RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΩΣΗ ΣΕ ΓΙΑΠΑΝΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΛΛΗ....

Λευκωσία: Η μικρή επιχείρηση με σάντουιτς του Γιαπανά στη μια πλευρά και ο Κυριλλής, η μικρή επιχείρηση με λουκουμάδες, από την άλλη πλευρά είναι η εναπομείνασα ζωντανή ιστορία του παλιού Γ.Σ.Π. Η παρουσία τους δεν είναι απλά συμβολική. Η κάθε μια είναι μια ξεχωριστή ιστορία άμεσα συνδεδεμένη για πέραν των 60 χρόνων με την ιστορία της ίδιας της πόλης.   Για τον Λευκωσιάτη, σάντουιτς σήμαινε Γιαπανάς και λουκουμάδες άμεσα συνυφασμένοι με τον Κυριλλή. Δυο επιχειρήσεις που δεν άντεξαν απλά στον χρόνο μεταφερόμενες από γενιά σε γενιά, αλλά παραμένουν ζωντανό κύτταρο της πρωτεύουσας… Ακόμα και μετά το κλείσιμο του ιστορικού Γ.Σ.Π. τόσο ο Γιαπανάς όσο και ο Κυριλλής συνέχισαν να γράφουν ιστορία, ταΐζοντας ο μεν πρώτος καθημερινώς δεκάδες κόσμου και ο δε δεύτερος γλυκαίνοντάς τους.   Οι τίτλοι τέλους, όμως, είναι πλέον κοντά. Ο χώρος του παλιού Γ.Σ.Π. είναι γνωστό ότι θα διαμορφωθεί. Το πότε και πώς τελικά αυτό θα γίνει, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει. 

Στα νέα δεδομένα, όμως, οι δύο παραδοσιακές επιχειρήσεις δεν χωρούν. Συν τοις άλλοις, είναι πλέον εμφανή τα σημάδια κινδύνου για κατάρρευση των κερκίδων, κάτω από τις οποίες στεγάζονται οι δύο επιχειρήσεις. Αυτό αναφέρει τόσο έκθεση των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Λευκωσίας όσο και γνωμάτευση πολιτικού μηχανικού του Τμήματος Δημοσίων Έργων. Ειδικότερα από την πλευρά του Γιαπανά.   
Παρόλα αυτά όμως και ενώ λίγο πολύ τα δεδομένα ήταν γνωστά, κανένας δεν μπήκε στον κόπο να τους ενημερώσει επίσημα, ούτε τους ιδιοκτήτες της μιας επιχείρησης ούτε της άλλης, για το πότε έπρεπε να φύγουν από τον χώρο, παρέχοντάς τους βέβαια και την ανάλογη βοήθεια για νέο χώρο μετακίνησής τους. 
Αντίθετα, την περασμένη βδομάδα τους επισκέφθηκε επιδότης ο οποίος τους παρέδωσε το διάταγμα σύμφωνα με το οποίο θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τον χώρο σε διάστημα οκτώ ημερών. Προσέφυγαν και οι δύο στο Δικαστήριο εξασφαλίζοντας αναστολή εκτέλεσης του διατάγματος για μια εβδομάδα. Απ’ εκεί και πέρα, κανένας δεν ξέρει ποια ακριβώς θα είναι η συνέχεια.   
«Ήρθαν την περασμένη Δευτέρα, 16 του μήνα, με επιδότη και μας έλεγαν ότι μέσα σε 8 μέρες θα έπρεπε να είχαμε μετακινηθεί και αν τυχόν δεν το κάναμε και παραμέναμε εδώ, θα κατεδάφιζαν χωρίς τη θέλησή μας τον χώρο», ανέφερε η Φλωρεντία, η κόρη του Γιαπανά, που πλέον έχει την επιχείρηση.   
«Αν θυμάμαι καλά, η απόφαση είχε δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας 23 Δεκεμβρίου και σε διάστημα 30 ημερών θα έπρεπε να υποβληθεί ένσταση αν δεν συμφωνούσαμε. Ευτυχώς κάποιος το είδε και μας ειδοποίησε. Είχαμε ήδη μιλήσει με δικηγόρο μέχρι που στις 16 ήρθε και ο επιδότης. Προηγουμένως όμως δεν είχαμε οτιδήποτε γραπτώς. Προφορικά λέγονταν διάφορα αλλά δεν είχαμε τίποτε επίσημο γραπτώς και μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα τι μπορείς να κάνεις; Χωρίς να έχουμε ένα χαρτί που να λέει ότι θα πρέπει να φύγουμε και θα μας μεταφέρουν κάπου αλλού», πρόσθεσε.   
Όπως είπε, τη Δευτέρα έγινε η προσφυγή και θα ξαναπάνε στο Δικαστήριο την ερχόμενη Δευτέρα. «Εμείς αυτό που θέλουμε είναι ένα μαγαζί για να μπορούμε να δουλέψουμε. Εγώ θέλω να συνεχίσω τη δουλειά μου», ανέφερε, σημειώνοντας ότι υπάρχει σύγχυση και για το ποιου ευθύνη είναι ο χώρος. «Δεν ξέρουμε ούτε καν ποιος είναι υπεύθυνος για τον χώρο. Η μια υπηρεσία μας παραπέμπει στην άλλη», σημείωσε.   
Από πλευρά του Τμήματος Δημοσίων Έργων το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη για κατεδάφιση του χώρου, λειτουργός ανέφερε ότι ήταν γνωστό ότι ο χώρος του παλιού Γ.Σ.Π. θα αξιοποιείτο για ανάπλαση της περιοχής και άρα ήξεραν ότι θα έπρεπε να φύγουν. Επεσήμανε ακόμα ότι κρίθηκε ως επικίνδυνο για κατάρρευση το χτίσμα, ειδικά από την πλευρά που βρίσκεται ο Γιαπανάς. Επισημαίνοντας προς τον λειτουργό ότι δεν δόθηκε οποιαδήποτε γραπτή προειδοποίηση προηγουμένως προς τους ιδιοκτήτες για να έχουν χρόνο να μεταφερθούν κάπου αλλού, σημείωσε ότι ούτε οι ιδιοκτήτες από την πλευρά τους έκαναν οποιαδήποτε ενέργεια, ενώ γνώριζαν ότι θα φύγουν. «Ούτε ζήτησαν παράταση για ένα χρονικό διάστημα στην εκτέλεση του διατάγματος μέχρι να βρουν κάτι άλλο».   

Ίσως τα μακροβιότερα μαγαζιά   Η ιστορία των δύο μαγαζιών ξεκινά πάρα πολύ βαθιά στον χρόνο. Αυτό είναι που τα κάνει και τόσο ξεχωριστά για την πρωτεύουσα, καθώς άντεξαν στον χρόνο με την ίδια πάντα απήχηση στους Λευκωσιάτες. Οι λουκουμάδες Κυριλλή ξεκίνησαν να γράφουν ιστορία κάτω από τις κερκίδες του παλιού Γ.Σ.Π. από τα τέλη της δεκαετίας του 1940. 
Λίγα χρόνια μετά, στην άλλη πλευρά του γηπέδου, άνοιγε το άλλο ιστορικό μαγαζί της πρωτεύουσας, τα σάντουιτς Γιαπανά.   Τότε το Γ.Σ.Π. ήταν και το μοναδικό στάδιο της πρωτεύουσας. Κάθε Κυριακή είχε την τιμητική του, είτε από τους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ είτε από τους οπαδούς της Ομόνοιας. Όταν είχαν μεταξύ τους αγώνα οι δύο «αιώνιοι», το στάδιο έβαζε τα γιορτινά του. 
Από τη μια πλευρά, κάτω από τις κερκίδες του ΑΠΟΕΛ, ο Γιαπανάς χόρταινε χιλιάδες κόσμου και από την άλλη, κάτω από τις κερκίδες της Ομόνοιας, ο Κυριλλής να γλυκαίνει με τους λουκουμάδες άλλες τόσες χιλιάδες κόσμου.   Τότε όμως, ήταν και ο κόσμος διαφορετικός και δεν υπήρχαν επεισόδια ούτε πριν ούτε μετά το παιγνίδι και οι οπαδοί ανακατεύονταν μεταξύ τους, πριν και μετά τον αγώνα, είτε στον Γιαπανά είτε στον Κυριλλή. 
Το γεγονός ότι έγινε γνωστό μέσω των χιλιάδων οπαδών, συνέβαλε καθοριστικά στο να γίνουν γνωστοί και οι δύο στο ευρύτερο κοινό της Κύπρου, όχι μόνο της Λευκωσίας. Από τότε, άλλαξαν οι γενιές, ωστόσο τα δύο μαγαζιά εξακολουθούν να διατηρούν την ίδια πάντα γεύση που τους έκανε γνωστούς στο ευρύτερο κοινό. Έτσι παρόλο που το παλιό Γ.Σ.Π. έκλεισε εδώ και περίπου δύο δεκαετίες γενικώς, τα δύο μαγαζιά παραμένουν ιδιαίτερα δημοφιλή για τους πρωτευουσιάνους.philenews ΚΑΝΤΕ LIKE ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ IN ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ