RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑΣ "ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ.. ΟΧΙ ΣΕ...."

Τις τελευταίες 2 μέρες παρακολουθώ τον κυπριακό λαό, πιο ευαισθητοποιημένο από ποτέ, να προσπαθεί να βοηθήσει την αναγέννηση της καμένης περιοχής. Το τι δεν κατανοούν πολλοί, όμως, είναι ότι η καλή πρόθεση δεν είναι πάντα αρκετή. 

Οι καλές μας προθέσεις, πολλές φορές μπορούν να αποβούν μοιραίες για έναν τόπο που τα τελευταία 24ωρα υπέστη σοβαρότατες ζημιές, για ένα οικοσύστημα σχεδόν (εάν όχι πλήρως) κατεστραμμένο και στο οποίο οι ισορροπίες έχουν χαθεί.
 Πιο συγκεκριμένα: 
1. ΔΕΝ πρέπει να πατήσουμε στην καμένη περιοχή. Το χώμα του τόπου μας πολλές φορές διατηρεί σπόρους που παραμένουν άθικτοι κάτω από το έδαφος για δεκάδες χρόνια. Εάν αυτοί οι σπόροι βρεθούν στις κατάλληλες συνθήκες θα βλαστήσουν και θα δημιουργήσουν τα νέα δενδρύλια που στην πορεία ίσως αποτελέσουν το νέο δάσος. Πατώντας στην, πλέον, υπερευαίσθητη καμένη γη, απλά καταστρέφεις αυτούς τους σπόρους και ως αποτέλεσμα το μελλοντικό δάσος. 
2. ΔΕΝ πρέπει να φυτέψουμε φυτά τα οποία δεν ευδοκιμούσαν στην περιοχή. Ο λόγος που το δάσος είχε συγκεκριμένα είδη φυτών είναι επειδή αυτά τα είδη ευδοκιμούν στην περιοχή είτε λόγω κλιματικών συνθηκών, είτε λόγω θρεπτικών στο έδαφος κ.λ.π. Δεν ευδοκιμούν όλα τα φυτά σε όλες τις συνθήκες, η φύση προνόησε τα απαραίτητα, ας μην επέμβουμε εμείς! Επίσης, ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τοποθετηθούν ξενικά προς το νησί δέντρα ή εισαγώμενα! Εκτός του ότι δεν ευδοκιμούν, οι ανάγκες τους είναι εντελώς διαφορετικές και στην τελική μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότατο πρόβλημα στο έδαφος της περιοχής καθώς επίσης και σε άλλα είδη βλάστησης. Σημειωτέον ότι, εισαγώμενα είδη πιθανό να κουβαλούν ασθένειες που μέχρι τώρα δεν είχαμε στην Κύπρο και πολύ πιθανό να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές στην περιοχή εφόσον το οικοσύστημα μας δεν είναι φτιαγμένο για να τις διαχειριστεί. Και όχι το κυπαρίσσι, το κέδρο και το πεύκο ΔΕΝ είναι ένα και το αυτό! 
3. Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αναδάσωση εάν πρώτα δεν γίνουν οι κατάλληλες περιβαλλοντικές μελέτες και αναλύσεις στην περιοχή και χωρίς να αποφασιστεί από μια ομάδα επιστημόνων πως πρέπει να προχωρήσει η κατάσταση. Και όταν μιλάμε για ομάδα επιστημόνων εννοούμε μια ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ομάδα με γεωπόνο, δασολόγο, περιβαλλοντολόγο, βιολόγο, εδαφολόγο κ.λ.π. Κανένας από αυτούς δεν μπορεί μόνος του να εκπονήσει μελέτη για ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα και η συμβολή όλων των αρμόδιων φορέων είναι επιτακτική. Σας θερμοπαρακαλώ, μην κάνετε βεβιασμένες κινήσεις. Αφήστε τα πράγματα για μια φορά να γίνουν σωστά!ΚΑΝΤΕ LIKE ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ... ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ... ΑΥΡΙΟ