RADIO ZENITH - ΡΑΔΙΟ ΖΕΝΙΘ

HONEYMOON CY CYPRUS

VELVET TOUCH PAFOS

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΚΥΠΡΟΣ: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ & ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει το θάνατο του βρέφους, εννέα μηνών η Κυριακή Φλουρέντζου από τη Λεμεσό που «έσβησε» στα χέρια των γονιών του, ενώ μεταφερόταν  στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. 

Όταν στη συνέχεια οι γονείς ζήτησαν να γίνει νεκροψία επί της σορού του, το αίτημα τους δεν έγινε αποδεκτό καθώς έπασχε από μηνιγγίτιδα και υπήρχε η αιτιολογία ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις για προστασία των ιατροδικαστών από τέτοιες σοβαρές ασθένειες.
Συντετριμμένοι οι νεαροί γονείς, Χρίστος και Ιωάννα, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να χαρούν τη μονάκριβη κορούλα τους και την ίδια ώρα τους στερήθηκε το δικαίωμα να ξέρουν τι προκάλεσε το θάνατο της.
Μετά από πολύωρες διαδικασίες τελικά το θέμα οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας το οποίοι αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την διενέργηση νεκροψίας. Η απόφαση αυτή υποχρεώνει ουσιαστικά τους ιατροδικαστές να προχωρήσουν άμεσα σε νεκροψία επί της σορού του βρέφους.

Το χρονικό της τραγωδίας

Όπως δήλωσε στο Livenews  πρόσωπο από το στενό οικογενειακό περιβάλλον της οικογένειας, το άτυχο κοριτσάκι μεταφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα στο νοσοκομείο από τους γονείς της, με συμπτώματα πυρετού.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεράποντες γιατροί είχαν αναφέρει ότι οι υψηλοί πυρετοί από τους οποίους υπέφερε το βρέφος ήταν από τα δόντια του.
Ωστόσο το βράδυ της Κυριακής  το βρέφος εξακολουθούσε να είναι ιδιαίτερα ανήσυχο, έτσι οι γονείς του το μετέφεραν με το πρώτο φως της μέρας σε ιδιωτική κλινική στη Λεμεσό.  Το μωρό εξετάστηκε τελικά στις εννέα το πρωί, και οι γιατροί έκριναν ότι επρόκειτο για επείγον περιστατικό έτσι το παρέπεμψαν με ασθενοφόρο στο Μακάρειο Νοσοκομείο.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, στη διαδρομή προ της πρωτεύουσα,  το μωρό άρχισε να εμφανίζει εξανθήματα στο σώμα του και άρχισε να φουσκώνει, ενώ στη συνέχεια έχασε τις ασθήσεις του. Του έγινε τεχνητή αναπνοή χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα ενώ οι γιατροί στο Μακάρειο Νοσοκομείο διαπίστωσαν το θάνατο του γύρω στις 12 και 30 το μεσημέρι.
Διάγνωση, μηνιγγιδοκοκκική σηψαιμία.

Τους αρνήθηκαν τη νεκροψία

Αμέσως οι γονείς μετά και από παρότρυνση των γιατρών ζήτησαν να γίνει νεκροψία στη σορό του μωρού τους.
Ωστόσο οι ιατροδικαστές με τους οποίους επικοινώνησαν οι γονείς, φαίνεται να αρνήθηκαν την διενέργηση νεκροψίας, με την αιτιολογία ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν τα τεχνικά μέσα και ο εξοπλισμός που θα διασφάλιζε την ασφάλεια τους.
Ιδιαίτερα στην περίπτωση της μηνιγγίτιδας, η οποία πρόκειται για ασθένεια πολύ υψηλού κινδύνου και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο τα άτομα που θα έρθουν σε επαφή με τα υγρά του μωρού. Οι ίδιοι οι γονείς έλαβαν προληπτική θεραπεία.

Ωστόσο προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για το γεγονός ότι ενώ το εννιάμηνο βρέφος έπασχε από μια τόσο σοβαρή ασθένεια, η λάθος διάγνωση των γιατρών του στέρησε στο τέλος τη ζωή του.
Δημιουργείται επίσης το ερώτημα για το γεγονός ότι η μη διενέργηση νεκροψίας στέρησε από τους γονείς το δικαίωμα να εξακριβώσουν τα ακριβή αίτια θανάτου του μωρού τους, και ίσως την απόδοση ευθυνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι γονείς πείστηκαν τελικά να συμβιβαστούν με το πιστοποιητικό θανάτου του νοσοκομείου και έδωσαν σχετική κατάθεση στην Αστυνομία, ωστόσο στη συνέχεια άλλαξαν γνώμη και αναμένεται αύριο να καταθέσουν εκ νέου.

Διαφορετική η γνώμη του ιατροδίκαστή Πανίκου Σταυριανού

Το Livenews επικοινώνησε με το βουλευτή του ΑΚΕΛ και ιατροδικαστή Πανίκο Σταυριανό ο οποίος φέρεται να διαχωρίζει τη θέση του από τους συναδέλφους του.
«Το υπουργείο οφείλει να βρει λύση. δεν γίνεται να θάψουμε ένα μωρό 9 μηνών. και να αρκεστούμε σε ένα πιστοποιητικό θανάτου από το νοσοκομείο.
Νεκροψία σε νεκρό από μηνιγγίτιδα έχει ξαναγίνει στην Κύπρο, και σε χειρότερες συνθήκες αναφέρει ο κ. Σταυριανός.«Υπάρχει τρόπος και πρέπει να γίνει».livenews ΚΑΝΤΕ LIKE ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ... ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ... ΑΥΡΙΟ