RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

ΚΥΠΡΟΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ - ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ H1N1 - ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ - ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

Σε συναγερμό από τη   γρίπη A (H1N1) 

 Πρόκειται για τον ιό της πανδημίας του 2009, ο οποίος στη συνέχεια μετατράπηκε σε ιό εποχιακής γρίπης.  Οι αμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνουν ότι παρακολουθούν με την δέουσα προσοχή την κατάσταση και ότι δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας, καθώς όπως έχει επισημανθεί και τα δύο περιστατικά αφορούν ιό εποχιακής γρίπης, ο οποίος κυκλοφορεί και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.  
Τα συμπτώματα της γρίπης Α (Η1Ν1)  Μοιάζουν με τα αντίστοιχα της εποχικής γρίπης και περιλαμβάνουν: αιφνίδια έναρξη πυρετού, βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, πόνο στους μύες, διάρροια και εμετούς.  
Πως μεταδίδεται  Ο ιός της γρίπης Α (Η1Ν1) μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται και η εποχική γρίπη. Πιο συγκεκριμένα, ο ιός της γρίπης μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων, από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα μέσω της επαφής των χεριών με επιφάνειες όπου υπάρχουν σταγονίδια με τον ιό της νέας γρίπης ή της επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.  Ασθενείς από τον ιό της νέας γρίπης μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μέχρι και 7 ημέρες μετά την εμφάνιση της ασθένειας, ενώ τα μικρά παιδιά ενδέχεται να μεταδίδουν τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο ιός επιβιώνει εκτός σώματος σε σκληρές επιφάνειες για διάστημα 1-2 ημερών, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρύου ή χαμηλής υγρασίας.  
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου  Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ατόμων, οι οποίες ονομάζονται ομάδες υψηλού κινδύνου, γιατί στα άτομα αυτά ακόμα και μια κοινή γρίπη ενδέχεται να δημιουργήσει επιπλοκές. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, άσθμα, χρόνια νοσήματα μεταβολισμού και σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νοσήματα του ήπατος και των νεφρών, νοσήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, νευρολογικά και νευρομυικά νοσήματα, καθώς επίσης και νοσογόνο παχυσαρκία.  Ακόμη, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται όσον αφορά στη νέα γρίπη οι γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.  Σημαντική ιδιαιτερότητα: η κυριότερη διαφορά μεταξύ της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) και της κοινής γρίπης είναι ότι ο ιός της νέας γρίπης μεταδίδεται πιο γρήγορα και προσβάλλει ιδιαίτερα τα άτομα νεαρής ηλικίας..sigmalive

Συμπτώματα Εποχικής ή Νέας Γρίπης;
Όταν ξυπνάτε και φτερνίζεστε, βήχετε και έχετε το αίσθημα πόνου, πυρετού και ότι δεν μπορείτε να κουνήσετε ούτε ένα μυ, πώς ξέρετε εάν έχετε συμπτώματα απλής ίωσης του αναπνευστικού («κρυολόγημα») ή τη γρίπη; Και αν είναι γρίπη, μπορεί να είναι η νέα γρίπη Η1Ν1; Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ των συμπτωμάτων της νέας γρίπης και της εποχικής, που περνάμε κάθε χρόνο.
Η εποχική είναι πιο ήπια και μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα για μερικές μέρες, τα συμπτώματα όμως της γρίπης Η1Ν1 μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε πολύ άρρωστοι για μέρες έως μερικές εβδομάδες. Η γρίπη – είτε είναι ο ιός της εποχικής γρίπης είτε της γρίπης Η1Ν1 – μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές, όπως πνευμονία και να σας οδηγήσει στο νοσοκομείο.
Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης Η1Ν1;
Τα συμπτώματα της νέας γρίπης είναι παρεμφερή, αλλά εμφανίζονται πιο απότομα και περιλαμβάνουν: πονόλαιμο, μπούκωμα στη μύτη, πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κακουχία και βήχα. Δυνατόν να προκληθεί εμετός και διάρροια.

Τα περισσότερα συμπτώματα της κοινής γρίπης βελτιώνονται σταδιακά μέσα σε 2-5 ημέρες, χωρίς να αποκλείεται να αισθανόσαστε εξασθενημένος για μια εβδομάδα ή περισσότερο.
Κύρια επιπλοκή της γρίπης είναι η πνευμονία, ιδιαίτερα σε παιδιά,  ηλικιωμένους ή σε άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες ή  καρδιακά προβλήματα. Εάν παρατηρήσετε δυσκολία στην αναπνοή, πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας. Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της πνευμονίας είναι ο πυρετός, ο οποίος επανέρχεται αφού έχει πέσει για μια δυο μέρες.
Είναι κολλητικό;
Όπως ακριβώς και με τους εποχικούς ιούς, ο ιός της γρίπης Η1Ν1 εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του βλεννογόνου της μύτης, των οφθαλμών και του στόματος. Κάθε φορά που αγγίζετε μια από αυτές τις περιοχές, είναι δυνατόν να μολυνθείτε με καποιο ιό, γεγονός το οποίο καθιστά επιτακτική την ανάγκη  να απολυμαίνετε τα χέρια σας με συχνό πλύσιμο.
Υπάρχει πρόληψη για τον ιό;
Το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης για την εποχική και τη νέα γρίπη είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών. Πλύσιμο χεριών και τρίψιμο με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα βοηθά να καθαρίσουμε τα μικρόβια από το δέρμα.
Εκτός από το πλύσιμο των χεριών για πρόληψη των συμπτωμάτων μπορείτε επίσης να κάνετε εμβόλιο, ιδιαίτερα αν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες.
Η εποχική γρίπη συνήθως εμφανίζεται από τα Οκτώβριο -Νοέμβριο μέχρι ~Απρίλιο, για το λόγο αυτό συνιστάται να γίνεται το εμβόλιο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Μέσα σε δύο εβδομάδες από το εμβόλιο, αναπτύσσονται αντισώματα στον οργανισμό και σας παρέχουν προστασία κατά των συμπτωμάτων της γρίπης
 ΚΑΝΤΕ LIKE ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ IN ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ