Ισχυρές πιέσεις ασκούνται στην Ελλάδα για να εγκαταστήσει στα κέντρα ταυτοποίησης προσφύγων είκοσι ανιχνευτές ψεύδους. 

Όπως αποκαλύπτουν μετανάστες στο Star, «πιο εύκολο είναι να αποκτήσεις πλαστό διαβατήριο και να μπεις στην Ελλάδα, παρά γνήσιο!». Ολόκληρη βιομηχανία παραχάραξης λειτουργεί στην Τουρκία, αλλά και σε χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράν, συνήθως με τις ευλογίες κρατικών υπηρεσιών τους.
«Στη συνέντευξη, ένας καλός ψεύτης μπορεί να πει ό,τι θέλει. Ακόμη κι ένας κακός ψεύτης. Όπως έγινε με αυτόν που πέρασε στη Γαλλία. Αν υπήρχαν ανιχνευτές ψεύδους, κατά 97 τοις εκατό, δεν θα είχε συμβεί» αναφέρει ο Τάσος Γκουριώτης, στρατιωτικός αναλυτής και διευθυντής  του «DEFENCENET GROUP» και προσθέτει «Οι ανιχνευτές ψεύδους, δεν είναι σαν τις συσκευές που βλέπουμε στο σινεμά με τα καλώδια. Είναι υπολογιστές όπου υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο ερωτήσεων.. Ειδικοί επεξεργάζονται τις απαντήσεις και βγάζουν συγκεκριμένα συμπεράσματα».
Σημειώνεται ότι η συνολική δαπάνη για τους ανιχνευτές ψεύδους, υπολογίζεται σε 2,4 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με την εκπαίδευση του χειριστή. Όμως, τυχόν εγκατάστασή τους, υπερβαίνει τις διεθνείς αρχές δικαίου επισημαίνει ο ΟΗΕ.
Οι Βρυξέλλες πάντως ρίχνουν την ευθύνη στις ελληνικές αρχές για πλημμελείς ελέγχους. «Δεν έχουν στείλει ακόμη ούτε τα ειδικά μηχανήματα ταυτοποίησης, ούτε εξειδικευμένο προσωπικό», ανταπαντά η Αθήνα.
Πάντως, μέχρι τον Ιούλιο μόλις εκατό αστυνομικοί και πενήντα μηχανήματα δακτυλοσκόπησης υπήρχαν στα νησιά του Αιγαίου, για να ταυτοποιούν καθημερινά περισσότερους από τρεις χιλιάδες πρόσφυγες.
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει 300 ακόμη συσκευές καταγραφής, και 100 μηχανήματα ταυτοποίησης δεδομένων, όπου θα αποθηκεύονται η βιομετρική φωτογραφία, το διαβατήριο και τα αποτυπώματα του μετανάστη και θα αποστέλλονται απευθείας στο στρατηγείο της Γιουροντάκ, στις Βρυξέλλες. Επίσης ακόμη εκκρεμεί η άφιξη περίπου 700 ειδικών από την Ευρώπη που θα αναλάβουν τον κρίσιμο τομέα των συνεντεύξεων.star
ΚΑΝΤΕ LIKE ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ IN ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ