RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΣΤΟ SHOWTIME "ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑ & ΑΛΛΑ ΒΡΗΚΑ"

Ο Samy είναι ένας Σύριος πρόσφυγας που άφησε την χώρα του πριν 12 περίπου χρόνια και συγκεκριμένα 25-12-2004 και ήρθε απευθείας στην Κύπρο για ένα καλύτερο αύριο. 

Συνέντευξη στον Χαράλαμπο Τήλλυρο

Πρόκειται για ένα αγνό, συμπαθητικο, δουλευταρά και ευγενέστατο άνθρωπο. Σε μια συζήτηση που είχαμε μαζί του μας μίλησε στον Χαράλαμπο Τήλλυρο για λογαριασμό του ShowTime-cy για τη ζωή του στην Κύπρο, τον στρατό και το μέλλον της Συρίας και πολλά άλλα θέματα.  

Γιατί επέλεξες την Κύπρο;
 Διάλεξα την Κύπρο για να κάνω την ζωή μου καλύτερη, να βρω μια δουλεία.  Η Κύπρος είναι κοντά από τις Αραβικές χώρες και έχει φιλόξενο κόσμο.
Δημοσιογράφος: Χαράλαμπος Τήλλυρος.

Πως σε αντιμετώπισαν οι αρχές της Κύπρου;
Πρώτα μου έδωσαν την απαραίτητη βίζα για να μπορώ να δουλέψω και αργότερα όταν είχε λήξει έκανα πολιτικό άσυλο.  Τώρα θεωρούμε κανονικά πολιτικός πρόσφυγας.
Τι θυμάσαι από την Συρία;
Η κακή εικόνα ήταν η δικτατορία που επικρατούσε, δεν είχαμε ελευθερία να κάνουμε ότι θέλαμε, να πραγματοποιήσεις τα όνειρα που είχες.  Αυτό συμβαίνει από το 1971.  Η καλή εικόνα είναι οι άνθρωποι της Συρίας.  Είναι όλοι αγαπημένοι  δεν ξεχωρίζεις αν κάποιος είναι μουσουλμάνος , χριστιανός ή Άραβας, ή Κούρδος.  Νιώθουμε όλοι σας ένα άτομο και αυτό είναι σημαντικό πράγμα.
Πρώτη φορά αναγκάζεσαι να αφήσεις την χώρα σου;
Όχι, είχα πάει και Λίβανο για 4 χρόνια για να εργαστώ αργότερα επέστρεψα στην Συρία και μετά στην Κύπρο.
Πως είναι η ζωή σου στην Κύπρο; Βρήκες αυτό που επιθυμούσες;
Βρήκα πολύ καλύτερα πράγματα από αυτά που περίμενα.  Πριν έρθω είχα κάποιους φίλους στην Κύπρο και μου έλεγαν να προσέχω όταν έρθω, όταν ήρθα άλλαξα γνώμη, ήταν άλλη εικόνα από αυτή που μου περίγραψαν.  Πολύ καλός κόσμος και φιλόξενος, φτάνει όμως να είσαι και εσύ καλός μαζί τους.
Η εικόνα της Συρίας έχει αλλάξει από το 2004 που την άφησες;
Ναι, έχει αλλάξει προς το χειρότερο, αλλά ίσως στο μέλλον να είναι καλύτερα τα πράγματα.

Ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση της Συρίας;
Το 2001 όλες οι Αραβικές χώρες ήθελαν ελευθερία επειδή οι δικτατορικές οικογένειες είχαν όλη την εξουσία στα χέρια τους και ο κόσμος δεν είχε δουλεία.  Έτσι μια ομάδα μορφωμένων ατόμων ξεσηκώθηκαν και ήθελαν ελευθερία.  Απαιτούσαν δημοκρατία με εκλογές και χωρίς πόλεμο.  Οι διαμαρτυρίες διήρκησαν 6 μήνες χωρίς ίχνος οπλισμού. Αργότερα με την πάροδο του χρόνου ο κόσμος ξεσηκώνεται περισσότερο με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Συρίας να φοβάται και να φέρει στρατό ώστε να αποτρέψει τις διαδηλώσεις.  Στις διαδηλώσεις ήταν όλοι ενωμένοι ανεξάρτητα από τα πιστεύω τους.  Με την κάθοδο του στρατού άρχισε να χύνεται αίμα.  Την 1η μέρα σκότωσαν 30 άτομα και καθημερινά 100-150 άτομα.  Υπήρχε μια άνιση μάχη.
Από ποιους αποτελείται ο στρατός;
Ήταν από το κυβερνών κόμμα, το κόμμα του Ασσάτ και όποιος ήθελε να αποχωρήσει από τον στρατό τον σκότωνε.  Ήταν  αναγκασμένοι να πολεμούν και να σκοτώνουν.  Όταν προσπαθούσες να τους ξεφύγεις σε εντόπιζαν και σε σκότωναν.  Ο αδερφός μου σπούδαζε αξιωματικός στην Αστυνομία και όταν τον εκπαίδευαν για να σκοτώνει και σιγά σιγά είχε αντιληφθεί τι γινόταν, τα παράτησε όλα και έφυγε και τώρα είναι στο black list αν το βρουν θα τον σκοτώσουν.  Τώρα στρατός στην Συρία δεν υπάρχει αφού άλλους τους σκότωσαν άλλοι έφυγαν.  Ως απάντηση δημιουργήσαμε το δικό μας στρατό και πολεμούσαμε το κόμμα του Ασσατ και τους Τζιχατζιστές.  Αν δεν υπήρχαν αυτοί δεν θα υπήρχε το κόμμα του Ασσατ.  Οι αρχηγοί των Τζιχατζιστών ήταν πράκτορες του Ασσατ ο οποίος τους έδινε μυστικό οπλισμό και προσπαθούσαν να προπαγανδίσουν τον κόσμο με τις ψεύτικες εικόνες που έβγαζαν προς τα έξω.  Μας έκαναν κομμάτια στην Συρία. Μπορεί το κόμμα του Άσσατ να έχει μόνο το 6% αλλά όλη η δύναμη της χώρας είναι σε αυτό.  Όταν ο πατέρας του ήταν πρόεδρος τα αγόρασαν όλα.  Το πετρέλαιο δεν πηγαίνει στην κυβέρνηση αλλά στην οικογένεια του.  Ο Άσσατ έχει την βοήθεια και από την Περσία.
Είχατε από κάποιο βοήθεια;
Μέχρι τώρα όχι δεν είχαμε την παραμικρή βοήθεια.  Οι αντάρτες διεκδικούν μόνοι τους αυτά που θέλουν να κερδίσουν.
Ποιο το μέλλον της Συρίας;
Τώρα η εικόνα είναι μαύρη στο μέλλον μπορεί και ελπίζω να αλλάξει και να έχει δημοκρατία.  Έχει χώρες  που θέλουν να σβήσουν αυτό το όνειρο μας επειδή μετά θα έχουν πρόβλημα από τις Αραβικές χώρες που θα θέλουν και αυτές την ελευθερία τους με αποτέλεσμα να φοβούνται και να υποστηρίζουν τον Ασσατ να μείνει στην εξουσία.  Πλέον ο στρατός του Ασσατ είναι επαγγελματικός από Ιράκ και Περσία. Η Περσία θέλει να πάρει την Συρία όπως η Τουρκία την Κύπρο.
Θα ήθελες να επιστρέψεις τώρα στην Συρία;
Με τα δεδομένα που επικρατούν τωρά όχι δεν θέλω να επιστρέψω και να δω την χώρα μου ερειπωμένη.  Θέλω να την ξέρω όπως την άφησα και να έχω στο μυαλό μου μια διαφορετική εικόνα από την πραγματικότητα.  Αν αλλάξει κάτι ίσως στο μέλλον να πάω για λίγο και να επιστρέψω πίσω στην Κύπρο.
Σημαδιακές ημερομηνίες της Συρίας που θυμάσαι…
1946 : ελευθερία της Συρία από την Γαλλία.  Είχαμε δημοκρατία και χριστιανό πρόεδρο αγαπητό στον κόσμο.
1958: ένωση Συρίας- Αιγύπτου
1967: αποχωρεί η Συρία από την Αίγυπτο. Ο Ασσατ ήταν αξιωματικός στον στρατό και πήγε για εκπαίδευση στην Αίγυπτο μαζί με άλλα 5 άτομα και αργότερα με την επιστροφή τους  έκαναν ένα μυστικό κόμμα με την ονομασία bad.  Ο Ασσατ έγινε υπουργός άμυνας και τα έλεγχε όλα.
1971: Ο Ασσατ γίνεται πρόεδρος έχουμε δικτατορία και οπλισμό
1973: Πόλεμος Συρίας – Ισραήλ.  Σε μια μέρα καταρρίψαμε 90 αεροπλάνα και ο στρατός προχώρησε στα εδάφη που μας κρατούσαν αλλά ο Ασσατ έδωσε εντολή να υποχωρήσουμε και τους παραχώρησε τον καλύτερο ποταμό.  Έκαναν συνομιλίες και σταμάτησαν τον πόλεμο.  Ο Ασσατ αγόραζε συνεχώς οπλισμό και ξέχασε την γή που παραχώρησε στο Ισραήλ  όπως και στην Τουρκία.
Πως ήταν για σένα που ήρθες στην Κύπρο και δεν ήξερες Ελληνικά;
Ήταν δύσκολο αλλά είχα τον αδερφό μου που ζούσε στην Κύπρο 2 χρόνια και με βοήθησε.  Μου αρέσουν τα ελληνικά και τα έμαθα.  Μετάνιωσα που δεν πήγα σχολείο να τα μάθω σωστά αλλά σκέφτομαι ακόμη και τώρα να πάω.  Τα ελληνικά έχουν ιστορία και πλούσια γλώσσα.
Στην ύπαιθρο της Συρίας παίρνουν γυναίκες και τις βιάζουν. Γιατί;
Όταν θέλουν να σκοτώσουν ένα άνδρα και δεν τον βρίσκουν παίρνουν την γυναίκα σου, αδερφή σου, μητέρα σου σαν εκδίκηση και την βιάζουν.  Έχει 6000 γυναίκες στις φυλακές του Άσσατ και τις βιάζουν, μερικές έκαναν και παιδιά και άλλες σκοτώθηκαν. Είναι ένας τρόπος ικανοποίησης για αυτούς.  Είναι πράγματα απίστευτα.
Στην Κύπρο έχουμε συνεχώς πρόσφυγες.  Ποια η άποψη σου;
Αναλόγως στην Κύπρο δεν ήρθαν αρκετοί.  Στην Ελλάδα πήγαν πάρα πολλοί.  Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε είναι η καλύτερη χώρα.  Ο κόσμος φιλοξενεί στα σπίτια του πρόσφυγες και τους θεωρούν οικογένεια τους.

Εσύ Πήγες να συνεισφέρεις ;
Ναι, αν δεν μπορώ να πάω να δώσω λεφτά, πηγαίνουμε μαζί με τους φίλους μου αγοράζουμε τρόφιμα και ρούχα και τα στέλνουμε.
Τι είναι για σένα οι Τζιχατζιστές;
Η οικογένεια μου είναι black list, αν μας βρουν θα μας σκοτώσουν επειδή πολεμήσαμε εναντίων τους.  Σίγουρα έχουν στο πλευρό τους μυστικά κάποιους.  Θρησκευτικά είναι άπιστοι επειδή είναι μουσουλμάνοι αλλά κάνουν το αντίθετο με τα πιστεύω τους.  Χαλούν την εικόνα τους.  Είναι φανατικοί.
Τι νοσταλγείς περισσότερο;
Σίγουρα την οικογένεια μου, φίλους, το χωριό μου, σχολείο, το σπίτι μου το οποίο μας πήρε ο στρατός.
Ποια η άποψή σου για τα ΜΜΕ;
Στην Συρία δεν τα δείχνου όλα, κρύβουν την αλήθεια για να μην τρομοκρατήσουν τον κόσμο.  Στην Κύπρο απλά αναμεταδίδουν γεγονότα.  Για να μεταφέρεις πλήρως την αλήθεια πρέπει να πάεις να ζήσεις και να καλύψεις τα γεγονότα.
Ένα μήνυμα-ευχή….
Εύχομαι η Συρία να γίνει όπως πριν με κόσμο αγαπημένο, να επιστρέψει η δημοκρατία και να έχει ειρήνη και αγάπη.
Άλλα στοιχεια από την συνέντευξη...
•    Έχασα αρκετούς φίλους στο πόλεμο χωρίς να ευθύνονται.  Έχασαν την ζωή τους άδικα.
•    Ένας αδερφός μου προσπάθησε να έρθει Κύπρο από τα κατεχόμενα  τον σύλλαβαν τον φυλάκισαν 3 μήνες και τον έστειλαν πίσω στην Συρία.
•    Είμαστε 15 αδέρφια.  2 Κύπρο 4 Λίβανο 1 Τουρκία και 8 στην Συρία.
•    Ο αδερφός μου στην Τουρκία αναγκάστηκε να πάει αφού τα ρώσικα αεροπλάνα βομβαρδίζουν συνεχώς.  Προτιμά την Κύπρο.
•    Στην Συρία έχει ελληνικό χωρίο αφού πριν 300 χρόνια ήρθαν από την Κρήτη και ζουν μέχρι τώρα.  Μιλάνε ελληνικά και μαθαίνουν και στα παιδιά τους.
•    Στο σύνταγμα μας λέει ότι ο πρόεδρος πρέπει να είναι άνω των 36 ετών.  Αυτό άλλαξε μέσα σε μια μέρα όταν ο γιος του Άσσατ μπήκε πρόεδρος σε ηλικία 34 ετών.
•    Ο κόσμος στην Συρία ξέχασε τα κακά του Ασσατ που σκότωσε 50 χιλίαδες κόσμο και έστρεψε τα βλέμματα στους τζιχατζιστες που σκότωσε 3000 . ΚΑΝΤΕ LIKE ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ IN ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ