτήσουμε και στα παιδιά μας. Ο τρόπος αυτός με ανακουφίζει σαν άτομο γιατί μέσα από το χάρισμα μου θεωρώ ότι βρήκα ένα κώδικα επικοινωνίας και εξωτερικεύω τα όσα έχω στον ψυχικό μου κόσμο μεταξύ άλλων σκέψεις και προβληματισμοί.

Μ.Τ: Μας ανέφερες ότι είσαι μέλος του Σωματείου Εθελοντισμού (Ομάδα Δράσης και Ανάπτυξης Κόρνου) στην Κοινότητά σου. Πες μας τι ακριβώς είναι αυτό που κάνετε.

Α.Τ: Βασικά είμαι η νομικός σύμβουλος - μέλος του Σωματείου αυτού και περί τα τέλη του έτους 2015 μαζεύτηκε μια ομάδα από την Κοινότητα μας η οποία ενδιαφέρεται πραγματικά για τον εθελοντισμό και την προσφορά αφιλοκερδώς με κύριους στόχους την ανάπτυξη, προβολή και προάσπιση του πολιτισμού, της κουλτούρας, των τεχνών, Περιβαλλοντική Συνείδηση, τα Αθλητικά και Καλλιτεχνικά δρώμενα. Τον Ιανουάριο του 2016 έχει εγγραφεί κι επίσημα το Σωματείο μας στον Έφορο Σωματείων του Υπουργείου Εσωτερικών.
 Έχουμε ήδη φέρει νέους θεσμούς στην Κοινότητα μας όπως τις Ευρωπαϊκές μέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Καρναβαλίστικη παρέλαση, δεντροφυτεύσεις, καθαριότητα και ανακύκλωση.
Στόχος μας είναι η καλλιέργεια ενός πνεύματος αλληλεγγύης σε όλους τους κάτοικους του χωριού μας ούτως ώστε να επικρατεί η ευρυθμία και αναβάθμιση της Κοινότητας μας.


Μ.Τ: Ποια σημασία της προσφοράς τόσο μέσα από την δουλειά σου, την ποίηση και τον εθελοντισμό.

Α.Τ. Καταρχήν η αξία της προσφοράς είναι κοινή σε κάθε περίπτωση. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της είναι η ανιδιοτέλεια. Όπου υπάρχουν αγνές προθέσεις και δεν περιμένεις ότι θα δώσεις για να πάρεις τότε η προσφορά καθίσταται αξιέπαινη αλλά και πολύτιμη.
 * Μέσα απ’ την δουλεία που την οποία εξασκώ εδώ και δέκα χρόνια εν ενεργή δικηγορία συνειδητοποίησα πως ο δικηγόρος προσφέρει τις νομικές του γνώσεις σε συνδυασμό με την πείρα του για να προασπίσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα δικαιώματα των πελατών του.
 * Μέσα από την ποίηση μου και την στιχουργία αποτυπώνονται στο χαρτί ψυχικοί προβληματισμοί, θέσεις και αξίες. Προσπαθώ να προσφέρω αισιόδοξα μηνύματα στον κόσμο γύρω μου τα οποία θα αφυπνίσουν, θα προβληματίσουν και θα επαγρυπνήσουν τον λαό μας.
 * Τέλος αυτούσια η έννοια του εθελοντισμού εμπερικλείει την έννοια της προσφοράς. Προσφέρεις με αγάπη αμείβεσαι  με αγάπη.


Μ.Τ: Μπορείς να μας πεις κάποιες πληροφορίες σχετικά με την παρουσίαση του βιβλίου σου;

Α.Τ. Η Επίσημη παρουσίαση του βιβλίου μου στο κοινό θα διεξαχθεί την Παρασκευή 17/02/2017 και ώρα 18:30 στην Δημοσιογραφική Εστία στην Λευκωσία. Η Πρόσκληση είναι ανοιχτή και η παρουσία σας θα με τιμήσει δεόντως.

Μ.Τ: Nα κλείσουμε με ένα μικρό στίχο σας.

« Να είσαι Μάνα σήμερον
   εν μιάλη ιστορία…
   Η μάνα θκιώχνει μακριά
   την κάθε φασαρία…

   Τζείνη δουλεύκει τζιαι βουρά
   την σήμερον ημέρα…
   Ποττέ της εν τολμά να πεί
   πως εν τα φκάλλει πέρα…

  Γι’ αυτόν την μάνα να ‘σιετε
  Άγαλμα μες ‘το σπίτι…
  Γιατί εν πιο δυνάμενη
  Τζιαι που τον δυναμίτη…»

Σας ευχαριστώ από καρδιάς.ΚΑΝΤΕ LIKE ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ IN ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ