RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

ΤΑ ΝΕΑ ΒΙΝΤΕΟ... ΚΛΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΥ

Λευκωσία: Παρόμοιες βιντεοταινίες με αυτή του άγριου ξυλοδαρμού κρατούμενου από δύο αστυνομικούς, έχει στην κατοχή της και τις μελετά, μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων της, η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας.  

Η ύπαρξη των βιντεοταινιών αυτών που φέρονται να παρουσιάζουν αστυνομικές βιαιότητες σε βάρος πολιτών-κρατουμένων, καταδεικνύει ότι η βιντεοταινία που είδε το φως της δημοσιότητας προχθές δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Την ύπαρξη και άλλων βιντεοταινιών με αστυνομική βία, αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας Ανδρέας Σπυριδάκης, ο οποίος αναφερόμενος στη βιντεοταινία που βγήκε προχθές στη δημοσιότητα, τόνισε τη δυσαρέσκειά του και δήλωσε ότι η υπόθεση αυτή προσβάλλει τον πολιτισμό μας και την κυπριακή κοινωνία.  
Στο μεταξύ σήμερα καταχωρείται η ποινική δίωξη εναντίον των δύο αστυνομικών που παρουσιάζονται στη βιντεοταινία να χτυπούν τον 26χρονο κρατούμενο. Με εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας η Αστυνομική Εισαγγελία θα καταχωρήσει δύο κατηγορίες και για τους δύο αστυνομικούς, που αφορούν εκ προθέσεως πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης στον 26χρονο και απάνθρωπη και ταπεινωτική συμπεριφορά, που για τους δημόσιους λειτουργούς, όπως είναι οι δύο αστυνομικοί, εξυπακούει ανώτατη ποινή φυλάκισης μέχρι 14 χρόνια.  Παράλληλα, οι αρμόδιοι ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο για τη μη έγκαιρη αποκάλυψη του βασανιστηρίου που υπέστη ο 26χρονος μέσα στο κελί του Αστυνομικού Σταθμού Πόλης Χρυσοχούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επεισόδιο του ξυλοδαρμού διαπράχθηκε ξημερώματα της 10ης Φεβρουαρίου 2014 και δύο μέρες αργότερα ο συνήγορος του 26χρονου καταχώρησε καταγγελία στην Ανεξάρτητη Αρχή Διευρεύνησης Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας. Δύο εβδομάδες μετά η Αρχή πήρε στα χέρια της την επίδικη βιντεοταινία. Στη συνέχεια και μέσα στα πλαίσια της διερεύνησης της υπόθεσης η Αρχή διόρισε ποινικό ανακριτή ο οποίος σε λίγους μήνες αποφάνθηκε ότι υπήρξε κακομεταχείριση από τους δύο αστυνομικούς και εισηγήθηκε την ποινική δίωξή τους. Η Αρχή, αφού μελέτησε την έκθεση του ποινικού ανακριτή, εισηγήθηκε με τη σειρά της την ποινική δίωξη των εμπλεκομένων αστυνομικών προς τον Γενικό Εισαγγελέα.  
Η βιντεοταινία καταχωρήθηκε  στις 30 Ιουλίου 2015 στο δικαστήριο ως μέρος των γεγονότων για την υπόθεση που αντιμετώπιζε ο 26χρονος, ο οποίος το βράδυ της 9ης Φεβρουρίου 2014 είχε συλληφθεί από την Αστυνομία μετά από πληροφορίες ότι κατείχε ναρκωτικά. Η σύλληψή του θεωρήθηκε αναγκαία γιατί είχε αρνηθεί να δώσει τη συγκατάθεσή του για να υποβληθεί σε έρευνα, και επιτέθηκε σε αστυνομικούς. Μεταφέρθηκε με χειροπέδες στον Αστυνομικό Σταθμό της Πόλης και δεν του επέτρεπαν -σύμφωνα με τον συνήγορο του Επαμεινώνδα Κορακίδη- να συναντηθεί με δικηγόρο ούτε και να τον εξετάσει γιατρός. 
Η σωματική έρευνα στην οποία υποβλήθηκε δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, όμως κρατήθηκε περαιτέρω γιατί είχε χτυπήσει αστυνομικό. Τρεις ώρες μετά του έβγαλαν τις χειροπέδες και του ζήτησαν να παραδώσει τα προσωπικά του αντικείμενα προκειμένου να τον κρατήσουν στο κελί.  Αυτός αντέδρασε, προκλήθηκε πάλη με δύο αστυνομικούς, έπεσε στο δάπεδο το μπρελόκ του με ένα σουγιά, τον πήρε και άρχισε να χτυπά με τον σουγιά τον ένα αστυνομικό, ενώ ο άλλος εγκατάλειψε τη σκηνή. Προκάλεσε αρκετά τραύματα στον αστυνομικό ο οποίος κατάφερε και ξέφυγε. Εμεινε μόνος και προχώρησε και κάθισε σε καρέκλα που βρισκόταν μέσα στο κελί, ενώ η πόρτα του κελιού έκλεισε αυτόματα. Στη συνέχεια ήρθαν οι δύο αστυνομικοί που φαίνονται στη βιντεοταινία να τον κακοποιούν. Από την πλευρά του ο τραυματισμένος αστυνομικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου έγινε συρραφή των τραυμάτων που έφερε στο πρόσωπο και την πλάτη.philenews.ΚΑΝΤΕ LIKE ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ... ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ... ΑΥΡΙΟ