RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΜΕΤΑ ΤΟ GRAFFITI ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Η...


Μετά το άκρως εντυπωσιακό Graffiti που στολίζει εδώ και λίγα 24ωρα την καρδιά της Λευκωσίαςκαι με δημιουργούς τους Γιάννη Χατζηπαναγή και Fabian Florin έρχεται και η πλατεία... Ελευθερίας. 
Το τεράστιο εργοτάξιο αναμένεται να παραχωρήσει τη θέση του στο ολοκληρωμένο έργο μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς ώστε να αποτελέσει το στολίδι της πρωτεύουσας και της Κύπρου.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια είναι έργο του διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικού γραφείου Zaha Hadid Architects
(ΖΗΑ) .Επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού ο Χρίστος Πασσάς ο οποίος μίλησε στο ant1iwo για το μεγαλεπήβολο αυτό έργο με κύριο χαρακτηριστικό την «Αιωρούμενη Γέφυρα ».

Η «αιωρούμενη» γέφυρα

«Η πλατεία η δική μας, είναι ιδιόμορφη διότι αιωρείται,  και αυτό με την καλύτερη δυνατή έννοια είναι μια πραγματική πρωτιά, διότι αφενός η μετατώπιση αυτού που εννοούμε πλατεία, από το επίπεδο του δρόμου στο επίπεδο της τάφρου ήταν ένα μεγάλο βήμα. Επομένως όταν λέμε πλέον πλατεία από εδώ και πέρα, εννοούμε όλο το πάρκο το οποίο περιβάλλει τη γέφυρα».
Η γέφυρα, σύμφωνα με τον κ. Πασσά, θα λειτουργεί και σαν χώρος εστίασης και θα αντικρίζει πάντα και την παλιά πόλη και τη νέα, αλλά από την άλλη θα είναι και ένα στέγαστρο για συγκέντρωση του κοινού στο επίπεδο της τάφρου.



Επικαιροποίηση του Χώρου
Πηγή έμπνευσης του σχεδίου της Πλατείας Ελευθερίας είναι η αναγκαιότητα για ανανέωση του χώρου , να επικαιροποιηθεί , ώστε να αρχίσει να προσφέρει πάλι πίσω στους πολίτες και χρήστες της πόλης.
«Αντιλαμβάνεστε,συνεχίζει ο κύριος Πασσας , κάποιες φορές κάποια από αυτά τα μνημεία μπαίνουν σε χώρους σαν παρεμβάσεις, με σκοπό να μπορέσουν να ομορφύνουν το περιβάλλον, να μπορέσουν να δώσουν νέες χρήσεις, ούτως ώστε να μπορούμε να συμμετέχουμε αλλά και να απολαμβάνουμε τις πόλεις μας».
«Πρώτο θέμα ήταν να αναδείξουμε το τείχος σαν μνημείο και να επιτρέψουμε στον κάθε πολίτη να μπορεί να το αναγνώνει πλέον σαν ένα συνεχές στοιχείο»ς.

Έργο «πιλότος»

Σύμφωνα με τον Αρχιτέκτονα του έργου με την ολοκλήρωση της η πλατεία θα αποτελέσει οδηγό για επέκταση της «επικαιροποίησης ολόκληρης της Τάφρου η οποία όπως είπε θα μετατραπεί σε  ένα αστικό πάρκο», 



Και Χώροι πρασίνου

Η άποψη περί έλλειψης πρασίνου, θα αλλάξει με την ολοκλήρωση του έργου, απάντησε ο κ. Πασσάς, στις «φωνές» που κάνουν λόγω για έλλειψη πρασίνου. «Έγινε ολόκληρο σχέδιο αναδάσωσης, το οποίο επέτρεψε να κρατήσουμε κάποια από τα υφιστάμενα δέντρα σε προστατευμένους θύλακες, υπήρξε καλλιέργεια δέντρων ούτως ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αλλά και προμήθεια 160 δέντρων».

Η πόλη του 21ου Αιώνα

Η πηγή έμπνευσης μας ήταν πάντα να δημιουργήσουμε τις πόλεις του 21ου αιώνα, είπε ο κ. Πασσάς, δηλαδή να φύγουμε από πεπαλαιωμένες αστικές δομές και να δημιουργήσουμε δημόσιους χώρους, οι οποίοι να είναι για χρήση από το κοινό, όπως ήταν η αρχαία αγορά στην Αρχαία Αθήνα.
Η καθυστέρηση, το κόστος, τα προβλήματα και η αποπεράτωση του έργου
Το ant1iwo, βρέθηκε στην Πλατεία και κατέγραψε τη μέχρι τώρα πρόοδο των εργασιών. Στην κάμερα του ant1iwo, μίλησε και με τον Δήμαρχο Λευκωσίας.

Πότε «πατάμε» Πλατεία;

Περνώντας από «χίλια κύματα», η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, μοιάζει να είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ.
Τα έργα, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, μετά και τη σύναψη συμβολαίου με τον νέο εργολάβο, όπως ανέφερε στην κάμερα του ant1iwo, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.
Όπως είπε, έχουν τοποθετηθεί τα πλείστα δέντρα από την πλευρά του χώρου στάθμευσης Νταβίλα, ολοκληρώθηκε η σκυροδέτηση από τον Δεκέμβριο, σιγά-σιγά ολοκληρώνεται και το μικρό αμφιθέατρο ενώ σύντομα θα αρχίσουν να τοποθετούνται και τα στηθαία.
Στόχος, όπως είπε ο κ. Γιωρκάτζης, είναι η ολοκλήρωση του έργου μέχρι το τέλος του 2016, στόχο τον οποίο και θεωρεί εφικτό.
Η Πλατεία, όπως μας ανέφερε ο Δήμαρχος, θα περιλαμβάνει ένα μικρό αμφιθέατρο, χώρο πρασίνου, καφετέρια, εσπρέσο μπαρ και καταστήματα.

Η Πλατεία «τσιμέντου»

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, κλήθηκε να απαντήσει σε όσους αναφέρουν ότι η Πλατεία Ελευθερίας, χρειάζεται περισσότερους χώρους πρασίνου. Είπε  ότι το μεγαλύτερο μέρος του έργου είναι η τοπιοτέχνηση, δηλαδή η δημιουργία κήπου στην τάφρο, από την Πλατεία Σολωμού μέχρι και το χώρο στάθμευσης Νταβίλα για να μπορεί πλέον ο κόσμος να περπατά μέσα σε χώρο πρασίνου.
Ένα κομμάτι, είπε, είναι με σκυροδέτηση αλλά το υπόλοιπο, η ανάπλαση ουσιαστικά της τάφρου, συμπεριλαμβάνει μεγάλο αριθμό δέντρων.  Ant1wo ΚΑΝΤΕ LIKE ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ... ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ... ΑΥΡΙΟ