Εκκληση προς την Κυβέρνηση, όπως αρχές του 2017 καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, απηύθυνε την Πέμπτη στο πλαίσιο του διαλόγου με τους Προέδρους ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, που διεξήχθη στο πανευρωπαϊκό συνέδριο ILGA Europe, που διοργανώνει στην Κύπρο ο ACCEPT Κύπρου, ο Πρόεδρος της ACCEPT – LGBT Κώστας Γαβριηλίδης.
Ο κ. Γαβριηλίδης σημείωσε πως εάν κατατεθεί νομοσχέδιο αρχές του έτους, θα υπάρχει έξωθεν καλή μαρτυρία για τη συζήτηση των δικαιωμάτων των LGBT που θα διεξαχθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, στην Κύπρο, στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στο πλαίσιο του ιδίου συνεδρίου, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου, είπε πως θα εγγράψει προς συζήτηση στην Επιτροπή το θέμα των δικαιωμάτων των τρανσέξουαλ. Οι ηγέτες των 3 κομμάτων, Αβέρωφ Νεοφύτου, Αντρος Κυπριανού και Νικόλας Παπαδόπουλος συμφώνησαν ότι απομένουν πολλά να γίνουν σε νομοθετικό επίπεδο και πολύ περισσότερο σε επίπεδο διαπαιδαγωγήσης της κοινωνίας ώστε να πληρωθεί ο χρόνος που τα ΛΟΑΤ άτομα θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και της ίδιας αποδοχής με όλους τους άλλους πολίτες.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ενώπιον του Συνεδρίου ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να καταθέσει ως πρόταση νόμου, την τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την πολιτική συμβίωση, αλλά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής, ώστε να κατοχυρώνεται η τεκνοθεσία σε ζευγάρια που συμβιώνουν υπό το νομικό καθεστώς της πολιτικής συμβίωσης. Πέραν το ζητήματος της τεκνοθεσίας, την νομική αναγνώριση φύλου, ηγέρθη από τον Πρόεδρο της ACCEPT – LGBT, η δυσμενής διάκριση – εξαίρεση, από το νόμο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Ο κ. Γαβριηλίδης παρατήρησε ότι από το 2011 που συστάθηκε η ACCEPT – LGBT μέχρι σήμερα επιτεύχθηκε μεγάλη διαφορά στα δικαιώματα και την κοινωνική αποδοχή των ΛΟΑΤ ατόμων στην κυπριακή κοινωνία. Στην Κύπρο υπάρχει ακόμα στίγμα, παρόλο ότι δεν υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις βίας, είπε αναφέροντας πως ωστόσο συνεχίζουν ακόμα να υπάρχουν περιστατικά βίας έστω και αν είναι μεμονωμένα.
Το 2014 με την πορεία υπερηφάνειας διαπιστώσαμε ότι η κοινωνία ήταν σε πιο καλή θέση από ό,τι πιστεύαμε, συνέχισε προσθέτοντας πως διαπιστώθηκε ότι περισσότερο “κλειδωμένοι” ήταν οι πολιτικοί. Ανέφερε περαιτέρω ότι επιβάλλεται η νομική αναγνώριση του φύλου, ώστε αυτή να αποσυνδεθεί από τις ιατρικές βεβαιώσεις και μια γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία απόντος νομικού πλαισίου μπορεί να διαρκέσει και δεκαετίες για όσους επιλέγουν την αλλαγή φύλου.
Ο κ. Γαβριηλίδης είπε ακόμα ότι έχει παρατηρηθεί πως σε σχολεία εκπαιδευτικοί χωρίς να υφίσταται λόγος καταφέρονται σε βάρος των ομοφυλοφίλων. Σε ό,τι αφορά τη θέση που διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ότι το παρόν νομικό πλαίσιο για τις υιοθεσίες δεν επιβάλλει όπως ο θετός γονέας συμβιώνει με παραδοσιακό γάμο και άρα μπορεί και άγαμος αιτητής να καταστεί θετός γονέας, ο κ. Γαβριηλίδης είπε πως η τεκνοθεσία στο πλαίσιο της πολιτικής συμβίωσης κατοχυρώνει τα δικαιώματα του ιδίου δικαιώματος καθώς αυτό θα έλκει δικαιώματα και από τους δύο συμβιούντες που το τεκνοθέτησαν. Περαιτέρω απευθυνόμενος προς τους ηγέτες των τριών κομμάτων ρώτησε ποιο από τα κόμματα μας έχει ανοικτά μέλη του ΛΟΑΤ, και ανέφερε ότι προσδοκούμε να δούμε όπως τη ΝΕΔΗΣΥ και ΔΗΣΥ- ΛΟΑΤ. Ανέφερε επίσης ότι και οι συντεχνίες θα πρέπει να λάβουν πρόνοιες ώστε να προστατεύσουν και τα εργασιακά δικαιώματα των ΛΟΑΤ.
Ο κ. Γαβριηλίδης είπε πως εκτιμάται ότι το 10% του πληθυσμού είναι ΛΟΑΤ. Σε ότι αφορά τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ο κ. Γαβριηλίδης είπε πως αυτή θα θεσμοθετεί το δικαίωμα του ατόμου που θέλει να αλλάξει τα ληξιαρχικά του στοιχεία, στο φύλο και στο όνομα που πιστεύει ότι ανήκει. Σε δήλωση μετά τη συζήτηση ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι διαπιστώθηκε ότι τα βασικά αιτήματα της ACCEPT – LGBT τυγχάνουν στήριξης από τις ηγεσίες των τριών κομμάτων.
Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Πολιτικής Συμβίωσης, είπε πως με βάση την αναφορά, του Υπουργού Εσωτερικών (χθες Τετάρτη) έχουν καταχωρηθεί 70 Σύμφωνα Πολιτικής Συμβίωσης από την αρχή του χρόνου και παρατήρησε πως οι φόβοι που εκφράστηκαν πριν την ψήφιση του νόμου διαψεύστηκαν και το μόνο που συνέβη είναι ότι ζούμε σε μια πιο δίκαιη χώρα. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου συνεχάρη τον κ. Γαβριηλίδη για το γεγονός ότι η ACCEPT – LGBT φιλοξενεί το πανευρωπαϊκό συνέδριο, παρατηρώντας ότι είμαστε μικρή χώρα και ο συντηρητισμός είναι αντιστρόφως ανάλογος με το πληθυσμιακό μέγεθος. Ο κ. Νεοφύτου είπε πως μείνουν στη μνήμη του, τα λόγια του Αλέκου Μοδινού προς τον ίδιο τον κ. Νεοφύτου, ότι ενώ πάντα ασπαζόταν τις ιδέες του ΔΗΣΥ, απέφυγε να εγγραφεί στον ΔΗΣΥ για να μην στιγματίσει το κόμμα που αγαπούσε.
Ο κ. Νεοφύτου συνεχίζοντας είπε ότι το δικαίωμα στην επιλογή της σεξουαλικότητας είναι ανθρώπινο δικαίωμα και ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Στην κυπριακή νομοθεσία η υιοθεσία δεν συνδέεται με το γάμο, είπε ακόμα και ανέφερε ότι ακόμα και άγαμο άτομο μπορεί να υιοθετήσει παιδί, ανέφερε προσθέτοντας ότι στηρίζει και συμπαραστέκεται στις προσπάθειες της Κυβέρνησης και του Υπουργού Παιδείας για τη δημιουργία της νοοτροπίας αποδοχής της διαφορετικότητας. Περαιτέρω ανέφερε ότι δεν είναι αρκετό να ψηφίζονται νόμοι. `Οσους νόμους και να ψηφίσεις αν η κοινωνία δεν αποδεχτεί, το αποτέλεσμα είναι μηδαμινό, συνέχισε και εξέφρασε την άποψη ότι κοινωνία και νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να συμβαδίζουν ώστε να επιτυγχάνονται τα επιθυμητά αποτελέσματα, Σε αυτό το στάδιο πρέπει να αποδώσουμε μεγαλύτερη σημασία στις συμπεριφορές και την παιδεία, και διευκρινίζοντας ότι η παιδεία δεν αφορά μόνο το σχολείο, αλλά και την οικογένεια και το περιβάλλον.
“Δηλώνω πολύ φιλελεύθερος” και πρέπει να γίνει αντιληπτό πως δεν μπορεί ότι δεν έγιναν σε 40 χρόνια, να γίνουν σε 40 ημέρες είπε προσθέτοντας ότι πρέπει να προχωρούμε έχοντας μαζί μας και την κοινωνία. Ανέφερε επίσης πως ακόμα υπάρχει αρκετή συντήρηση στην κυπριακή κοινωνία και τόνισε πως αν κάνουμε κινήσεις χωρίς των ωριμότητα της κοινωνίας θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα Καταλήγοντας επεσήμανε ότι η Πολιτική Συμβίωση δεν έχει περάσει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και συμπλήρωσε ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε σε καλό δρόμο και θα συνεχίσουμε.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι έγιναν βήματα στην πολύ συντηρητική κυπριακή κοινωνία και τόνισε πως για το ΑΚΕΛ τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ άπτονται της αρχής της ισονομίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είπε πως τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ είναι ένα θέμα που άρχισε να συζητείται τα τελευταία δύο χρόνια. Πρόσθεσε ότι είχε ετοιμασθεί νομοσχέδιο από την προηγούμενη Κυβέρνηση για την πολιτική συμβίωση που αποσύρθηκε, επανακατατέθηκε από την παρούσα Κυβέρνηση και τελικά ψηφίστηκε σε νόμο με πολλές δυσκολίες και μέσα από πολλές αντιδράσεις. Σε ό,τι αφορά το δικαίωμα των ΛΟΑΤ στην τεκνοθεσία, ο κ. Κυπριανού είπε πως είναι ένα ζήτημα που το ΑΚΕΛ είχε καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο για την Πολιτική Συμβίωση, η οποία δεν έγινε αποδεκτή, και είπε πως εάν δεν υπάρχουν ενστάσεις, το ΑΚΕΛ θα επαναφέρει το θέμα στη Βουλή. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα που ηγέρθησαν, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως πρέπει να ακουστεί η γνώμη ανθρώπων με εξειδικευμένες γνώσεις.
Είπε ακόμα ότι καταφέραμε την αλλαγή, καταφέραμε πολλά, αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για να αλλάξουν τα πράγματα στα μυαλά. Κατά τον κ. Κυπριανού τα κόμματα έχουν να διαδραματίσουν ρόλο στη διαμόρφωση κουλτούρας παρά την απαξίωση τους στην κυπριακή κοινωνία Διατυπώνοντας τη θέση ότι πρέπει να διαπαιδαγωγηθεί σωστά η κοινωνία, είπε πως απαιτείται η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για τον τρόπο όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να περάσουν στην κοινωνία. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι υπάρχουν Βουλευτές που τοποθετούνται αντίθετα με το νόμο που ψηφίσαμε και παρατηρούνται αντιδράσεις και μέσα στα ίδια τα κόμματα μας. Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι μέρος της κοινωνίας ουδέποτε θα τα αποδεχτεί τα δικαιώματα αυτών των ατόμων και είπε ότι ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας είναι να προχωρά μπροστά και να δείχνει το δρόμο.
Είπε επίσης πως εάν περιμένουμε να ωριμάσει η κοινωνία, μπορεί να περάσουν άλλα 40 χρόνια και πρόσθεσε ότι πρέπει να αποφασίσουμε αν πρέπει να έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα ή όχι. Σε ό,τι αφορά τις θέσεις της Εκκλησίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως ως ΑΚΕΛ αντιδρούμε στις θέσεις που εκφράζει κατά καιρούς, είμαστε σε σύγκρουση στις πλείστες των περιπτώσεων με την Εκκλησία.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικολας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ αφορά την εξέλιξη της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Είπε ακόμα πως μπορεί η κυπριακή κοινωνία να είναι συντηρητική, ταυτόχρονα όμως είναι μια κοινωνία που αγαπά και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα Είπε ακόμα πως στο νομοθετικό πεδίο υπάρχουν πολλά ζητήματα που μπορούμε να εξετάσουμε, ενώ όπως συνέχισε στο πεδίο της κουλτούρας τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Περαιτέρω ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικότατες παραλήψεις στο νόμο για την πολιτική συμβίωση, ωστόσο όπως είπε νιώθει υπερήφανος για το γεγονός ότι συμμετείχε στην υιοθέτηση του θεσμικού πλαισίου όπως αυτό διαμορφώθηκε.
Σε ό,τι αφορά τη τεκνοθεσία είπε πως πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση με γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των παιδιών. Ανέφερε πως πρέπει να εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο και ταυτόχρονα να παιδευτεί και εκπαιδευτεί η κοινωνία. Τη θέλουμε μαζί μας όταν ψηφίζουμε ανάλογα νομοθετήματα, συμπλήρωσε. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι η δημόσια ρητορική έχει βελτιωθεί αφάνταστα.
Πρόσθεσε πως υπάρχουν κρούσματα και ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία πρέπει να στέλνει τα σωστά πολιτικά μηνύματα. “Κερδίζουμε το στοίχημα της πειθούς”, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτοντας πως οι περισσότερες οι αντιδράσεις της Εκκλησίας απαντώνται στις εκτρώσεις παρά στους ΛΟΑΤ. Ο Αλέκος Μοδινός είπε ότι στην Κύπρο είναι ο κόσμος του χωριού και της Εκκλησίας, η οποία έχει λανθασμένη εικόνα. Ανέφερε πως δεν θα ήθελε να είναι πολιτικός, και να σταθεί μεταξύ της πανίσχυρης εκκλησίας και της κοινωνίας και τα ΛΟΑΤ άτομα. Είπε πως το κράτος πρέπει να βρει τρόπο να διαπαιδαγωγήσει την κοινωνία. Χρειάζεται αλλαγή της νοοτροπίας στην κοινωνία, συνέχισε αναφέροντας ότι η εκκλησία δεν μας αφορά εμάς, μας αφορά μόνο στο επίπεδο που επηρεάζει την κοινωνία.kype ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ... ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ... ΑΥΡΙΟ
Ο κ. Γαβριηλίδης σημείωσε πως εάν κατατεθεί νομοσχέδιο αρχές του έτους, θα υπάρχει έξωθεν καλή μαρτυρία για τη συζήτηση των δικαιωμάτων των LGBT που θα διεξαχθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, στην Κύπρο, στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στο πλαίσιο του ιδίου συνεδρίου, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου, είπε πως θα εγγράψει προς συζήτηση στην Επιτροπή το θέμα των δικαιωμάτων των τρανσέξουαλ. Οι ηγέτες των 3 κομμάτων, Αβέρωφ Νεοφύτου, Αντρος Κυπριανού και Νικόλας Παπαδόπουλος συμφώνησαν ότι απομένουν πολλά να γίνουν σε νομοθετικό επίπεδο και πολύ περισσότερο σε επίπεδο διαπαιδαγωγήσης της κοινωνίας ώστε να πληρωθεί ο χρόνος που τα ΛΟΑΤ άτομα θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και της ίδιας αποδοχής με όλους τους άλλους πολίτες.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ενώπιον του Συνεδρίου ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να καταθέσει ως πρόταση νόμου, την τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την πολιτική συμβίωση, αλλά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής, ώστε να κατοχυρώνεται η τεκνοθεσία σε ζευγάρια που συμβιώνουν υπό το νομικό καθεστώς της πολιτικής συμβίωσης. Πέραν το ζητήματος της τεκνοθεσίας, την νομική αναγνώριση φύλου, ηγέρθη από τον Πρόεδρο της ACCEPT – LGBT, η δυσμενής διάκριση – εξαίρεση, από το νόμο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Ο κ. Γαβριηλίδης παρατήρησε ότι από το 2011 που συστάθηκε η ACCEPT – LGBT μέχρι σήμερα επιτεύχθηκε μεγάλη διαφορά στα δικαιώματα και την κοινωνική αποδοχή των ΛΟΑΤ ατόμων στην κυπριακή κοινωνία. Στην Κύπρο υπάρχει ακόμα στίγμα, παρόλο ότι δεν υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις βίας, είπε αναφέροντας πως ωστόσο συνεχίζουν ακόμα να υπάρχουν περιστατικά βίας έστω και αν είναι μεμονωμένα.
Το 2014 με την πορεία υπερηφάνειας διαπιστώσαμε ότι η κοινωνία ήταν σε πιο καλή θέση από ό,τι πιστεύαμε, συνέχισε προσθέτοντας πως διαπιστώθηκε ότι περισσότερο “κλειδωμένοι” ήταν οι πολιτικοί. Ανέφερε περαιτέρω ότι επιβάλλεται η νομική αναγνώριση του φύλου, ώστε αυτή να αποσυνδεθεί από τις ιατρικές βεβαιώσεις και μια γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία απόντος νομικού πλαισίου μπορεί να διαρκέσει και δεκαετίες για όσους επιλέγουν την αλλαγή φύλου.
Ο κ. Γαβριηλίδης είπε ακόμα ότι έχει παρατηρηθεί πως σε σχολεία εκπαιδευτικοί χωρίς να υφίσταται λόγος καταφέρονται σε βάρος των ομοφυλοφίλων. Σε ό,τι αφορά τη θέση που διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ότι το παρόν νομικό πλαίσιο για τις υιοθεσίες δεν επιβάλλει όπως ο θετός γονέας συμβιώνει με παραδοσιακό γάμο και άρα μπορεί και άγαμος αιτητής να καταστεί θετός γονέας, ο κ. Γαβριηλίδης είπε πως η τεκνοθεσία στο πλαίσιο της πολιτικής συμβίωσης κατοχυρώνει τα δικαιώματα του ιδίου δικαιώματος καθώς αυτό θα έλκει δικαιώματα και από τους δύο συμβιούντες που το τεκνοθέτησαν. Περαιτέρω απευθυνόμενος προς τους ηγέτες των τριών κομμάτων ρώτησε ποιο από τα κόμματα μας έχει ανοικτά μέλη του ΛΟΑΤ, και ανέφερε ότι προσδοκούμε να δούμε όπως τη ΝΕΔΗΣΥ και ΔΗΣΥ- ΛΟΑΤ. Ανέφερε επίσης ότι και οι συντεχνίες θα πρέπει να λάβουν πρόνοιες ώστε να προστατεύσουν και τα εργασιακά δικαιώματα των ΛΟΑΤ.
Ο κ. Γαβριηλίδης είπε πως εκτιμάται ότι το 10% του πληθυσμού είναι ΛΟΑΤ. Σε ότι αφορά τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ο κ. Γαβριηλίδης είπε πως αυτή θα θεσμοθετεί το δικαίωμα του ατόμου που θέλει να αλλάξει τα ληξιαρχικά του στοιχεία, στο φύλο και στο όνομα που πιστεύει ότι ανήκει. Σε δήλωση μετά τη συζήτηση ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι διαπιστώθηκε ότι τα βασικά αιτήματα της ACCEPT – LGBT τυγχάνουν στήριξης από τις ηγεσίες των τριών κομμάτων.
Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Πολιτικής Συμβίωσης, είπε πως με βάση την αναφορά, του Υπουργού Εσωτερικών (χθες Τετάρτη) έχουν καταχωρηθεί 70 Σύμφωνα Πολιτικής Συμβίωσης από την αρχή του χρόνου και παρατήρησε πως οι φόβοι που εκφράστηκαν πριν την ψήφιση του νόμου διαψεύστηκαν και το μόνο που συνέβη είναι ότι ζούμε σε μια πιο δίκαιη χώρα. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου συνεχάρη τον κ. Γαβριηλίδη για το γεγονός ότι η ACCEPT – LGBT φιλοξενεί το πανευρωπαϊκό συνέδριο, παρατηρώντας ότι είμαστε μικρή χώρα και ο συντηρητισμός είναι αντιστρόφως ανάλογος με το πληθυσμιακό μέγεθος. Ο κ. Νεοφύτου είπε πως μείνουν στη μνήμη του, τα λόγια του Αλέκου Μοδινού προς τον ίδιο τον κ. Νεοφύτου, ότι ενώ πάντα ασπαζόταν τις ιδέες του ΔΗΣΥ, απέφυγε να εγγραφεί στον ΔΗΣΥ για να μην στιγματίσει το κόμμα που αγαπούσε.
Ο κ. Νεοφύτου συνεχίζοντας είπε ότι το δικαίωμα στην επιλογή της σεξουαλικότητας είναι ανθρώπινο δικαίωμα και ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει. Στην κυπριακή νομοθεσία η υιοθεσία δεν συνδέεται με το γάμο, είπε ακόμα και ανέφερε ότι ακόμα και άγαμο άτομο μπορεί να υιοθετήσει παιδί, ανέφερε προσθέτοντας ότι στηρίζει και συμπαραστέκεται στις προσπάθειες της Κυβέρνησης και του Υπουργού Παιδείας για τη δημιουργία της νοοτροπίας αποδοχής της διαφορετικότητας. Περαιτέρω ανέφερε ότι δεν είναι αρκετό να ψηφίζονται νόμοι. `Οσους νόμους και να ψηφίσεις αν η κοινωνία δεν αποδεχτεί, το αποτέλεσμα είναι μηδαμινό, συνέχισε και εξέφρασε την άποψη ότι κοινωνία και νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να συμβαδίζουν ώστε να επιτυγχάνονται τα επιθυμητά αποτελέσματα, Σε αυτό το στάδιο πρέπει να αποδώσουμε μεγαλύτερη σημασία στις συμπεριφορές και την παιδεία, και διευκρινίζοντας ότι η παιδεία δεν αφορά μόνο το σχολείο, αλλά και την οικογένεια και το περιβάλλον.
“Δηλώνω πολύ φιλελεύθερος” και πρέπει να γίνει αντιληπτό πως δεν μπορεί ότι δεν έγιναν σε 40 χρόνια, να γίνουν σε 40 ημέρες είπε προσθέτοντας ότι πρέπει να προχωρούμε έχοντας μαζί μας και την κοινωνία. Ανέφερε επίσης πως ακόμα υπάρχει αρκετή συντήρηση στην κυπριακή κοινωνία και τόνισε πως αν κάνουμε κινήσεις χωρίς των ωριμότητα της κοινωνίας θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα Καταλήγοντας επεσήμανε ότι η Πολιτική Συμβίωση δεν έχει περάσει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και συμπλήρωσε ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε σε καλό δρόμο και θα συνεχίσουμε.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι έγιναν βήματα στην πολύ συντηρητική κυπριακή κοινωνία και τόνισε πως για το ΑΚΕΛ τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ άπτονται της αρχής της ισονομίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είπε πως τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ είναι ένα θέμα που άρχισε να συζητείται τα τελευταία δύο χρόνια. Πρόσθεσε ότι είχε ετοιμασθεί νομοσχέδιο από την προηγούμενη Κυβέρνηση για την πολιτική συμβίωση που αποσύρθηκε, επανακατατέθηκε από την παρούσα Κυβέρνηση και τελικά ψηφίστηκε σε νόμο με πολλές δυσκολίες και μέσα από πολλές αντιδράσεις. Σε ό,τι αφορά το δικαίωμα των ΛΟΑΤ στην τεκνοθεσία, ο κ. Κυπριανού είπε πως είναι ένα ζήτημα που το ΑΚΕΛ είχε καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο για την Πολιτική Συμβίωση, η οποία δεν έγινε αποδεκτή, και είπε πως εάν δεν υπάρχουν ενστάσεις, το ΑΚΕΛ θα επαναφέρει το θέμα στη Βουλή. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα που ηγέρθησαν, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως πρέπει να ακουστεί η γνώμη ανθρώπων με εξειδικευμένες γνώσεις.
Είπε ακόμα ότι καταφέραμε την αλλαγή, καταφέραμε πολλά, αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για να αλλάξουν τα πράγματα στα μυαλά. Κατά τον κ. Κυπριανού τα κόμματα έχουν να διαδραματίσουν ρόλο στη διαμόρφωση κουλτούρας παρά την απαξίωση τους στην κυπριακή κοινωνία Διατυπώνοντας τη θέση ότι πρέπει να διαπαιδαγωγηθεί σωστά η κοινωνία, είπε πως απαιτείται η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου για τον τρόπο όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να περάσουν στην κοινωνία. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι υπάρχουν Βουλευτές που τοποθετούνται αντίθετα με το νόμο που ψηφίσαμε και παρατηρούνται αντιδράσεις και μέσα στα ίδια τα κόμματα μας. Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι μέρος της κοινωνίας ουδέποτε θα τα αποδεχτεί τα δικαιώματα αυτών των ατόμων και είπε ότι ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας είναι να προχωρά μπροστά και να δείχνει το δρόμο.
Είπε επίσης πως εάν περιμένουμε να ωριμάσει η κοινωνία, μπορεί να περάσουν άλλα 40 χρόνια και πρόσθεσε ότι πρέπει να αποφασίσουμε αν πρέπει να έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα ή όχι. Σε ό,τι αφορά τις θέσεις της Εκκλησίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως ως ΑΚΕΛ αντιδρούμε στις θέσεις που εκφράζει κατά καιρούς, είμαστε σε σύγκρουση στις πλείστες των περιπτώσεων με την Εκκλησία.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικολας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ αφορά την εξέλιξη της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Είπε ακόμα πως μπορεί η κυπριακή κοινωνία να είναι συντηρητική, ταυτόχρονα όμως είναι μια κοινωνία που αγαπά και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα Είπε ακόμα πως στο νομοθετικό πεδίο υπάρχουν πολλά ζητήματα που μπορούμε να εξετάσουμε, ενώ όπως συνέχισε στο πεδίο της κουλτούρας τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Περαιτέρω ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικότατες παραλήψεις στο νόμο για την πολιτική συμβίωση, ωστόσο όπως είπε νιώθει υπερήφανος για το γεγονός ότι συμμετείχε στην υιοθέτηση του θεσμικού πλαισίου όπως αυτό διαμορφώθηκε.
Σε ό,τι αφορά τη τεκνοθεσία είπε πως πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση με γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των παιδιών. Ανέφερε πως πρέπει να εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο και ταυτόχρονα να παιδευτεί και εκπαιδευτεί η κοινωνία. Τη θέλουμε μαζί μας όταν ψηφίζουμε ανάλογα νομοθετήματα, συμπλήρωσε. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι η δημόσια ρητορική έχει βελτιωθεί αφάνταστα.
Πρόσθεσε πως υπάρχουν κρούσματα και ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία πρέπει να στέλνει τα σωστά πολιτικά μηνύματα. “Κερδίζουμε το στοίχημα της πειθούς”, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτοντας πως οι περισσότερες οι αντιδράσεις της Εκκλησίας απαντώνται στις εκτρώσεις παρά στους ΛΟΑΤ. Ο Αλέκος Μοδινός είπε ότι στην Κύπρο είναι ο κόσμος του χωριού και της Εκκλησίας, η οποία έχει λανθασμένη εικόνα. Ανέφερε πως δεν θα ήθελε να είναι πολιτικός, και να σταθεί μεταξύ της πανίσχυρης εκκλησίας και της κοινωνίας και τα ΛΟΑΤ άτομα. Είπε πως το κράτος πρέπει να βρει τρόπο να διαπαιδαγωγήσει την κοινωνία. Χρειάζεται αλλαγή της νοοτροπίας στην κοινωνία, συνέχισε αναφέροντας ότι η εκκλησία δεν μας αφορά εμάς, μας αφορά μόνο στο επίπεδο που επηρεάζει την κοινωνία.kype ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ... ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ... ΑΥΡΙΟ